Snart kan du signere studielånet med Bank-ID

Til våren kan du både søke og signere lån i Lånekassen elektronisk med BankID.
<p>Slik vil den nye siden for elektronisk signering med Bank-ID hos Lånekassen se ut.<br/></p>

Slik vil den nye siden for elektronisk signering med Bank-ID hos Lånekassen se ut.

Nye tjenester. Nylig ble det åpnet for at man kan logge inn på offentlige nettsteder som Altinn og Lånekassen med BankID.

Les mer:Fra i dag kan du bruke BankID på Altinn

Nå kan du også snart inngå og signere offentlige avtaler ved bruk av BankID. Lånekassen har allerede inngått avtale med det norske teknologiselskapet Signicat, og i løpet av april eller mai vil man kunne inngå låneavtaler med elektronisk BankID signering. 

Les også: Elektroniske brukere får selvangivelsen før

– Vi har også tidligere hatt mulighet for å signere elektronisk, men da med et Buypass-kort som ikke så mange har. BankID er mye mer utbredt, så vi forventer at flere vil benytte seg av dette nå, sier avdelingsdirektør i Lånekassen, Ingunn Bakkene Cowan.

– Lånekassen kommer til å spare penger på blant annet sparte portokostnader, samtidig som vi synes det er viktig å ha et godt digitalt tilbud til kundene, sier Bakkene Cowan.

<p>Ingunn Bakkene Cowan, avdelingsdirektør i Lånekassen, tror det vil bli lettere å ta i bruk elektronisk signering når man kan bruke BankID.</p>

Ingunn Bakkene Cowan, avdelingsdirektør i Lånekassen, tror det vil bli lettere å ta i bruk elektronisk signering når man kan bruke BankID.

Koster tid og penger. I dag velger de fleste å motta avtale om stipend og lån på papir.

– Vi har sett frem til at det offentlige tar i bruk BankID i lengre tid nå, sier Eirik Dalen, Product Manager i Signicat.

Han mener at dette vil effektivisere prosessene og sørge for store kostnadsbesparelser i det offentlige.

Les også: Nå skal boliginformasjonen digitaliseres

Ønsker flere digitale tjenester. Fornyingsminister Rigmor Aasrud forventer at innføringen av Bank-ID vil føre til flere og mer avanserte tjenester på nett.

– Når BankID nå kan brukes, mangedobles kundegrunnlaget for digitale tjenester på høyt sikkerhetsnivå. Nå ligger alt til rette for utvikling av flere og mer avanserte digitale tjenester. Dette gir mer effektiv bruk av offentlige ressurser, sa Aasrud i november da det ble offentlig at BankID skulle kunne brukes på alle offentlige nett-tjenester.

Les også: Slik får du stålkontroll på økonomien din

Kan også brukes av andre etater. Med løsningen som ble avtalt mellom Signicat og Lånekassen i fjor, kan alle statlige og kommunale etater få tilgang til en ferdig webbasert løsning for håndtering av elektronisk signatur, ettersom den lett kan «overføres» til andre etater.

– Dette kan bety en effektivisering av for eksempel politianmeldelser, byggesaksbehandling, toll- og avgiftspapirer, for ikke å glemme søknad om studielån, stipend og barnehageplasser, mener Eirik Dalen.

Signert kopi. Dersom du signerer låneavtalen elektronisk, får du også en egen digital originalkopi av det signerte dokumentet som du kan lagre der du måtte ønske. Det kan se slik ut:

Les også: Dette er de nye reglene i 2013

Sparer enda mer porto. Det er ikke bare elektronisk signatur som gjør at Lånekassen sparer penger fremover. Fra 1. januar oppheves nemlig kravet om at elektroniske vedtaksbrev som ikke er åpnet innen en uke, må sendes i posten.

– Det er ryddigere for kunden, billigere for staten og bedre for miljøet, sier administrerende direktør i Lånekassen Marianne Andreassen.

Siden lanseringen av postkassen på Dine sider i 2006 er nær 10 millioner brev lagt ut der, og over 4,5 millioner av disse har erstattet et papirbrev.

– Dette har totalt gitt rundt 20 millioner kroner i portobesparelser for Lånekassen, og vi vil spare enda mer når vi nå slipper å sende brev i posten til kunder som jo aktivt har sagt de vil ha dem elektronisk, sier Marianne Andreassen.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå