Slipp unna rådyre forsikringer

Nødvendige tilleggsforsikringer på leiebilen kan koste deg tusenvis av kroner. Men to banker har kredittkort som gir deg forsikringene nesten gratis.

			DYRT: Kjøper du tilleggsforsikringer når du henter ut leiebilen, kan det koste deg tusenlapper ekstra. Ill.foto: Scanpix
DYRT: Kjøper du tilleggsforsikringer når du henter ut leiebilen, kan det koste deg tusenlapper ekstra. Ill.foto: Scanpix

Leier du bil i ferien, må du ha god forsikringsdekning. Ansvarsforsikring, kasko (collision damage waiver - cdw) og tyveriforsikring (theft protection - tp) følger normalt med i leieprisen.
Men egenandelene kan være skyhøye.

- Egenandelene varierer fra selskap til selskap og fra land til land. Mellom 6000 og 12.000 er vanligst. Men vi har også hørt om selskaper som krever opp til 50.000 kroner eller mer, sier Lasse Aarstrand, ansvarlig for kortrelaterte forsikringer i den norske filialen av det amerikanske forsikringsselskapet Chartis.

LES OGSÅ:Kjøp en og en flybillett

Reduserer egeneandelene
Bilutleieselskapene tilbyr deg derfor å kjøpe en tilleggsforsikring som reduserer egenandelene ned til et rimelig nivå eller fjerner dem helt.

- Etter hvert som marginene ble presset på selve bilutleien, så bilutleieselskapene seg om etter andre inntektskilder, sier Aarstrand.

Tusenlapper ekstra
Prisen på disse forsikringene er ofte svært høy, og varierer med utleiefirma og biltype.

Hos AVIS er tilleggsprisen for en «Super Collision Damage Waiver» når du leier en VW Golf i Italia, 199 kroner per dag. I tillegg er det mange som plusser på en ekstra ulykkesforsikring. Hos AVIS koster denne 125 kroner dagen.

Leier du bil i to uker, betaler du i så fall over 4500 kroner, bare for tilleggsforsikringene.

Hos Europcar koster en super skade/tyveri forsikring (Maxi Cover) 172 euro for en uke i Italia i juli for en bil i kompakt-klassen. Det tilsvarer 1350 kroner, eller ca. 194 kroner pr dag. Men da reduseres egenandelen fra 1700 euro (ca. 13.500 kroner) til null.

LES OGSÅ:Slik unngår du feriehus-svindel

Kortforsikring
Du kan imidlertid slippe mye billigere unna. Både Bank Norwegian og Handelsbanken tilbyr egenandelforsikring via bankkort/kredittkort.

Forsikringsselskapet Chartis - tidligere AIG - står bak Bank Norwegians egenandelsforsikring. ACE forsikring er leverandør av egenandelsforsikringen i Handelsbankens kredittkort.

Egenandelforsikringen i Bank Norwegian-kortet koster 249 kroner i året. Egenandeler opp til 20.000 kroner for inntil to leiebilskader i året er dekket av forsikringen.

- Vi innså at Norwegian-kundene trenger en reiseforsikring, og de trenger å føle seg trygge når de leier bil, uten å måtte kjøpe alskens tilleggsforsikringer fra leiebilselskapet, sier Michael Myran, leder av markedsavdelingen i Bank Norwegian.

Men helt fri for egenandeler går du ikke. Du må betale en egenandel på 500 kroner for å benytte deg av egenandelsforsikringen.

I Handelsbanken er egenandelforsikringgen inkludert i kortet Handelsbanken Gold, som koster 250 kroner i året.

    Rundt 1.500 Bank Norwegian-kunder har kjøpt egenandelsforsikring. 25.000 kunder har gjennom sitt Handelsbanken Gold-kort den samme forsikringen. (Begge kortene har tilleggsytelser som ikke fremgår av denne tabellen).
Rundt 1.500 Bank Norwegian-kunder har kjøpt egenandelsforsikring. 25.000 kunder har gjennom sitt Handelsbanken Gold-kort den samme forsikringen. (Begge kortene har tilleggsytelser som ikke fremgår av denne tabellen).

Lønnsomt etter få dager
Det betyr at du skal ikke leie bil mange dagene før et kort med egenandelsforsikring er lønnsomt. Hvor lønnsomt avhenger av hvor ofte du leier bil, kredittkortbetingelsene og av hvordan du ellers bruker kredittkortet.

Men, liker du å pynte deg med dyre leiebiler, er ikke dette forsikringen for deg. Den gjelder nemlig kun for leiebiler som koster under 500.000 kroner.

Lokale får provisjon
Kjøper du tilleggsforsikringer direkte fra bilutleieselskaper, må du normalt vente helt til du henter ut leiebilen før du kan kjøpe disse forsikringene.

- Representantene for den lokale bilutleieren vil av og til med ulike midler prøve å selge de nevnte forsikringer til deg. Dette skyldes at en stor del av lønnen deres er provisjonsbasert, sier marketingansvarlig Anna Madsen i Holiday Autos.

Holiday Autos er en av de store leiebilmeglerne. De har omfattende leieavtaler med flere av de store bilutleiefirmaene og leier bilene videre til kundene.

LES OGSÅ:Unngå leiebilproblemer i USA

- Ikke til egen fordel
- Vi kan ikke svare for andre selskaper, men våre service-agenter selger ikke forsikringer til sin egen fordel, sier Grete Kiehlbrei Vikvang, Tour Operator Manager i Europcar.

- De skal informere våre kunder om hvilke forsikringer vi kan tilby, og vil i samarbeid med kunden finne den beste løsningen ut fra kundens behov, sier Vikvang videre.

- Vi gir kunden noen frivillige valg og muligheter til å utvide sine dekninger, det kan være på personforsikringer eller å redusere egenandeler ved skade og/eller tyveri, sier Hallvard Nerbøvik, salgs- og markedsdirektør i Hertz.

- Ikke stor andel av lønnen
- Det stemmer at utleierepresentanten kan ha provisjon av de tilleggsforsikringer denne selger. Dette er imidlertid ikke en stor andel av deres lønn slik det hevdes, sier Anders Tveit, country manager for Avis Norge.

- Provisjonene er derimot en ordning selskapet har valgt å tilrettelegge for at utleierepresentanten skal ha fokus på å opplyse og bevisstgjøre kunden om den risiko som er knyttet til eventuelle skader og tyveri, og det ansvar og egenandel kunden har da, fortsetter Tveit.

Kutter alle egenandeler
Bilmeglerfirmaet Holiday Autos har sin egen variant av egenandelsforsikringen. Den er en mellomting mellom bilutleiefirmaenes tilbud og forsikringen i kortene til Bank Norwegian og Handelsbanken.

- Vi tilbyr kundene en egen egenandelsforsikring for 245 kroner uken. Ved skade påløper det da overhodet ingen egenandeler, sier Anna Madsen i Holiday Autos.

Få flere gode råd og tips om din privatøkonomi fra Dine Penger:Trykk her for et godt tilbud på abonnement.

På forsiden nå