DnB NOR innrømmer dobbel fortjeneste

Mesteparten av den halve millionen som småsparer Ivar Petter Røeggen hadde lånt til høy rente av DnB Nor, tjente banken på en gang til. Det innrømmet DnB NOR Markets i retten i går.

			TJENTE: Leder Ottar Ertzeid i DnB NOR Markets innrømmet dobbelfortjeneste. Foto: DnB NOR
TJENTE: Leder Ottar Ertzeid i DnB NOR Markets innrømmet dobbelfortjeneste. Foto: DnB NOR

Det var DnB NOR Markets som skrudde sammen de strukturerte produktene som Ivar Petter Røeggen kjøpte.

Av lånet på 500.000 kroner som Ivar Petter Røeggen betalte renter av, ble bare en brøkdel brukt til å kjøpe en opsjon i aksjemarkedet.

Mesteparten av pengene ble igjen i banken, til en lavere rente enn Røeggen betalte.

I går sa Røeggen at han aldri ville ha inngått avtalen hvis han hadde blitt forklart dette.

Les saken: - Jeg føler meg lurt

Tjente en gang til
Leder Ottar Ertzeid i DnB Nor Markets måtte i lagmannsretten i går innrømme at banken hadde hatt ekstra fortjeneste på mesteparten av pengene som Ivar Petter Røeggen hadde lånt til de strukturerte produktene.

«Strukturert» henviser til at sparepakken besto av flere elementer, en liten opsjon i aksjemarkedet og en obligasjon for å sikre garantien.

- Tjente to ganger
Førstedommeren spurte om det var riktig som Røeggens advokat John Christian Elden og direktør Randi Flesland tidligere har hevdet i retten, at DnB Nor tjente på de samme pengene flere ganger.

Les mer:- DnB NOR lagde sitt eget kinderegg

- Det er riktig at disse pengene, på lik linje med andre penger i banken, kunne plasseres videre i rentebærende papirer, sa Ertzeid etter noe nøling.

- Det kunne være i form av utlån til andre kunder, innrømmet han.

Beløpet som det siktes til, er over 300.000 kroner som forble i banken. Disse skulle gå til å sikre at Røeggen var garantert å få tilbake hovedstolen på 500.000 kroner.

Elden og Flesland hevdet banken kunne låne disse pengene ut videre og tjene mer på dem.

Tapet som Røeggen endte opp med, skyldes at avkastningen på opsjonsdelen var for dårlig til å veie opp for de høye gebyrene og lånekostnadene som banken hadde sikret seg.

- Lån etterspurt
DnB Nor Markets Ottar Ertzeid avviste videre at banken hadde oppfordret kundene til låneopptak av de omdiskuterte, strukturerte spareproduktene.

Lånefinansiering var noe kundene etterspurte, hevdet Ertzeid.

Han avviste likevel at banken hadde en margin på disse produktene som var høyere enn på andre produkter. Snarere mindre enn på for eksempel aksjefond, hevdet han.

Ertzeid hadde selv investert i disse produktene med egne bankinnskudd. Han tapte også på plasseringene:

- Jeg hadde tro på at det var gode investeringsmuligheter, men tapte alt unntatt hovedstolen, sa Ertzeid.

Han tilføyde at han dermed tapte alternativ rentegevinst. Ifølge ham skyldtes tapet fallet i aksjemarkedet på den tiden.

Historisk høy avkastning brukt
Det kom også frem i retten i dag at den historiske avkastningen på de utvalgte børsindeksene knyttet til aksjeindeksobligasjonene DnB Nor Global og Sektor, var historisk svært høye.

Disse avkastningene, som ble presentert i form av grafer overfor potensielle kunder på salgsmøter, ble av blant andre Røeggen oppfattet som forventet avkastning å spareproduktene.

- Jeg oppfattet at jeg i beste fall kunne forvente avkastning på sparepengene mine, men at jeg i verste fall kunne ende opp null, etter at alle kostnader var betalt, sa Røeggen tirsdag.

Det var børsutviklingen i disse indeksene de siste seks årene før år 2000, som lå til grunn. I ettertid viste det seg at akkurat disse årenes avkastning, som lå mellom 8 og 18 prosent, var historisk høy.

På forsiden nå