Splittet Fremskrittsparti

Unge Høyre og Fremskrittspartiets ungdom viser hvordan vi skal få en blå-blå regjering. Men Fremskrittspartiets ungdom er dessverre bare en tenåring på vift.

Lederne for de to ungdomspartiene, Henrik Asheim og Ove Vanebo, presentere et forslag til nytt regjeringsprogram mandag. Det er papiravisa Dagens Næringsliv som gjengir Unge Høyres og FpUs felles forslag foran valget 2009.

Les hele forslaget her.

Forslaget inneholder kraftige skattekutt . Både arveavgiften, dokumentavgiften og formuesskatten skal fjernes. Minstefradraget skal økes til 120 000 kroner og kun de som tjener over en million kroner skal få toppskatt. Ove Vanebo står for alt det Eli Hagen ikke kunne fordra

På sikt ønsker de to ungdomspartiene å fjerne progresjonen i skattesystemet. Videre varsles statlig nedsalg i store bedrifter, nedlegging av Innovasjon Norge og tvangssammenslåing av kommuner.

Og sannelig har de ikke også klinket til med kutt i sykelønnsordningen, med 80 prosent ytelse i stedet for 100 som i dag, og to karensdager. Og økning av egenandelene i helse.

En gledens dag for de som vil ha regjeringsskifte i mørkeblått med andre ord. Og så hyggelig at ungdommen finner sammen, mens de sure mødrene Siv og Erna bare krangler!

Problemet er bare at Henrik Asheim som Unge Høyre-leder er den eneste av de to med politisk innflytelse i moderpartiet. Han ønsker det samme som voksen-Høyre, bare litt mer, slik ungdomspartier har for vane. Fremskrittspartiets ungdom fremstår faktisk som en ungdomsorganisasjon til Unge Høyre igjen, litt lenger til Høyre enn dem, men ideologiske brødre.

Ove Vanebos problem er at han står ganske isolert i Fremskrittspartiet som den siste tilhenger av liberalisme og personlig ansvar. Partiets praksis er nå så godt som renset for liberalistisk ideologi. Siv Jensen konkurrerer hardt med Arbeiderpartiet i å forsvare det bestående, innen både sykelønn og egenandeler.

Ove Vanebo står for alt det Eli Hagen ikke kunne fordra. Hun hadde som Carl I. Hagens nærmeste rådgiver en fantastisk nese for hva folk flest ville ha. Og hun mente de unge liberalistene ødela partiet.

Det er følgelig solid Frp-politikk å ta livet av sin egen ungdom, slik det skjedde på ”Dolkesjø” i 1994. Når det gjelder Ove Vanebo har moderpartiet foreløpig nøyd seg med usynliggjøring .

Oppslaget i Dagens Næringsliv i dag viser et Høyre som er i takt med seg selv. Et konservativt parti med en litt mer utålmodig ungdom.

Fremskrittspartiet har derimot indre motsetninger som er så store at det likner to partier. Ett bittelite parti for liberalistisk ungdom. Og et digert parti for trygghetssøkende gamle som syns bompenger er det viktigste i valgkampen.

Følg Ørjasæter på Twitter som @orjas

På forsiden nå