Få alt du trenger til babyen gratis

Du kan spare mange tusen kroner på å finne babyutstyret brukt på nett. Mye av det er nesten ubrukt.

			Du kan få tak alt du trenger til minstemann, nesten uten å betale. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Du kan få tak alt du trenger til minstemann, nesten uten å betale. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Det kan virke uforståelig for mange at et nyfødt barn trenger så mange ting. Likevel ender man opp med å kjøpe utstyr for tusener av kroner.
Om du vil være litt fornuftig, og ikke minst, miljøvennlig, kjøper du heller babyutstyret brukt.

Lite slitt
Små babyer vokser fort og mye av det man trenger den første tiden slites ikke i det hele tatt før babyen har vokst i fra det. Dermed er mye av det du får tak i på nett nesten som nytt.

    Brita Haneberg, miljørådgiver i Grønn Hverdag. Foto: Grønn Hverdag
Brita Haneberg, miljørådgiver i Grønn Hverdag. Foto: Grønn Hverdag
- Barn har arvet klær og utstyr gjennom alle tider. Med internett har mulighetene blitt større og mye mer effektivt. Det er det aller beste for miljøet, samtidig som man sparer penger, sier Brita Haneberg, miljørådgiver i Grønn Hverdag til Dine Penger. Sammen med Nina Bugge har hun tidligere skrevet boken «Økobaby».

LES OGSÅ:Her får du gratis møbler

Sunt med brukte klær
- Samtidig er det en helsemessig gevinst ved å kjøpe brukte klær. Nye klær inneholder nemlig mye kjemikalier, sier Haneberg. - Eventuelle bakterier forsvinner lett i vask.

Hun tror ikke at folk synes det er tabu å kjøpe babyutstyr brukt.

- Dette har vært vanlig så lenge, så det tror jeg ikke at folk tenker på. Når det gjelder babyutstyr, har det en tendens til å bli alt for mye av det. Mitt tips er å vente litt med å kjøpe ting, inntil man vet hva man har bruk for, sier Haneberg.

750 barnevogner til salgs på en uke
Ifølge Finn.no er barnevogner noe av det det selges mest av på Finn Torget. Bare i uke 35 (første uken i september) ble det lagt ut 758 annonser for barnevogner der.

Ofte er prisen bare en brøkdel av det du måtte ha gitt for det samme nytt.

Her er noen eksempler:

    Faksimile: Finn.no
Faksimile: Finn.no
Teutonia Spirit S3 vogn, 2008 modell, selges for 2.900 kroner. I tillegg får du med masse tilleggsutstyr. I butikken koster denne vognen rundt 7.000 kroner, inkludert babybag.

Mountain buggy, Urban jungle vogn, 2007 modell, selges for 2.500 kroner. Ny koster vognen ca. 8.900 kroner, inkludert babybag.

    Faksimile: Finn.no
Faksimile: Finn.no
Enda mer sparer du på å kjøpe tvillingvogn brukt. Denne Urban Jungle- tvillingvognen vil selgeren ha 3.000 kroner for. Den er godt brukt, og fra 2005. Om det er verdt det må du selv vurdere. Ny koster i hvert fall tvillingvognen ca. 13.000 kroner, inkludert to babybager.

Mye er helt gratis
Dine Penger har gjort noen tilfeldige søk på Finn.no og funnet helt brukbare ting til minstemann som gis bort gratis - som regel mot at man henter det selv:

Alt det følgende gis bort på nett:
Stellebord
Bæresele fra Baby Bjørn
Ammepute
Gravidbelte fra Besafe
Trille
Klær
Badebalje
En pose babyleker gis bort mot henting.
Brio Stelleveske
Lekegrind
Vippestol
Dyne + sengetøy
Strandtelt
Brystpumpe m/tilleggsutstyr
Babygym
Leketeppe
Grindseng/barneseng gis bort mot kjøp av passende madrass kr 150.
Bleiebøtte
Babystol til bordmontering
Tvillingbrett til vogn

Selvfølgelig er ikke alt i tipp topp stand. Det er denne annonsen et eksempel på. Selgeren er i det minste ærlig om tingenes tilstand...

    Faksimile: Finn.no
Faksimile: Finn.no
«Beskrivelse: Et imponerende slitt stellebord gis bort. Det er superpraktisk, med små hyller, badebalje, kurv under, til å slå sammen - det beste, vanskelig å finne i butikker. Men matta til å ligge på er uhyggelig slitt, men ser ut som den kan skiftes ut, er bare festa med skruer.»

Finn noen å arve fra
Før du går til innkjøp av nytt utstyr, bør du også forhøre deg med venner og bekjente om de har noe dere kan arve. Andre nettsteder det kan være verdt å sjekke ut er:

Rubrikk.no
QXL.no
Zett.no
Det finnes en rekke sider på Facebook for kjøp/salg/bytte av babyutstyr. Søk deg frem!

På forsiden nå