Stor rift om små boliger

Sommerferie = dødt boligmarked? Nei, sier eiendomsmeglerne. Thor (33) dropper ferien for å gå på boligvisninger.
<p><b>PÅ JAKT:</b> Thor Tonning (33) har jaktet bolig i månedsvis og forteller om svært hete budrunder i markedet for små, sentrale boliger i Oslo.</p>

PÅ JAKT: Thor Tonning (33) har jaktet bolig i månedsvis og forteller om svært hete budrunder i markedet for små, sentrale boliger i Oslo.

Når temperaturen stiger ute, faller temperaturen inne på boligvisningene. Eller?

Ifølge eiendomsmegler Karianne Amlie i Aktiv Eiendom er det helt feil:

- Det som skjer om sommeren er helt motsatt av det folk tror, sier Karianne Amlie, som er eiendomsmegler i Aktiv Eiendom på Grønland i Oslo.

- Det som styrer prisene er tilbud og etterspørsel. Om sommeren er det lite på markedet, men det blir til gjengjeld ekstremt bra trøkk på det som er ute, forklarer hun.

Les også:Boligkjøperskolen
Les også:
På visning: Sjekk fuktskader og strømproblemer

Vår og høst er høysesong. Tall fra FINN eiendom viser at det er en ekstra stor annonsepågang om våren og høsten. Dette er populære visningsperioder.

- Erfaringsmessig er blant annet august og september høysesong, men juni pleier også å være en ganske bra måned, sier Eddie Sjølie, direktør i FINN eiendom.

En titt på FINN viser at det er 400 boliger i Oslo med visning søndag 24. juni.

LES OGSÅ:Så mye er boligen din verdt

Prisene stiger sjeldent. Tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) viser at prisene sjelden stiger i juli.

<p>Norges Eiendomsmeglerforbunds (NEF) nye leder Tormod Boldvik</p>

Norges Eiendomsmeglerforbunds (NEF) nye leder Tormod Boldvik

- Boligmarkedet tar ferie, men det er en styrt ferie. Aktiviteten blir mindre om sommeren som følge av at det blir mindre lagt ut, sier Tormod Boldvik, som er leder av NEF.

På små boliger kan det likevel være hett på visningene:

- Det er litt sånn at ferietider, høytider og langhelger, handler mye om voksne, etablerte mennesker. Mens unge mennesker bryr seg gjerne mindre om ferien. De kan like gjerne være mer aktive i boligmarkedet om sommeren, sier Tormod Boldvik.

LES OGSÅ:Drømmehuset ble mareritt

Meglerne: Ikke dødt. Pål Melbye, som er eiendomsmegler i DNB Eiendom påpeker at folk sprer ferien sin mer over tid nå enn før. Det gjør at markedet slettes ikke er dødt om sommeren:

- Det er mange som har gjort gode salg og kjøp i juli måned. Jeg tror mange har et inntrykk av at det er roligere enn det faktisk er, sier Melbye.

Han påpeker at færre nyheter - gjør at de objektene er i boligmarkedet blir ekstra synlige.

Det er leiligheter i storbyene, spesielt i Oslo sentrum med 1, 2 og 3 rom som er spesielt ettertraktet om sommeren. Ifølge Karianne Amlie går alt unna av denne type boliger i juli.

- Om sommeren får man solgt alt. Det kan være svært lurt å selge små boliger om sommeren, sier Amlie.

LES OGSÅ:Så mye sparer du på å kjøpe bolig

Små boliger, store summer. Også salgssjef Karsten Onsrud i Krogsveen påpeker at små leiligheter er ideelt å selge om sommeren.

- Både studenter og foreldre har ferie og mange benytter muligheten til å titte etter bolig.

Han mener at færre i markedet, gjør at det er muligheter for gode handler både for kjøper og selger:

- Om sommeren er det større sannsynlighet for at konkurrentene dine er på ferie. Det kan være færre om beinet, sier Onsrud.

Eiendomsmegler Karianne Amlie ville på sin side ikke slått til på kjøp av en småbolig i sommervarmen:

- Jeg ville ikke kjøpt bolig i juli. På små leiligheter presses prisene voldsomt, sier Amlie.

LES OGSÅ:Nå stopper boligprisveksten

Ingen ferie ennå. Karsten Onsrud merker svært lite til at ferien nærmer seg:

- Det blir vanligvis roligere i juli, men fortsatt selges det bra med boliger. I juni er det viktige visningshelger hele tiden, sier Onsrud.

Heller ikke Amlie ser tegn til stillstand i boligmarkedet.

 - Det er absolutt ikke mindre aktivitet i markedet nå. Denne uken har det vært helt bonanza, sier megleren, som forteller at hun nettopp solgte en leilighet på Grønland til 720.000 over takst.

Ifølge Pål Melbye, som er eiendomsmegler i DNB Eiendom, går mindre enheter relativt raskt unna, mens det er noe tregere tempo på større objekt.

- Tilbudet av større boliger har økt. Det er flere å velge mellom nå. Derfor kan det nok være mulig å gjøre gode og fine kjøp av større eiendom nå, sier Melbye.

LES OGSÅ: En tikkende bombe for 30.000 boligeiere

Dropper ferien

Thor Arvid Tonning (33) (det store bildet) leter etter et hjem i Oslo sentrum. Men nå er han lei av overfylte boligvisninger:

- Nå må folk gjerne dra på ferie.

Siden han startet jakten tidlig i vår har han vært innom 12 leiligheter. Han skal være hjemme i sommer for å fortsette boligjakten.

- Jeg håper jeg har mer flaks når det nærmer seg fellesferien, sier Tonning.


Han leter etter en 2-roms i Oslo sentrum i områdene Lambertseter, Vålerenga og Etterstad, men han synes det er svært vanskelig å få napp:

 - Det er fryktelig vanskelig nå. Alt fyker jo unna til priser langt over takst, sier Tonning.

Les på DP+:Eie eller leie? Regn ut hva som lønner seg for deg!

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå