Nordmenn fast i spansk boligfelle

Minst 20 nordmenn har tapt til sammen flere millioner kroner på feriebolig-skandale i Spania. Utbyggeren er konkurs og ingen boliger er bygget. Nå er direktøren i selskapet arrestert.

			IKKE BYGD: Her skulle det bygges 2.500 boliger. Foto: Solveig L. Kalbakk, Vikingposten BOLIG
IKKE BYGD: Her skulle det bygges 2.500 boliger. Foto: Solveig L. Kalbakk, Vikingposten BOLIG

2.000 forsmådde kjøpere, blant dem minst 20 nordmenn, har tapt tilsammen 400 millioner kroner på et feilslått boligprosjekt i Spania.

Skandaler
Utbyggere med høy sigarføring. Kommunepolitikere med tvilsomt rykte. Prosjektet Trampolin Hills føyer seg inn i rekken av spanske utbyggerskandaler, skriver det norske magasinet Vikingposten BOLIG.

Boligprosjeket ligger på høylandet Campos del Rio i Sør-Spania, omlag 20 kilometer fra Murcia, og 100 kilometer sørvest for Alicante.

Betalte 60.000 euro

    TAPTE: Anne Grete Cennema betalte 60.000 euro i depositum for sin bolig. Pengene er borte. Foto: Vikingposten BOLIG
TAPTE: Anne Grete Cennema betalte 60.000 euro i depositum for sin bolig. Pengene er borte. Foto: Vikingposten BOLIG
- Da jeg skrev kontrakt i 2007, ble jeg lovet at min bolig skulle stå ferdig til innflytting i 2009, sier boligkjøper Anne Grete Cennema til Vikingposten BOLIG.

Hun er en av rundt 2.000 boligkjøpere som betalte inn et betydelig depositum ved kontraktsinngåelse. Av disse er det minst 20 nordmenn. Anne Grete Cennema betalte selv 60.000 euro (ca. 480.000 kroner) i depositum.

Til sammen skal utbygger ha fått utbetalt ca. 50 millioner euro (omlag 400 millioner kroner).

Sjekk rådene:Slik kjøper du bolig i Spania

Konkurs
I fjor høst gikk utbyggeren konkurs. Det eneste som i dag står igjen etter prosjektet, som skulle gi 2.500 boeneheter med blant annet golfbane og skole, er et kontorbygg og fem visningshus.

- At det ble utsettelser reagerte jeg ikke så mye på. Det er svært vanlig i Spania. Da byggestarten drøyde ekstra, fikk jeg avslag i prisen, og var fornøyd med det. Jeg fikk like stort sjokk som alle andre da konkursen ble kjent, sier Cennema til Vikingposten BOLIG.

Presidenten i selskapet, Antonio Martínez, ble arrestert tidligere i april, og saken kommer nå opp for retten, melder spanske medier.

Vil ha husene ferdig
Anne Grete Cennema jobber nå for å få kontakt med flest mulig kjøpere. Sammen vil de kjempe for å få husene sine ferdigbygget.

- Vi er 2.000 individer som har skrevet kontrakt. Det er et møysommelig arbeid å få greie på hvem de andre er. Alle har fått brev om at de skal melde fra til bobestyrer. Foreløpig er det mange som ikke har gjort det. Nå har vi startet en forening for å ta opp kampen, sier hun til Vikingposten BOLIG.

LES OGSÅ:Lang kamp for huspenger

Ikke enestående
Redaktør Solveig Langmoen Kalbakk i Vikingposten BOLIG opplyser til Dine Penger at det foreløpig ikke har skjedd mer i saken.

Hun advarer nordmenn mot å tro at dette er et enestående tilfelle:

- Det er bestandig mer risiko å kjøpe nytt i stedet for brukt.
I dette prosjektet forelå det bankgarantier og alt så greit ut. Likevel gikk det galt, sier Kalbakk til Dine Penger.

Legger igjen vettet i Norge
    UNNGÅ FELLE: - Du må sørge for garantier, råder statsautorisert eiendeomsmegler Agnar D. Carlsen. Foto: Norsk Megling AS
UNNGÅ FELLE: - Du må sørge for garantier, råder statsautorisert eiendeomsmegler Agnar D. Carlsen. Foto: Norsk Megling AS
Statsautorisert eiendomsmegler og leder av Norsk Megling AS, Agnar D. Carlsen, selger boliger i hele Middelhavet.

Carlsen mener at dette dessverre er en klassisk situasjon.

- Folk legger igjen vettet på Gardermoen, Flesland, Rygge eller hvor de kommer fra. De glemmer å stille de kritiske spørsmålene, sier Carlsen til Dine Penger.

Må bruke godkjent megler
- I Norge er vi kommet veldig langt når det gjelder eiendomsmegleres dokumentasjons- og opplysningskrav. Slik er det ikke nødvendigvis i utlandet. Skal du kjøpe eiendom i utlandet må du bruke meglere med norsk bevilling som har tegnet ekstra forsikring i utlandet, mener Carlsen.

- I dette tilfellet ble det jo presentert bankgarantier fra utbygger. Er ikke det godt nok?

- Jeg har sett hundrevis av bankgarantier, og mange er ikke verdt papiret de er trykket på. Det viktige er at du får sikkerhet for din innbetaling på en klientkonto eller deponert hos en advokat, påpeker Danielsen.

Betaler du penger i bytte mot et tinglyst skjøte uten heftelser, er det også greit, ifølge Danielsen.

Lover gull og grønne skoger
Agenter, gjerne norske, lover gull og grønne skoger, presenterer et fargerikt prospekt, får underskriften din på et kjøp med et saftig depositum, og der stopper deres ansvar, ifølge Carlsen.

- Dette er profesjonelle utnyttere. Nordmenn, svensker, dansker, briter. Nordmenn stoler på nordmenn. Men disse agentene er uten ansvar. De har ødelagt mye, tordner eiendomsmegleren.

I verste fall er boligkjøpere uten forbrukerrettigheter og uten rettslige muligheter.

- Mitt råd er klart: Har du vondt i tennene, går du til tannlege. Skal du kjøpe eiendom, spesielt i utlandet, må du bruke godkjent megler. Det er en billig forsikring mot å bli lurt, sier Carlsen.

Advarer mot «cowboyer»
    SJEKK finansieringen av prosjektet og hvem som står bak, sier partner i Prognosesenteret, Bjør Erik Øye. Foto: Prognosesenteret
SJEKK finansieringen av prosjektet og hvem som står bak, sier partner i Prognosesenteret, Bjør Erik Øye. Foto: Prognosesenteret
Partner i Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye, påpeker at det foreløpig ikke er så mange nordmenn som er blitt fanget i boligfeller i utlandet.

Men han advarer mot mange «cowboyer» i bransjen.

- Oppgangstider fører til at mange useriøse aktører dukker opp. Når tidene plutselig blir dårligere, forsvinner både de og pengene fort, advarer Øye overfor Dine Penger.

Bygd mye for fort
Prognosesenteret utarbeider analyser for byggesektoren og Øye følger godt med på det spanske markedet.

I enkelte områder har prisene falt 50 prosent. Øye har tidligere advart nordmenn mot å kjøpe nytt uten god kontroll.

- Sjekk hvem som står bak
- Det er en grunn til at leilighetene i byggeprosjekter er billige i dag. Mange utbyggere vakler på kanten av stupet. De sliter med finansieringen. Går utbyggeren konkurs, blir du sittende med en halvferdig betongkloss til evig tid. Det er nesten alltid tryggere å kjøpe brukt, bekrefter Øye.

Han advarer nordmenn mot å skrive under kjøpekontrakter uten å gjøre undersøkelser på forhånd.

- Det er viktigere enn noen gang å gjøre god research, særlig hvis du kjøper helt nytt. Da må du sjekke hvem som står bak prosjektet, hvor godt det er finansiert, og om det finnes garantier for ferdigstillelse, råder Øye.

Går utbygger konkurs, sliter du voldsomt. Øye påpeker at rettssystemet i Spania fungerer like godt eller dårlig som i Norge, men det er annen rettspraksis, i tillegg til at språket blir en ekstra utfordring.

På forsiden nå