– Se bak boligstylingen

Boligprisene skyter i været, men det er viktig ikke å by på feil bolig. Se bak stylingen og kontroller de viktige tingene, er rådene fra ekspertene.
<p><b>Lyst og stylet:</b> En bolig kan være lys. og bære preg av styling. Det viser potensialet, men kan skygge for feilene. De må du avsløre.</p>

Lyst og stylet: En bolig kan være lys. og bære preg av styling. Det viser potensialet, men kan skygge for feilene. De må du avsløre.

August er perfekt visningstid. God luft pent lys og bugnende hager. Men du som potensiell boligkjøper må klare å se forbi dette når du er på visning. Og markedet starter virkelig å ta seg opp.

- Antall annonser de to første ukene i august er nesten dobbelt så mange som i hele juli, forteller Lene Kallum i Finn.no.

I juli ble det publisert 3414 annonser, frem til 16. august var det publisert 6297 annonser på Finn.no. 

Og med mange visninger å gå på, og liten tid, er det viktig at du ser etter de riktige tingene. Det er greit at det er litt å gjøre i boligen, men det må ikke komme som noen overraskelse på deg. Du må prise det inn i budet du skal legge inn.

Les også:Brennhett boligmarked i byene

Markedsføring eller sminking? Noen ganger er det nymalt i leiligheten, og den fremstår som lys og trivelig. Men husk at maling er forholdsvis billig. Det er bak skapdører og i kjelleren at boligens store feller ligger.

– Det er selvsagt lov til å fremheve boligens kvaliteter, ved hjelp av stylist eller andre, men man kan ikke kamuflere informasjon kjøpere skulle hatt med markblomster, advareradvokat Dag Are Børresen i Help forsikring.

- Kjøpere bør nok ta med i beregningen hva potensialet koster å realisere. Husk å ta en titt i kjelleren selv om utsikten er best fra takterrassen. er rådet fra advokat Dag Are Børresen i Help forsikring.

Help selger boligkjøperforsikring, og bistår boligkjøpere hvis de finner feil og mangler de kan få erstattet fra kjøperen.

Les også:Drømmehuset ble mareritt

– Vi hører jo folk si at «Det var ikke rart at selgeren/megleren bare snakket om utsikten. Vi la ikke merke til alt som var galt før vi overtok.», forteller Børresen.


<p><b>Viktige papirer:</b> I prospektene er det sidene med mest tekst som er viktigst. – Les alt nøye, er rådet fra advokat Dag Are Børresen i Help forsikring.</p>

Viktige papirer: I prospektene er det sidene med mest tekst som er viktigst. – Les alt nøye, er rådet fra advokat Dag Are Børresen i Help forsikring.

Finn feilene først! Når du kjøper en bolig i Norge, så overtar du boligen med de feil og mangler du kan se. For eksempel vannlekkasjer eller utette vinduer.

Det er bare skjulte feil du kan få erstatning for, og bare når disse skjulte feilene er vesentlig i forhold til kjøpesummen og boligens stand ellers. (Reglene står i avhendingslovens § 3-9).

Derfor må du sjekke boligen nøye, for det som er synlig på visning får du som kjøper ansvaret for.

Les i Boligkjøperskolen:Ansvar for feil når du kjøper brukt boligLes også:


Les dokumentene. En visning består av to deler. Turen rundt i boligen, og samtidig: lesing av dokumentene du får i hånden:

– Selv om det er varmt og blomstene dufter, er det like viktig å stille spørsmål om opplysninger man ikke forstår i salgsdokumentene. Og da må man ha lest dem først, poengterer Dag Are Børresen i Help.

<p><b>Titt opp på loftet!</b> Loftet er et av stedene du skal ta en titt. Sjekk om treverket i bjelkene er «rene», eller om de bærer preg av fuktskader med vannringer el. Se særlig i hjørnene. Er det skader: Hør med selger og takstmann om hvorfor og om det er gjort utbedringer.</p>

Titt opp på loftet! Loftet er et av stedene du skal ta en titt. Sjekk om treverket i bjelkene er «rene», eller om de bærer preg av fuktskader med vannringer el. Se særlig i hjørnene. Er det skader: Hør med selger og takstmann om hvorfor og om det er gjort utbedringer.Dette må du i allefall se etter:

  • Vinduer: Ta en titt på vinduer. Sjekk om de er pungtert, har dugg mellom lagene, og ikke minst om det er fuktskader i vinduskarmene. Nye vinduer koster fra 3000 kroner stykket.

  • Strøm: Har sikringsskapet nye eller gamle sikringer? Er det nok stikkontakter på kjøkkenet?

  • Kjeller: Se etter fuktutslag. Er det nymalt? Dekker det over gamle skader? Mer detaljer her: Bruk nesen i kjelleren!

  • Utendørs: Er grunnmuren i god stand? Når ble dreneringen skiftet? Ny drenering koster fra ca 3000 kr pr løpemeter.Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå