Høyeste igangsetting av boligbygging på 18 år

Siste 12 måneder er det blitt satt i gang bygging av 31.953 nye boliger, viser fersk statistikk fra Boligprodusentenes Forening.

– Dette er den høyeste igangsettingen siden 1999, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening til E24.

Igangsettingen viser en økning på 23 prosent så langt i 2017, mens veksten de siste 12 månedene totalt sett har vært på ni prosent. Veksten har vært størst for leiligheter (12 prosent) og småhus (16 prosent), mens det har vært en nedgang på to prosent for eneboliger.

Det ble satt i gang bygging av to prosent flere boliger i februar sammenlignet med samme måned i fjor.

Nyboligsalget falt imidlertid med 11 prosent i februar sammenlignet med samme måned i fjor, viser statistikk fra Boligprodusentenes Forening.

Jæger understreker at endringer i salg fra måned til måned betyr lite. Siste 12 måneder har salget vokst med 15 prosent til 35.607 solgte boliger siste året.

– Dette er et kjempehøyt nivå, sier Jæger.

– Spesielle Oslo-krav er ikke problemet med boliglånsforskriften

Så langt har boligprodusentene ikke merket noe av effekter av innføringen av skjerpede regler for spesielt Oslo i den nye boliglånsforskriften.

– Vi har ikke merket at det har blitt så mange færre kjøpere etter skjerpingen av kravene for å få tatt opp lån, sier Jæger.

Han viser til at det nye kravet om at kjøpere av sekundærboliger i Oslo fra 1. januar må stille med 40 prosent egenkapital, mot 15 prosent i resten av landet, ikke har påvirket salget av nye boliger i hovedstaden.

– Det som er hovedproblemet med boliglånsforskriften, er kravet om at boligkjøpers samlede gjeld ikke må overstige fem ganger brutto årsinntekt. Det har ført til at mange i Oslo går fra å kjøpe 3-roms leiligheter til 2-roms leiligheter, sier Jæger.

Han tilføyer:

– Derfor er det viktig at vi får opp byggingen av små leiligheter, men der trenger vi hjelp fra politikerne i Oslo, sier Jæger.

Jæger peker på at Boligvekstutvalget kom med delinnstillinger i juni og i november i fjor.

Et forslag utvalget kom med var at man skulle øke andelen mindre leiligheter i en femårsperiode.

– Vi har ennå ikke fått høre hva politikerne i Oslo ønsker å gjøre med de forslagene, sier Jæger.

– Godt byggeår i 2017

Syv prosent av solgte leiligheter hittil i år er ferdigstilte leiligheter. 33 prosent er i prosjekter under produksjon, mens de resterende 60 prosent er i prosjekter som skal igangsettes i 2017.

– Det betyr at vi kan være ganske trygg på at det blir et godt byggeår i 2017, sier Jæger, og tilføyer:

– Dette viser at det er en god sammenheng mellom det som selges og igangsettingen av leiligheter.

Han sier salget i januar lå på et godt nivå i forhold til tidligere år, men når man sammenligner februar mot fjorårets februar, ser man at salget av eneboliger faller litt.

– Siste 12 måneder viser salget en vekst på 15 prosent med størst vekst i salget av leiligheter (+22 prosent), sier Jæger.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå