Drahjelp hjemmefra pumper boligprisene

Aldri før har foreldre og besteforeldre hatt større mulighet til å bidra til at barna får bolig.
<p><b>1,2 million over antydning!</b> Steingata 19 i Stavanger er solgt for 5.450.000 kroner, som er 1.160.000 kroner over prisantydning.</p>

1,2 million over antydning! Steingata 19 i Stavanger er solgt for 5.450.000 kroner, som er 1.160.000 kroner over prisantydning.

De etablerte generasjonene er søkklastet med millioner i boligformue og sparepenger. De har penger til overs når barna flytter ut - og færre å fordele arven på.

- Drahjelp fra familien har bidratt til den sterke veksten i boligprisene de siste årene, sier adm. direktør i Huseiernes Landsforbund, Peter Batta.

Nå jekker organisasjonen opp forventningene: Huseierne tror boligprisene vil øke 7-8 prosent de kommende fire kvartaler. I forrige kvartal var prognosen 6-7 prosent.

- Lavere rente, høyere lønnsvekst, et godt arbeidsmarked og stigende optimisme ligger bak oppjusteringen. Dessuten er boligbehovet høyt fremover, sier Batta.

I sin nye markedsrapport påpeker Huseierne at utviklingen i samlet inntekt og formue for familier i tre generasjoner styrer en stor del av boligprisutviklingen.

*Prisantydning og salgspris inkluderer fellesgjeld. Eiendommene er formidlet av Aktiv Eiendomsmegling, DNB Eiendom og Eieindomsmegler 1.
*Prisantydning og salgspris inkluderer fellesgjeld. Eiendommene er formidlet av Aktiv Eiendomsmegling, DNB Eiendom og Eieindomsmegler 1.Formuevekst.
De som lenge har eid egen bolig, har opparbeidet seg en betydelig formue: Hundretusener har opplevd at verdien av hjemmet deres er mangedoblet på bare 20 år.

Boligprisene er mer enn femdoblet i Stavanger, Sandnes og Bergen siden 1993. Oslo-prisene har ikke økt like mye, men er til gjengjeld de høyeste i landet.

Samtidig har vi fått mer på bok: Bare fra 2005 til 2010 økte nordmenns bankinnskudd med 35 prosent og verdien av andelene i verdipapirfond med 17 prosent.

Batta påpeker at familieøkonomien er styrket av at kvinner siden syttitallet har tatt lønnet arbeid utenfor hjemmet:

<p><b>Hjelper til:</b>- At besteforeldre og foreldre har fått bedre råd og tror på bolig som en god investering, fører til at de oftere støtter de unge når de skal inn i boligmarkedet, sier Batta.</p>

Hjelper til:- At besteforeldre og foreldre har fått bedre råd og tror på bolig som en god investering, fører til at de oftere støtter de unge når de skal inn i boligmarkedet, sier Batta.

- Når barna flytter hjemmefra, går løpende utgifter ned. Da gir to greie inntekter i mange tilfeller foreldrene mulighet til å bidra til barnas første bolig, sier Batta.

Huseiernes direktør sier at fallet i fødselsrater etter andre verdenskrig også bidrar til dagens formuesoppbygging.

- Færre barn per voksen innebærer at den økonomiske forsørgerbyrden til foreldrene er blitt lavere - og at få barn skal dele en større arv, sier Peter Batta.

LES OGSÅ:Hett boligmarked - En kjæreste er verdt en million

Holdningsendring. Han mener holdningene har endret seg i forhold til å gi forskudd på arv, som skattemessig er gunstig.

- At besteforeldre og foreldre har fått bedre råd og tror på bolig som en god investering, fører til at de oftere støtter de unge når de skal inn i boligmarkedet, sier Batta.

Ola Honningdal Grytten, professor ved Norges Handelshøyskole, er enig i at de etablerte generasjonene har bygget opp store formuer som kan hjelpe den yngre generasjon.

- Avkastningen i bank og aksjer er så dårlig at mange er blitt mer villig til å sette pengene i bolig for å støtte barna. Det blir en voldsom driver i markedet, sier Grytten.

Men NHH-professoren og Huseierne er enige om at det først og fremst er høy befolkningsvekst og knapphet på boliger i storbyene som utløser prisvekst på boliger.

LES OGSÅ:Vi bruker 13 milliarder på hagen

1,2 millioner mer enn ventet

Nå er det hett på boligmarkedet: Huset i Stavanger (se hovedbilde) gikk nesten 1,2 millioner kroner over prisantydning.

VG følger 50 boliger landet rundt. I denne runden er 41 av dem omsatt. 26 gikk over prisantydning.

En enebolig på 200 kvadratmeter på Øvre Sverresborg i Trondheim gikk nesten 1,1 millioner over prisantydning.

En ettroms på 21 kvadratmeter på Torshov i Oslo gikk 320.000 kroner - eller 34 prosent - over prisantydning.

Blant eiendommene som er med i VGs boligpuls går omsetningen raskest i Oslo og Trondheim.

PS!13 eiendommer som har vært med siden 29. april, men fortsatt ikke er solgt, er tatt ut av VGs boligpuls.

LES OGSÅ:Slik pusser du opp smart og billig

<p><b>480.000 KR:</b>En treroms i Bergljotsvei 11 B i Oslo - med storslagen utsikt fra balkongen - gikk 480.000 kroner over prisantydning.</p>

480.000 KR:En treroms i Bergljotsvei 11 B i Oslo - med storslagen utsikt fra balkongen - gikk 480.000 kroner over prisantydning.


<p><b>+ 320.000 KR:</b>En ettroms i Sandakerveien 11 A i Oslo er solgt for 1 250.000 kroner - 320.000 kroner over prisantydning.</p>

+ 320.000 KR:En ettroms i Sandakerveien 11 A i Oslo er solgt for 1 250.000 kroner - 320.000 kroner over prisantydning.

Om VGs boligpuls

  • Boligene er plukket ut av VGs journalister blant objektene som ligger til salgs på Finn.no.
  • Boligene er formidlet av DNB Eiendom, Eiendomsmegler 1 og Terra Eiendomsmegling.
  • Antall dager boligen har vært annonsert, er oppgitt av Finn.
  • Status for kjøp og salg ble gjort opp fredag.Forbrukslån på egenkapital

Hver tiende person i alderen 20 til 35 år vil ta opp forbrukslån for å få nok egenkapital til bolig, viser en undersøkelse som Opinion Perduco har utført for Landsorganisasjonen (LO).

Forbrukslån har en effektiv rente fra 10 prosent og oppover. Samtidig svarer bare tre av ti at de kjenner til Husbankens gunstige startlån med rente på drøyt 2,3 prosent. 530 personer har deltatt i undersøkelsen.

Dine Penger skrev om problemstillingen i april: Nye kapitalkrav kan presse unge inn i gråmarkedetNB: Dine Penger og VG er eid av Schibsted som igjen eier Finn.no. Dine Penger og Finn.no eier sammen Penger.no.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå