Tomt for penger til energisparing

Du kan fortsatt søke Enova om penger til energisparende tiltak i boligen din. Men alle midlene til private husholdninger var brukt opp i midten av november.

			TOMT: Den lille figuren veiver med et rødt flagg for å vise at det ikke er mer penger til privapersoner som vil gjennomføre energisparende tiltak. Ketil Solvik-Olsen (FrP) har spurt olje- og energiministeren om dette kan gjøres noe med. Foto: Skjermdump Enova.no/Scanpix
TOMT: Den lille figuren veiver med et rødt flagg for å vise at det ikke er mer penger til privapersoner som vil gjennomføre energisparende tiltak. Ketil Solvik-Olsen (FrP) har spurt olje- og energiministeren om dette kan gjøres noe med. Foto: Skjermdump Enova.no/Scanpix

Dine Penger skrev tidligere denne uken om muligheten for å å søke om tilskudd til å bytte til, eller installere rimeligere og mer miljøvennlige oppvarmingsløsninger.
Blant annet ble Enovas tilskuddsordning for husholdninger nevnt i artikkelen. Det er fortsatt mulig å sende inn søknad om å få tilskudd.

LES HELE SAKEN:Sprengkulde gir kraftig prishopp på strøm

Brukt opp
Men ved siden av knappen du kan trykke på for å søke, står en liten gul figur og veiver med et rødt flagg for å fortelle at «Alle bevilgede midler er disponert».

Med andre ord er alle pengene til tiltak i husholdningene brukt opp for i år.

- Lite strategisk
Dette er energi- og klimapolitisk talsmann for Fremskrittspartiet, Ketil Solvik-Olsen, ikke fornøyd med.

- Det er lite strategisk, nå som kulda og strømprisene gjør mange ekstra bevisst på forbruket sitt, sier Solvik-Olsen.

LES OGSÅ:Fikk 62.500 for å kvitte seg med oljefyr

Slutt 17. november
Senior kommunikasjonsrådgiver Evy Aspheim i Enova, forteller at de nådde budsjett den 17. november.

- Den eldste søknaden hos oss er fra 25. november, så dette er i realiteten ikke noe problem, sier Aspheim.

De som søkte om tilskudd mellom 17. og 25. november har allerede fått tilbud om tilsagn eller slikt tilbud er på vei ut, fordi de får «resirkulerte penger» - altså midler fra andre søkere som ikke har gjennomført tiltakene de har søkt om.

Egen bevilgningspost
Aspheim forteller at de i utgangspunktet får midler fra Grunnfondet for energi, mens pengene som blir brukt til tilskudd til husholdninger er en egen bevilgningspost i statsbudsjettet.

- Så lenge denne tilskuddsordningen ikke er en del av Grunnfondet, kan vi ikke ta fra Grunnfondet, etter at bevilgningene til husholdninger er brukt opp, sier Aspheim.

LES OGSÅ:Her er de beste strømsparetipsene

Friske penger over nyttår
Aspheim legger til at det alltid vil være noen som ikke gjennomfører de tiltakene som de har fått tilskudd til, og at disse midlene dermed kan gjøres tilgjengelige for andre i køen.

I tillegg regner Enova med å ha friske penger til utbetaling rett over nyttår i tråd med forslaget i statsbudsjettet for 2011.

- Vår oppfordring er at folk bør søke så lenge det er mulig å søke, og vi betjener folk i kø så raskt vi får frigjort midler. Vi behandler søknader i den rekkefølge vi får dem registrert,
sier Aspheim.

- Handler om vilje
Solvik-Olsen fra Frp har sendt et skriftlig spørsmål til olje- og energiministeren, hvor han spør om statsråden kan åpne for at Enova kan omfordele ressursene.

- Enova har ganske stor fleksibilitet innenfor øvrige satsingsområder, hvor finansieringen kommer fra fondsavkastning og nettleie. Trolig kan hele denne problemstillingen løses med noen pennestrøk, mener Solvik-Olsen.

Stortingsrepresentanten for FrP mener at dette handler om vilje, og at man ikke trenger å bevilge mer penger.

- Jeg håper derfor at Riis-Johansen er smidig og bidrar til endringer. Han trenger flere verktøy i strømpolitikken enn kraftledninger og utkobling av strømforbruk i industrien, sier Solvik-Olsen.

LES OGSÅ:Så mye må du betale for oppvarmingen

- Vanskelig å tolke
Også daglig leder i Norsk Varmepumpeforening, Bård Baardsen, synes det er uheldig at Enova ikke har igjen mer penger til husholdningene.

Baardsen synes dessuten at Enova burde være flinkere til å kommunisere at man høyst sannsynlig får tilskudd, hvis man gjennomfører et av tiltakene som man kan få støtte til.

- Det er vanskelig for en vanlig boligeier å vite hvordan man skal tolke dagens melding på deres hjemmeside om at disponerte midler er brukt opp, men at man et velkommen til å søke.

Baardsen legger til at Varmepumpeforeningen mener det burde vært samme type støtteordning som i Oslo kommune over hele landet, sier Baardsen,

LES MER OM OSLO KOMMUNES TILSKUDDSORDNING HER.

Venter med svar
Dine Penger har kontaktet Olje- og energidepartementet, men statsråden har fortsatt en knapp uke på seg til å svare på Ketil Solvik-Olsens spørsmål, og ønsker derfor ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Maks. kr 10.000
Dette er de tiltakene man kan søke Enova om tilskudd til:

- Pelletskamin, maks kr. 4.000
- Pelletskjele, maks kr. 10.000
- Væske/vann-varmepumpe, maks kr. 10.000
- Luft/vannvarmepumpe, maks kr. 10.000
- Sentralt styringssystem, maks kr. 4.000
- Solfanger, maks kr. 10.000

Du kan lese mer om de ulike tiltakene, og gå direkte til søknadssenteretfra denne siden.

På forsiden nå