Kjøp julegavene trygt på nett

Stadig flere gjør unna julehandelen på nett. Her får du tips til hvordan du unngår fellene.

			Julegaveshopping på nett er praktisk og billig. Tar du noen forholdsregler er det også trygt. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Julegaveshopping på nett er praktisk og billig. Tar du noen forholdsregler er det også trygt. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Julegaveshopping på nett kan være både billig og raskt. Samtidig slipper du å bruke desemberkveldene i butikkø.
Skal du handle julegaver på nett, bør du imidlertid være tidlig ute:

- Vi har fått en del henvendelser fra folk om leveringstiden på varene. Det er viktig å bestille i god tid så man rekker å få varen før jul, sier Bård Solem, jurist i Forbukerombudet til Dine Penger.

- Mange er usikre på angrefristen. Du har 14 dagers angrerett fra du mottar varen - ikke fra bestillingstidspunktet, slik en del butikker påstår.

LES OGSÅ: -Julehandelen blir rekordhøy

På shoppingtoppen
En ny undersøkelse viser at nordmenn topper netthandelstatistikken i Norden. I gjennomsnitt har netthandlende nordmenn brukt 7778 kroner hver i løpet av de siste seks månedene.

Stadig flere kjøper også julegavene på nett. I 2009 svarte nesten fire av fem at de ville bestille julegaver på nett, i en undersøkelse blant 1100 norske netthandlere på nettstedet mpx.no.

LES OGSÅ:Spar penger med rabattkoder på nett

Flere handler fra utlandet
Flere tar nå sjansen på å kjøpe varer fra nettbutikker utenfor Norge. 53 prosent av nordmennene som handler på nett, handler også fra utlandet, dette tallet har økt fra 39 prosent i fjor.

Ved å handle fra utlandet kan du nå gjøre noen ekstra gode kjøp. Både dollar og pund har holdt seg på et lavt nivå den siste tiden, noe som gjør at det er ekstra lønnsomt for oss nordmenn å handle julegaver fra USA eller Storbritannia.

- Når man handler på nett bør man betale med et kredittkort. Om noe skulle gå galt, kan du da få tilbake pengene ved hjelp av kredittkjøpsloven, sier Solem.

Les mer om dine rettigheter ved netthandel fra utlandet på Forbruker Europas sider.

Under får du Forbrukerombudets tips til sikker julegaveshopping på nett:

Sjekk leveringstiden
Handler du julegaver på nett, kan du risikere at trehjulsykkelen til poden ikke kommer før jul. Vær derfor ute i god tid og sjekk hvor lang tid det tar å få levert varene.

Forsikre deg om bytterett
Når du handler på nett, har du som regel en 14 dagers angrefrist etter at du har mottatt varene. Du har ikke noe krav på å få pengene tilbake etter at angrefristen er utløpt. Sjekk derfor i nettbutikkens betingelser om de tillater bytte av julegaver.

Ikke betal på forskudd
Betaler du for varen ved å sende penger i posten eller overføre penger direkte fra konto til konto, står du svakt hvis nettbutikken ikke leverer varene. Bruker du i stedet kredittkort, kan du kreve å få tilbake kjøpesummen av kredittyter, som regel banken, hvis ikke nettbutikken leverer for eksempel høyttalerne du har kjøpt til far.

Sjekk butikkens seriøsitet
Ikke alle nettbutikker er like kundevennlige og seriøse. Et lurt tips er å søke på nettet etter andre kunders erfaringer med nettbutikken før du handler.

I tillegg bør du sjekke om de har lett tilgjengelig kontaktinformasjon. Dette er viktig både fordi det sier noe om nettbutikkens seriøsitet og fordi det kan være greit å ha når du skal klage.

Sjekk prisen og ordrebekreftelsen
Du skal få oppgitt prisen på varen og fraktkostnadene av nettbutikken. Når du handler på nett kan det være fort gjort å taste feil. Gå derfor gjennom bestillingen og ordrebekreftelsen for å se om noe har gått galt i prosessen.

Handler du julegaver i en utenlandsk nettbutikk, må du som regel også betale moms og tollbehandlingsgebyr hvis varen koster mer enn 200 kroner.

Les mer om reglene ved netthandel fra utlandet her.

På forsiden nå