Fra i dag kan du bruke BankID på Altinn

Tirsdag morgen åpnes det for at du kan bruke BankID-brikken din på Altinn og andre statlige tjenester. Gledelig nok kan iPhone og iPad-eiere logge inn med egen app!
Bank-ID: Fra i dag er BankID en av fire måter å logge deg inn på Altinn og andre statlige tjenester som Statens pensjonkasse og Lånekassen.
Bank-ID: Fra i dag er BankID en av fire måter å logge deg inn på Altinn og andre statlige tjenester som Statens pensjonkasse og Lånekassen.

Enklere. I dag morges åpnes offentlige tjenester for pålogging med BankID. I skjermdumpen over kan du se hvordan det ser ut når du vil forsøke å logge deg på Altinn eller 273 andre offentlige tjenester som bruker den statlige tjenesten ID-porten.

2,8 millioner nordmenn har i dag BankID fra nettbanken.

– De fleste bruker BankID ukentlig i nettbanken. At vi kan bruke samme pålogging på offentlige nettsteder vil forenkle hverdagen for brukerne og senke terskelen for å være på nett med det offentlige, sier Odd Erling Håberget, leder i BankID Norge.

Frem til i går kunne man logge seg på disse tjenestene med koder fra MINid eller elektronisk innlogging fra Buypass (Norsk Tipping), eller Comfides. De to siste tjenestene er det omtrent 5 prosent av brukerne som bruker.

– Vi forventer langt høyere bruk av BankID, men det er vanskelig å estimere, sier fagdirektør Birgitte J. Egset hos Difi som drifter ID-porten.

Dine Penger har lenge vært tilhenger av å kunne få BankID som innlgging på offentlige tjenester,les mer i Tom Staavis blogg her.

Mobilproblem. En utfordring med BankID til nå har vært bruken på mobile platformer. BankID krever Java, som ikke er tilgjengelig på mobile plattformer. 

Les mer om Java-problematikken hos spaltist Martin Bekkelund:Staten og BankID

Det finnes BankID på mobilen, men det er knyttet til Telenors nettverk, og kan i dag brukes av abonnenter på Telenor, DJuice, Hello, Phonero og Talkmore.

<p><b>App for iPad og iPhone:</b> BankID har en egen app for iOS. Den lar deg logge på fra iPad og iPhone uavhengig av hvilken mobiloperatør du har. Fungerer med noen få banker til nå, men vil fungere med innlogging på IDPorten til staten, lover BankID. Det er bare å installere appen på egen telefon/nettbrett, og så vil appen starte når du kommer til innlogging på en tjeneste som fungerer med appen. Der legger du inn info som på en vanlig maskin.</p>

App for iPad og iPhone: BankID har en egen app for iOS. Den lar deg logge på fra iPad og iPhone uavhengig av hvilken mobiloperatør du har. Fungerer med noen få banker til nå, men vil fungere med innlogging på IDPorten til staten, lover BankID. Det er bare å installere appen på egen telefon/nettbrett, og så vil appen starte når du kommer til innlogging på en tjeneste som fungerer med appen. Der legger du inn info som på en vanlig maskin.

– Vi er i dialog med Tele2-gruppen og NetCom som ønsker å lansere i 2013, men når de lanserer er opp til operatørene. Over 150 000 har BankID på mobil, og vi forventer et hopp når flere operatører lanserer, forteller Hege Steinsland i BankID. 

Du kan bruke en app! Det jobbes også med apper for de store mobilplatformene. Til nå finnes en app for iPhone og iPad. 

Den fungerer for et fåtall banker, men vil virke for innlogging via statens ID-porten, forteller Hege Steinsland. (Se bildetekst for hvordan det virker.)

Hun forteller at Android kommer i 2013, og at det jobbes med andre mulige løsninger:

– Vi ser på alternativer til Java, men har ikke noe konkret alternativ på bordet. Det kreves grundige analyser av sikkerheten rundt en eventuell erstatning til Java før vi gjør et slikt sprang, sier hun.

Bedre tjenester. Ansvarlig minister Rigmor Aasrud ser fremover og håper at vi nå kan få bedre offentlige tjenester på nett:

– Nå ligger alt til rette for utvikling av flere og mer avanserte digitale tjenester. Dette gir mer effektiv bruk av offentlige ressurser og et bedre digitalt tjenestetilbud til innbyggerne, sa hun tidligere i november da det ble kjent at BankID skulle kunne brukes på de statlige tjenestene.

<p>Hans Christian Holte, direktør i Difi</p>

Hans Christian Holte, direktør i Difi

Kan brukes til helse. I dag er det omtrent like mange som har passord til den statlige MinID-tjenesten som de som har BankID. Men BankID kan i motsetning til MinID brukes til tjenester som omfatter sensitive personopplysninger (for eksempel helseopplysninger).

Dette håper nå Difi blir utnyttet av statlige etater:

– Nå er utfordringen til alle offentlige virksomheter: lag gode digitale tjenester der det er mulig. Det vil gi mer effektiv bruk av offentlige ressurser, og et bedre tilbud til innbyggerne, sier Hans Christian Holte, direktør i Difi som administrerer ID-porten – innloggingssiden for de statlige tjenestene.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå