Unngå å havne i samboerfella

Betaler du mat, mens samboeren din betaler for bil og bolig? Da bør du tenke deg om før du havner i samboerfella.

			DELER ULIKT: Parene VG snakket med om utgiftsfordeling hadde forskjellige måter å gjøre det på. Øverst til venstre: Bodil og Svein-Erik Midtsiem, øverst til høyre Jan og Annmari Dubois. nederst til venstre: Ronny Hansen og Anniken Skarshaug og nederst til høyre: Vilja og Tom Cato Myhre. Foto: Eivind Griffith Brænde
DELER ULIKT: Parene VG snakket med om utgiftsfordeling hadde forskjellige måter å gjøre det på. Øverst til venstre: Bodil og Svein-Erik Midtsiem, øverst til høyre Jan og Annmari Dubois. nederst til venstre: Ronny Hansen og Anniken Skarshaug og nederst til høyre: Vilja og Tom Cato Myhre. Foto: Eivind Griffith Brænde

- Jeg og samboeren min har en felles lønnskonto som også fungerer som utgiftskonto. På lønningsdagen hver måned fordeles summer rundt på diverse konti automatisk, sier Christian Junge (30) til VG.
Han og samboeren Vibeke Nilsen (33) deler alle utgifter likt, både til mat, bolig, bil og klær.

- Det bunner ut i at vi bygde hus for en del år siden, og fikk høyere utgifter og måtte ha bombesikkert system. Vi ville også unngå den evige diskusjonen om hvem som har betalt hva. Men det er ingen jeg kjenner som gjør det på denne måten som vi gjør det, sier han.

LES OGSÅ:Økonomisk taushet skaper samlivsbrudd

Svært kjønnsdelt
Det kan han ha rett i. For det er langt ifra alle som har funnet en så eksemplarisk løsning på familieøkonomien som samboerparet fra Vestfold.

- Jeg gjør undersøkelser på dette hvert år og blir like overrasket hver gang, sier forbruksøkonom i DnB Nor, Sidsel Sodefjed Jørgensen.

Hun forteller at utgiftsfordelingen blant samboerpar er svært kjønnsdelt: Kvinner betaler for kosen i forholdet, som klær, servietter, mat, reiser og bursdagspresanger, mens mennene betaler på bolig og bil.

LES OGSÅ:Samboerskap er gambling

- Kvinnens bidrag «kost opp»
Problemet er at det ved et brudd blir vanskelig å sette en prislapp på kvinnenes bidrag i familieøkonomien, fordi det nettopp er brukt opp.

- For mannen blir det enklere å bevise at han har bidratt der hvor verdiene ligger. Bolig og bil kan ikke bli kost opp, sier hun.

LES OGSÅ:- Felleseie er ikke sameie

Forskjellige prioriteringer
Tendensen grunner i at kvinner og menn har svært ulike prioriteringer på hvordan de vil bruke pengene sine.

- En enkel test er at du kan tenke deg at du plutselig får 5000 kroner mellom hendene. Menn har en tendens til å ville betale ekstra ned på lånet, mens kvinner heller går på shopping. Å betale på bolig, eller å spare til det, havner langt ned på prioriteringslisten til kvinner.

LES OGSÅ:Skriv samboerkontrakt med kjæresten

Ligger syltynt at
Hun råder par til å bli bevisste på hva utgiftene går til, gjennom å skrive kontrakt og eventuelt at begge kjøper seg inn i boligen.

- Man behøver ikke endre praksisen. Jenta kan kjøpe det koselige og mannen alt det andre. Men gjør det tydelig hvor pengen går. Det mange ikke vet er at man kan kjøpe seg inn i deler av boligen, man behøver ikke eie lik andel.

Hun minner om at over halvparten av samboerskap ender i brudd.

- Kan man ikke bevise at man har tatt sin del av utgiftene og mannen ikke er sjenerøs, ligger man syltynt an, sier Sodefjed Jørgensen.

LES OGSÅ:- Få mannen til å spare for deg

Slik fordeler de utgiftene (se bilder øverst i brødteksten):

Jan Dubois (62) og Annmari Dubois (71), gift, Sverige

Han betaler: Alt utenom mat

Hun betaler: Mat, og innimellom klær

- Vi har begge vært gift før, og jeg og min forrige mann delte helt likt på utgiftene. Fordelingen av utgiftene har variert med livssituasjonen, sier Annmari Dubois.

- Krangle om økonomien gidder vi ikke. Det var annerledes da barna var små, men nå tenker vi bare på oss selv, smiler Jan Dubois.

Ronny Hansen (34) og Anniken Skarshaug (33), samboere, Namnå i Hedmark

Han betaler: Huslån, billån, strøm, internett.

Hun betaler: Mat, klær og fornøyelser, som helgetur til Oslo.

- Fordelingen har i grunn bare blitt slik. Vi har ikke samboerkontrakt, og har ikke tenkt på fordelingen ved et eventuelt brudd. Vi har egentlig aldri pratet om det, sier Ronny Hansen.

Bodil Midtsiem (52) og Svein-Erik Midtsiem (56), gift, Nes i Romerike

Begge betaler fra felles pott

- Vi deler likt på alle utgiftene, siden vi driver et firma sammen og har felles kasse, sier Svein-Erik Midtsiem.

- Det er nok annerledes for unge i dag som er samboere. Ved et eventuelt brudd synes jeg at man må være snille med hverandre og dele likt, sier han.

Vilja Myhre (34) og Tom Cato Myhre (34) gift, Oslo

Hun betaler: Klær og mat.

Han betaler: Hus, bil og barnehage

- Fordelingen av utgiftene har bare blitt slik, og det har vært det enkleste. Vi har ikke tenkt så mye på en eventuell fordeling, vi har vært sammen i 16 år og regner med at det blir oss. Vi krangler ikke om økonomien, men innimellom kan man jo lure på hvor alle pengene blir av!

På forsiden nå