Her stiger boligprisene mest

Drammen er byen hvor boliger har økt mest i verdi siste år, etterfulgt av Buskerud forøvrig og Lillehammer. Hamar og Kristiansand har lavest boligprisvekst. Se stor landsoversikt.
<p><b>OPP OG NED:</b> Sjekk hvor i landet prisene har steget og falt det siste året og siste måned.</p>

OPP OG NED: Sjekk hvor i landet prisene har steget og falt det siste året og siste måned.

Åtte vinnersteder. Boligprisendringene som ble sluppet i dag, viser hvilke regioner og byer hadde størst økning i boligpriser fra september i fjor til september i år. Drammen skiller seg igjen klart ut som byen med sterkest boligprisvekst. Deretter er det svært jevnt mellom syv byer og regioner. Tallene er prosentvis endring for alle boligtyper.

 • Drammen: 12 prosent
 • Buskerud forøvrig: 9 prosent
 • Lillehammer: 9 prosent
 • Oslo: 8 prosent
 • Trondheim: 8 prosent
 • Sandnes: 8 prosent
 • Nedre Romerike: 8 prosent
 • Nord.Norge utenom Tromsø: 8 prosent.

Innland og Sørland øker minst. De åtte områdene med lavest vekst, er Hamar og Hedmark forøvrig, samt Kristiansand og Agder forøvrig ned 3-4 prosent boligprisvekst siste år.

 • Hamar: 3 prosent
 • Kristiansand: 3 prosent
 • Agder utenom Kristiansand: 4 prosent
 • Hedmark utenom Hamar: 4 prosent
 • Moss. 4 prosent
 • Bærum: 5 prosent
 • Tønsberg: 5 prosent
 • Sandefjord: 5 prosent


LES OGSÅ:Eneboliger stiger, leiligheter faller

Her falt prisene. September viste en noe svakere utvikling for leiligheter enn de siste årene. Leiligheter har en svak prisnedgang i september mange steder. Størst prisfall hadde Telemark med en nedgang på 3 prosent.

Sarpsborg og Hamar hadde en nedgang på 2,2 prosent. Hedmark utenom Hamar har en nedgang på 2,1 prosent. Leiligheter i Nord-Norge unntatt Tromsø sank med 2 prosent.

Kalkulator:Finn beste boliglån

Raskest i Oslo og Trondheim. Boligene går raskest unna i Oslo og Trondheim, der gjennomsnittlig formidlingstid er kun 14 dager. På landsbasis gikk det 24 dager å få solgt bruktbolig i september. Dette er en dag raskere enn i september i gjor og to dager raskere enn i august.

Prisøkningen på eneboliger i september er forventet, fordi disse boligene normalt kommer på markedet først etter sommerferien, forklarer Eiendomsmeglerforetakenes Forening.

Slik har boligprisene utviklet seg siste måned og siste år:

<p>Kilde: Eiendomsmeglerforetakenes Forening, Norges Eiendomsmeglerforbund, Pöyry og Finn. Bearbeiding Dine Penger. Delte boliger er ikke tatt med, da bare fylkestall er tilgjengelig.</p>

Kilde: Eiendomsmeglerforetakenes Forening, Norges Eiendomsmeglerforbund, Pöyry og Finn. Bearbeiding Dine Penger. Delte boliger er ikke tatt med, da bare fylkestall er tilgjengelig.


Mindre ellevillt. – Vårt inntrykk er at det er litt færre elleville budrunder nå enn tidligere. Det er litt roligere på visning, sier Terje Buraas i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

– Den moderate prisutviklingen i september viser en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel. Det er stor aktivitet og mange boliger ute, dermed gir det bedre spillerom for kjøperne til å være selektive, sier Leif Laugen i Eff. 

– Den noe svakere utviklingen i september i forhold til august er helt naturlig, siden  leiligheter går lett i juli og august på grunn av studier og jobbytte. Derfor er den svake utviklingen i prisveksten for leiligheter og delte boliger lite dramatisk, men sunt og ønskelig, sier Tormod Boldvik i Norges Eiendomsmeglerforbund.

– Samtidig er selgerne fortsatt forventningsfulle mange steder, påpeker Terje Buraas i Eff.

LES OGSÅ:Så mye sparer du på å kjøpe bolig

Kjøperne mer selektive. Kjøperne bør være litt mer selektive og ikke la seg hype av hva andre kjøpere vil ha, mener Tormod Boldvik. 

– Kjøpere bør ikke la seg på virke av andres forventninger, men vurdere hva de har betjeningsevne til, og gjerne bevege seg litt utenfor bykjernen. Det vil alltid være lurt å ta en halvtimes reise med tog eller T-bane utenfor bykjernen, der får du bolig til langt mer overkommelig pris, oppfordrer Boldvik.

LES OGSÅ:Så mye er boligen din verdt

Utslag av ny regel. Andelsleiligheter har den svakeste prisutviklingen, og ifølge Eiendomsmeglerforetakenes forening kan dette være det første utslaget vi ser av Finanstilsynets innføring av krav til 15 prosents egenkapital i slutten av fjoråret. 

– Det er naturlig at dette først får følger for disse leilighetene, siden andelsleiligheter er det som er mest overkommelig for unge boligkjøpere å få råd til å kjøpe, sier Terje Buraas i Eff.

For flere nyheter om privatøkonomi:Følg oss på Facebook.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå