Cash is no longer king

Kontanter er nå for mafiafolk og de som driver lyssky virksomhet. Høyesterett har nå nesten fjernet siste rest av kontantomsetningen.
<p><b>Slutt!</b> Kontanter har vært betalingsmiddel i flere tusen år. Snart vil det kreves at alle transaksjoner av en viss størrelse går elektronisk. Da blir kanskje Munch-sedlene museumsgjenstander på linje med maleriene hans.<br/></p>

Slutt! Kontanter har vært betalingsmiddel i flere tusen år. Snart vil det kreves at alle transaksjoner av en viss størrelse går elektronisk. Da blir kanskje Munch-sedlene museumsgjenstander på linje med maleriene hans.

Revolusjon. Innføringen av kontanter - først og fremst mynter - revolusjonerte handelen da de kom noen hundre år før Jesu fødsel. Før dette var man avhengig av naturalhusholdning eller vekt for å dele opp sølv. Med innføring av penger var det mulig å flytte varer og tjenester langt raskere. Du var ikke avhengig av at snekkeren som skulle jobbe på huset ditt trengte en sau som du hadde akkurat den dagen du trengte snekkeren.

Men kontantenes tidsalder er straks over. Ikke bare fordi bankkortene overtar, men fordi rettsvesenet og myndighetene effektivt begrenser muligheten for å bruke kontanter. Store seddelbunker vil i fremtiden være forbeholdt de som ikke vil spores. Som i myndighetenes øyne er de som driver lyssky virksomhet.

Får svi. I en ny dom fra Høyesterett fikk en kjøper som betalte en bil svi fordi han gjorde opp kontant:

Utviklingen når det gjelder betalingsformidling tilsier etter mitt syn at det gjennomgående er grunn til å være på vakt dersom en næringsdrivende ber om at større beløp gjøres opp i kontante penger, ikke via bank.

Dette sier høyesterettsdommer Bårdsen i saken om mannen som svindlet til seg 130.000 kroner ved bilsalg.

Les mer om saken her: Bilkunde svindlet for 130.000 kroner

10.000-kronersgrensen. De siste årene har næringsdrivende måttet ta betalt elektronisk, i og med at det fra 2011 også innført en grense på 10.000 kroner for kontant betaling for å få skattefradrag.

Det vil si at næringsdrivende som selger varer eller tjenester må ta betaling via bank for salg over 10.000 kroner for å kunne få fradrag tilknyttet salget av varer og tjenester. (Denne bestemmelsen ble det ikke pekt på i dommen fordi den kom etter bilsvindelen.)

Regelen gjelder forresten private som leier ut bolig også, og som skal ha fradrag for utgifter knyttet til leien.

Min egen kortleser. Reglene som i dag angår næringsdrivende vil snart angå deg og meg. For nå flyttes teknologien raskt fremover. Det finnes i dag kortlesere som kan kobles på iPhones og andre smarttelefoner.

I skuffen hjemme har jeg min egen kortleser fra tjenesten iZettle. Det vil si at hvis jeg vil selge noe på Finn for eksempel, kan kjøperen betale meg med kort. (For tiden virker tjenesten bare med kredittkort i Norge, men det er nok et forbigående problem.) En tilsvarende tjeneste som gjør det stort i USA er Square.

I løpet av noen måneder vil vi kunne sende "øyeblikksbetalinger" i nettbanken. Antagelig mot et lite gebyr, men da vil jeg kunne stå med mobilbank og sende penger til en mottager som for eksempel skal kjøpe bruktbil av meg. Han får beskjed på sin telefon at pengene har kommet inn på konto.

I tillegg er ulike former for mobilbetaling på vei inn.

<p><b>Egen kortleser:</b> Med min egen kortleser kan jeg ta betalt for salg på Finn, eller når noen skylder meg penger.</p>

Egen kortleser: Med min egen kortleser kan jeg ta betalt for salg på Finn, eller når noen skylder meg penger.


Du må kunne spores. Alle disse forenklingene gjør at det i løpet av få år kommer krav om at om at også vi privatpersoner skal bruke elektronisk formidling når vi flytter penger mellom oss. Skatt, avgift og svindel vil være argumenter for å innføre slike endringer.

Dermed vil seddelbunkene være forbehold de som ikke vil spores, og dessverre vil mange si, kommer myndighetene nok til å forutsette at disse driver med lyssky virksomhet.

Følg Dine Penger på Facebook

PS:Hvis du vil lese litt mer om kontanter og kontantomsetning, kan disse to skriftstykkene være interessante:

Georg Apenes:Kriminelle tusenlapper - om forslagene om å forby tusenlappene fordi de fører til svart arbeid.

Espen Andersen:"Karriereminner". Espen Andersen er amanuensis på BI, og har her skrevet om sine minner fra da han jobbet på Bjerke travbane, et sted det var mye kontanter.

Oppdatert 24. sept:Finansforbundet har også laget en rapport om Det kontantfrie Norge.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå