Feriebolig i utlandet? Lån i norske kroner

Mange nordmenn går med en drøm om hus i Spania. Dine Penger anbefaler deg å ta opp lån i norske kroner, hvis du har tenkt å realisere den spanske boligdrømmen.

			LÅN I NOK: Skal du realisere drømmen om Spaniabolig, er det mest fornufitg å låne i norske kroner fremfor euro. Illustrasjonsfoto: Colourbox
LÅN I NOK: Skal du realisere drømmen om Spaniabolig, er det mest fornufitg å låne i norske kroner fremfor euro. Illustrasjonsfoto: Colourbox

1 av 10 nordmenn har planer om å kjøpe feriebolig i utlandet, ifølge en stor boligundersøkelse som TNS Gallup gjorde for If Skadeforsikring tidligere i år.
Spania er nordmenns favoritt, og mer enn hver fjerde nodmann som enten eier eller har planer om å kjøpe feriebolig i utlandet, svarer at nettopp Spania er stedet.

LES OGSÅ:Du er vinneren i eurokrisen

Lån i norske kroner
Dersom du er en av de som har tenkt til å realisere boligdrømmen din den nærmeste tiden og må låne til kjøpet, bør du velge lån i norske kroner. Det gir din økonomi lavest risiko.

Ulempen er at lånerenten i Norge muligens kan forbli høyere enn renten i euro-land over lengre tid. Men renteforskjellen vil antagelig være liten.

Risiko å låne i euro
Tilbyderne av eurolån argumenterer med at du bør låne i euro når du kjøper en bolig i euro, fordi det reduserer risikoen.

Dine Penger mener resonnementet ikke gjelder folk flest.

Riktignok vil størrelsen på lånet og verdien på boligen svinge i takt når begge er i euro. Det er en fordel såfremt dette er en investering.

Men risikoen i den daglige økonomien er viktigere enn investors risiko. Ulempen med eurolån er nemlig at renteutgiftene er i en annen valuta enn inntektene dine.

Dersom euroen styrker seg i forhold til norske kroner, øker størrelsen på lånet, og dermed øker også låneutgiftene. Lønns- eller pensjonsinntektene er derimot de samme som før. Samlet sett har du nå mindre penger å rutte med.

LES OGSÅ:Slik kjøper du bolig i Spania

Risikabelt 50/50-veddemål
En valutakursendring kan være kraftig. Du risikerer en permanent svekkelse av din daglige økonomi ved at hele lånets størrelse øker kraftig på grunn av eurostyrkelse.

Dette kan riktignok slå begge veier. Det er i utgangspunktet et risikabelt 50/50-veddemål om hva som lønner seg av norske kroner eller euro.

Har du derimot store leieinntekter fra eiendommen i euro, er det et argument for likevel å velge eurolån. Da har du inntekter og utgifter i samme valuta.

Hva gir lavest rente?
Historisk har eurorenten vært litt lavere enn den norske renten. Det er mulig dette vil fortsette. EU har mange land som sliter med økonomien, og som fortsatt behøver lav rente som stimulus.

Men ifølge finansteori skal en eventuell renteforskjell utlignes gjennom endringer i valutakursen. I det lange løp skal derfor alle renter mellom land være like.

Historiske tall viser at dette stemmer ganske bra i det lange løp, men på kort sikt stemmer ikke teorien.

Det er derfor mulig at eurorenten nå vil være lavere enn norske renter i en lengre periode uten at valutakursendringer spiser opp denne rentebesparelsen.

    LAV EURORENTE: Eurorenten (rød) har vært lavere enn den norske renten (blå) lenge. Grafen viser pengemarkedsrenten. Lånerenten ut til kundene er om lag 1 prosentpoeng høyere.
LAV EURORENTE: Eurorenten (rød) har vært lavere enn den norske renten (blå) lenge. Grafen viser pengemarkedsrenten. Lånerenten ut til kundene er om lag 1 prosentpoeng høyere.


Spansk eller norsk bank?
Det er ikke bare spanske banker som tilbyr lån i euro, også norske, i all hovedsak storbankene. Eurorenten er stort sett den samme mellom norske og spanske banker.

I en norsk bank har du fordelen av at alle papirene er på norsk. Derfor kan du like gjerne velge en norsk bank for eurolånet.

LES OGSÅ:Dette har du rett på i Spania

Ulemper/fordel med spansk bank
Dessuten er det noen ulemper ved å låne i spansk bank: I Spania har bankene høyere etableringskostnader (om lag 3 prosent), en kanselleringskostnad på 0,5-1 prosent dersom du vil innfri lånet før tiden, det er vanskelig å låne om du er over 65 år, lånet må normalt nedbetales innen fylte 75 år, og lånebehandlingen tar lengre tid.

En liten praktisk fordel med lån i Spania er at du kan selge leiligheten sammen med lånet. Det skattemessige fradraget er derimot identisk med norsk lån.

Behøver ny takst
DnB NOR er en av storbankene som tilbyr lån med pant i spansk eiendom. Men før de gir lån, krever banken ny takst, ifølge informasjonssjef Aud Helen Rasmussen.

Banken tilbyr lån like fullt om du er skattemessig bosatt (residencia) i Spania eller i Norge.

DnB NOR låner ut inntil 70 prosent av eiendommens verdi. Men i dag står Spania midt i et boligkrakk. Hva skjer med et slikt lån dersom boligprisene stuper?

- Så lenge lånet betjenes, skjer det ingenting, beroliger Rasmussen.

På forsiden nå