Eneboliger stiger, leiligheter faller

Det er høy aktivitet i boligmarkedet. Prisen på eneboliger stiger i september sammenlignet med august, mens leiligheter faller noe. Meglere melder om fortsatt høy aktivitet, særlig i storbyene.
<p><b>Leiligheter litt ned:</b> Boligprisene på eneboliger stiger litt i september, mens leiligheter synker litt.<br/></p>

Leiligheter litt ned: Boligprisene på eneboliger stiger litt i september, mens leiligheter synker litt.

Det viser rykende ferske tall fra Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff), sammen med Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Pöyry, la frem tallene som viser hvordan temperaturen har vært i boligmarkedet i september.

LES OGSÅ:Brennhett i sentrum – lunkent i utkanten

Mer enn normalt. I september i år økte prisene med 0,3 prosent, korrigert for sesongvariasjoner var det en vekst på 0,3 prosent.

Aktiviteten var høy, og formidlingstiden rask. Gjennomsnittlig formidlingstid var 24 dager i september. Raskest går markedene i Oslo og Trondheim med et snitt på 14  dager.

– Septembertallene er i tråd med våre reviderte prognoser fra juni, om en gjennomsnittlig prisvekst på syvtallet for inneværende år, sier Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

– Boligprisøkningen er et symptom på den sterke økonomiske utviklingen. Unormalt lav rente har fungert som bensin på prisbålet, i en tid der man hadde trengt litt duskregn, sier nestleder Leif J. Laugen.

– Boligmarkedet i september ble som forventet. Etter en rolig måned har både prisene og aktivitetsnivå steget kraftig. Mange nye objekter er lagt ut for salg etter ferien og kjøpsinteressen er stor, sier Laugen, som antar at prisutviklingen vil være moderat mot slutten av året.

Boligprisstatistikken for september viser at:

  • Prisene på eneboliger steg med 0,7 prosent fra august. Prisene i september 2012 var 5,1 prosent høyere enn i september 2011.
  • Prisene på delte boliger falt med 0,3 prosent. Prisene i september 2012 var 6,9 prosent høyere enn i september 2011.
  • Prisene på leiligheter falt 0,7 prosent prosent. Prisene i september 2012 var 8,1 prosent høyere enn i september 2011.


LES OGSÅ:Regjeringen får bolig-slakt av unge

Falt med 0,6 prosent. Prisstatistikk fra Garanti Eiendomsmegling viser at prisene på omsatte borettslagsleiligheter gikk ned med 0,6 prosent i september.

Prisene på borettslagsleiligheter er 0,6 prosent lavere i september 2012 sammenlignet med august 2012. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for borettslagsleiligheter var i september 2012 på 27 073 kroner, mens det tilsvarende tallet i august var på 27 242 kroner.

I løpet av de siste 12 månedene har prisene steget med 8,2 prosent. For 12 måneder siden var gjennomsnittlig kvadratmeterpris på borettslagsleiligheter 25 010 kroner.

– Etter to måneder med kraftig prisvekst var det ikke helt uventet med en korreksjon denne måneden. Sett under ett har utviklingen i markedet etter sommeren vært god, og dette lover godt for avslutningen på året, sier administrerende direktør Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling.

Færre bud. Sammenlignet med forrige måned sank antall bud hos Garanti Eiendomsmegling denne måneden. I september 2012 er det i snitt 4,7 bud per borettslagsbolig.

Dette er en nedgang på 0,1 bud fra august 2012, og en oppgang på 0,1 bud sammenlignet med samme tidsrom i fjor. Antall budgivere per bolig er 1,8 i september 2012. Dette er en nedgang på 0,4 budgivere siden forrige måned, og en nedgang på 0,1 budgivere sammenlignet med samme tidsrom i fjor.

Garanti er meglerkjeden for 35 boligbyggelag.


LES OGSÅ: Skandiabanken er best likt av kundene
Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå