- Jeg føler meg lurt

Bankkunden Ivar Petter Røeggen var i vitneboksen i Borgarting lagmannsrett i dag. - Jeg føler meg lurt. Banken har ikke spilt med åpne kort, sa Røeggen.
Småsparer Ivar Petter Røeggen med partshjelper Forbrukerrådet, her representert ved direktør Randi Flesland. Foto: Taral Jansen.
Småsparer Ivar Petter Røeggen med partshjelper Forbrukerrådet, her representert ved direktør Randi Flesland. Foto: Taral Jansen.

- Banken burde sagt i et forståelig språk hvordan pengene ble plassert. Hvis banken hadde forklart at tre fjerdedeler av pengene skulle bli plassert til en dårligere rente enn det jeg betalte for å låne dem, så hadde jeg ikke undertegnet avtalen i 2001, sa Røeggen til dommerne.
- Jeg trodde jeg skulle ende opp på plussiden, alt tatt i betraktning, sa han og viste til lånekostnadene som gjorde at Røeggen tapte 230.000 kroner på de to spareproduktene DnB Nor Global og DnB Nor Sektor etter seks års binding, selv om han fikk igjen hovedstolen på 500.000 kroner.

LES OGSÅ:- DnB Nor lagde sitt eget kinderegg

Fremtidig eller historisk?
Førstedommeren satte DnB Nors advokat Anders Ryssdal på plass i utspørringen av nordmøringen Røeggen i dag, da han vitnet i Borgarting lagmannsrett.

Røeggen fortalte at han i salgsmøtet var blitt forespeilet at han kunne få en fremtidig avkastning på mellom 8 og 18 prosent av banken før investeringen i de to strukturerte produktene DnB Global og DnB Sektor.

DnB Nors advokat Anders Ryssdal prøvde å få Røeggen til å innse at dette var basert på historisk avkastning.

- Røeggen må få svare på hvordan han oppfattet dette, sier dommeren. Ryssdal godtok da at satsene var presentert som fremtidig avkastning.

Hadde ingen grunn til å tvile
- På bakgrunn av at vi kjente rådgiveren og banksjefen godt, hadde både jeg og min kone ingen grunn til å tvile på bankens anbefalinger om investeringen, selv om vi egentlig hadde bestemt oss for ikke å låne penger, sa Ivar Petter Røeggen i retten. På det tidspunktet var han og kona gjeldfrie.

LES OGSÅ:- Solgte gråstein hos gullsmeden

Banksjefen hadde selv investert
Røeggen fortalte at han hadde hatt et langvarig, godt forhold til både selgeren og banksjefen som var til stede på salgsmøtet i 2001.

Banksjefen i DnB Nor som deltok på møtet, hadde selv investert i dette produktet, og sa han var hundre prosent sikker på at dette var en lønnsom investering. Historien hadde vist at dette var lønnsomt, sa banksjefen ifølge Røeggen.

- Det var nok dette som var utslagsgivende for at jeg lot meg overbevise, sa Røeggen.

- Ikke min stil å gamble
Røeggen fortalte at han aldri hadde gått med på å kjøpe DnB Global og DnB Sektor hvis han hadde blitt forklart med rene ord at 365.000 kroner ble plassert i banken til en lavere innskuddsrente enn den renten han betalte for lånet.

- Jeg hadde aldri i verden plassert en krone i dette hvis jeg hadde blitt informert om at det var slik det ble gjort.
Det er ikke min stil å gamble, sa Røeggen.

LES OGSÅ:Småsparer vant mot DnB Nor

Ferdig utfylt
- Det er ikke sant at dette var skilt fra hverandre, sier Røeggen og viser til DnB Nors påstand om at finansiering og spareprodukt var adskilt.

Da Røeggen kom på salgsmøtet, var blanketten ferdig utfylt.

På forsiden nå