Ingen sykepenger for kosmetiske operasjoner

Enten du har lagt inn silikon eller tatt laseroperasjon på øynene har du ikke rett til sykepenger når du er borte fra jobben.
Stadig flere får utført kosmetiske operasjoner her i landet. Men arbeidsgivere skal ikke betale sykepenger etter slike inngrep. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Stadig flere får utført kosmetiske operasjoner her i landet. Men arbeidsgivere skal ikke betale sykepenger etter slike inngrep. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Har du planlagt å få fikset en kroppslig skavank, som ikke er medisinsk begrunnet, bør du også sørge for å ha ferie til gode, eller søke om permisjon for tiden etter inngrepet.
Mange kosmetiske operasjoner krever lang rekonvalesens i ettertid, men du har ikke rett til sykmelding for tiden du må være borte fra jobb.

LES OGSÅ:Syk i ferien? Sjekke dine rettigheter

Får mange henvendelser
Dette er tydeligvis noe mange arbeidsgivere har opplevd.

Kamilla Lunde Sørli, rådgiver trygderett hos Infotjenester. Foto: Kristian Helgesen
Kamilla Lunde Sørli, rådgiver trygderett hos Infotjenester. Foto: Kristian Helgesen
- Vi får av og til spørsmål fra arbeidsgivere angående denne problematikken. De lurer på hvordan de skal forholde seg når ansatte for eksempel ønsker å dra til utlandet for å få innført kosmetiske inngrep, sier Kamilla Lunde Sørli, rådgiver i trygderett hos Infotjenester.

Infotjenester selger kurs og oppslagsverk innen områdene lønn, trygderett, arbeidsrett, pensjon, HMS, skatt og regnskap til norske arbeidsgivere.

- Loven er klar på dette, sier Sørli.

For å ha rett på sykepenger må inngrepet være medisinsk begrunnet. Får arbeidsgiver vite om dette i forkant, kan man eventuelt avtale permisjon uten lønn for den aktuelle perioden.

Husk at inntektstapet i en eventuell permisjonstid dermed kommer i tillegg til kostnaden for selve inngrepet.

Kan klage til NAV
Av og til hender det likevel at leger skriver ut sykmelding etter slike inngrep.

- Dersom arbeidsgiver mener at det ikke foreligger grunnlag for sykmelding kan han nekte å betale ut sykepenger til arbeidstakeren. Om arbeidstakeren er uenig i dette, kan han eller hun ta saken videre til NAV, som vil vurdere om vilkårene for sykmelding er oppfylt, sier Sørli.

Hvis det fortsatt er uenighet om sykmeldingen, kan saken bringes inn for Ankenemda for sykepenger i arbeidsgiverperioden.

Les også: Rekord i trygdesvindel

Øker kraftig
Siden 2003 har antallet private klinikker og enkeltpersonforetak som tilbyr kosmetisk kirurgi økt med over 50 prosent, fra 49 til 76 i dag. Det kommer fram i en artikkel i Samfunnspeilet fra ifjor.

Artikkelforfatterne har gått gjennom Statistisk sentralbyrås levekårsundersøkelse om helse hvor folk blant annet ble spurt om kosmetisk kirurgi.

Ifølge svarene har 5 prosent av oss fått utført en kosmetisk operasjon som vi har betalt selv - 7 prosent av kvinnene og 3 prosent blant menn.

Unntak ved medisinsk begrunnet inngrep
Dersom inngrepet er medisinsk begrunnet, har du rett på sykepenger ifølge folketrygdloven. I slike tilfeller vil inngrepet også ofte være dekket av det offentlige.

Dette er eksempler på hva det offentlige kan dekke:
Store, tunge bryster
Tunge øyelokk
Åreknuter
Mye overflødig hud på magen
Føflekker som kan være ondartede
Sterkt avvikende nese, ører, hake
Arrkorreksjoner
Brannskader
Unormalt stor svetteproduksjon
Brystforstørrelse hvis ikke utviklet

Kan ha rett på skattefradrag
I enkelte tilfeller kan du faktisk få skattefradrag for kosmetiske operasjoner, selv om inngrepet ikke er medisinsk begrunnet.

LES OGSÅ:Disse inntektene er skattefrie

Kravet er at operasjonen er tatt for at du skal kunne få bedre inntekt. Har du hatt en privat fordel av operasjonen, får du fradrag for den arbeidsmessige fordelen.

At fradrag for silikonpupper er holdbart, ble slått fast av overligningsnemnda på 1990-tallet i en sak om tidligere Lek-redaktør Linda Johansen.

Utgifter til inntekts ervervelse
Grunnen til at man kan få fradrag for silikonpupper, er altså at dette er en privat utgift du har hatt for å skaffe deg inntekt. Du får fradrag for alle slike utgifter du har i løpet av året.

Les mer om skatt og selvangivelse her.

Vorter og fettsuging
Artikkelen fra Samfunnsspeilet viser at det er kjønnsforskjeller når det gjelder hva slags inngrep folk har valgt.

Den største gruppen menn svarte at de har fått utført inngrep i ansiktet, som fjerning av vorter og føflekker samt øyelokk- og nesekirurgi.

Mest populært blant kvinner er brystkirurgi, enten forstørring eller forminsking. Fettsuging er etterspurt av begge kjønn.

På forsiden nå