Flere legger boligen ut for salg

I januar ble det lagt ut flere boligannonser enn de siste årene. Men fortsatt er tilbudet av boliger for lavt, mener boligekspert. Prisene vil trolig fortsette opp.

			ØKER: Antall nye boligannosner viser tegn til økning, ifølge tall fra FINN. Faksimile fra finn.no.
ØKER: Antall nye boligannosner viser tegn til økning, ifølge tall fra FINN. Faksimile fra finn.no.

Boligprisene i Norge har steget nesten 9 prosent i løpet av det siste året. Sterk etterspørsel sammen med lavt tilbud av boliger, trekkes av mange frem som hovedårsaken til prisstigningen.

Les mer:Frykter ghetto-tilstander i storbyene

Nå er det imidlertid små tegn til at tilbudet av boliger begynner å vokse.

- Våre tall viser at både antall publiserte annonser og interessen for å se på boliger på nett er økende. Dette henger sammen, sier Eddie Sjølie, direktør i FINN eiendom.

- Totalt har det vært i overkant av 1,1 million brukere i snitt per uke siden nyttår under bolig til salgs på FINN. Det er en kraftig økning i forhold til i fjor, sier Sjølie.

LES OGSÅ:Sjekk boligprisveksten der du bor

Bedre januar
Tallene fra FINN viser at det ble lagt ut 8080 nye boligannonser i løpet av januar i år. Det er 1057 flere enn i januar i fjor, og det høyeste antallet siden 2008.

    Kilde: Finn.no
Kilde: Finn.no

Også antall annonser for helt nye boliger viser et hopp i januar i år. Da ble det lagt ut 443 slike annonser, 140 flere enn på samme tid i fjor.

    Kilde: Finn.no
Kilde: Finn.no

Fortsatt for lavt tilbud
Partner i Prognosesenteret, Bjørn-Erik Øye, har liten tro på at dette vil ha noen effekt på boligprisene, siden totaltilbudet i utgangspunktet er rekordlavt:

- Dersom tilbudssiden vokser, er det hyggelig. Men det hjelper ikke på prisene. Tilbudet er rekordlavt. I Oslo er det laveste tilbud noensinne på dette tidspunktet, sier Øye.

Når nye annonser vokser, burde det gitt konsekvens i form av høyere totalt tilbud, mener Øye.

- Men selv om annonsevolumet vokser, går totalen ned. Det renner fortere ut enn inn. Det sier litt om etterspørselen i markedet. Boliger går fort unna.

Totalt antall boliger til salgs er fortsatt meget lavt, viser også tallene fra Finn. I januar 2012 var det totalt 17.730 boligannonser ute på Finn.no. I januar var det tilsvarende tallet 17.554. Og trenden er fortsatt fallende.

Grafen under viser hvor mange annonser som har ligget på «Bolig til salgs» hver måned de siste fem år.
    Kilde: Finn.no Boligpulsen
Kilde: Finn.no Boligpulsen

Stabilsiert
Leif J. Haugen, administrerende direktør hos eiendomsmegler Fokus Krogsveen, mener at tilsiget av nye boliger til salgs er omtrent på nivå med fjoråret.

- Det er ikke store forskjellen fra i fjor. Vi har hatt noen år med stadig lavere lager av boliger, men nå ser det ut til at tilbudet har stabilisert seg, sier Haugen.

- Normalt kommer det store ryshet av boliger på våren, det er fortsatt litt tidlig, mener han.

Fort og dyrt
I januar steg boligprisene med 4 prosent, noe mer enn normalt. Eneboliger steg hele 7 prosent. Samtidig var omsetningshastigheten langt høyere enn for ett år siden.

Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger omsatt i januar 2012 var 32 dager. Det er to dager mer enn i desember 2011, men hele seks dager mindre enn i januar 2011.

Ny boligprisstatistikk legges frem torsdag 1. mars klokken 11.

På forsiden nå