Sparerenten slår lånerenten

Har du både lån og innskudd i samme bank, gir du bort penger til banken. Bruker du flere banker, kan du faktisk få bedre rente på innskudd enn på lån. Sjekk hvilke banker det er.

			TJENER: Bankene tjener mer penger igjen, og det er du som betaler. Illustrasjonsfoto/montasje: Scanpix/Dine Penger
TJENER: Bankene tjener mer penger igjen, og det er du som betaler. Illustrasjonsfoto/montasje: Scanpix/Dine Penger

 Lurer du på om bankene i Norge tjener godt på kundene sine? Det gjør de.

Bankenes årsresultat var på 28,8 milliarder kroner i 2010. Dette er 8,2 milliarder kroner høyere enn året før, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Tjener godt
Norges største bank, DnB NOR, hadde gode renteinntekter fra kunder i 2010. Netto renteinntekter (utlånsrente minus innskuddsrenter, noe forenklet) økte med 803 millioner kroner fra 2009 til 2010.

Det tilsvarer en vekst på 3,5 prosent, mens utlånsvolumet økte med 4,9 prosent.

Lokker med boliglån
Banken innrømmer imidlertid at den ikke tjener mye på boliglån. I 2009 la banken om strategien, slik at de kom nærmere toppen på lånebarometrene.

- Vi tror at når kundene kjøper produkter som forsikring på hus og bil, sparing og lønnskonto hos oss, blir sluttsummen grei, sier konsernsjef Rune Bjerke til Aftenposten.

Taper
Men det argumentet holder ikke ved nærmere ettersyn. Selv om vi bare ser på lån og innskudd, er det klart at du vil tape på å ha begge deler i DnB NOR, fremfor å velge blant de beste bankene.

Beste lånerente i DnB Nor er i dag 3,29 prosent rente. Da må du være såkalt helkunde og samle lønnskonto, nettbank og kort i banken.

I tillegg må du spare minst 500 kroner i måneden eller ha 20.000 kroner i årlig innskudd, sparekonto eller fond, og du må ha minst en forsikring.

Er du ikke helkunde må du betale 3,95 prosent effektiv rente for et lån på 1 million kroner.

Beste sparerente i DnB Nor for helkunder er bare 2,50 prosent når du har mer enn 100.000 kroner innestående. Forskjellen mellom lånerenten og innskuddsrenten er ditt tap.

Må bruke flere banker
Slik er situasjonen i alle banker. Skal du virkelig skaffe deg de beste betingelsene for din bankhverdag, må du spre deg på flere banker.

LES OGSÅ:Enkelt og lønnsomt å bytte bank

Konkurransen om lånekunder og sparekunder er nemlig hard. Og bankene satser på forskjellige kunder. Faktisk er situasjonen i bankrentemarkedet nå slik, at de beste innskuddsrentene er høyere enn de beste lånerentene.

Beste lånerente i dag er 3,20 prosent, mens beste innskuddsrente (100.000 kroner) er 3,30 prosent.

I prinsippet kan det altså lønne seg å låne penger i en bank og sette dem inn på en sparekonto i en annen bank - til høyere rente.

Det strider egentlig mot all logikk og bør neppe prøves ut i praksis, til det er gevinsten for liten og usikker. Men det viser hvor mye det er å hente på å velge blant de beste bankene når du har flere bankprodukter.

Best i Norge
I dag er beste lånerente i Norge 3,20 prosent effektiv rente. Den renten får du i DinBank. Nettbanken fra Hokksund ble kåret til beste lånebank i Dine Pengers Bank-NM for 2010.

SE RESULTATENE FRA BANK-NM: Dette er Norges beste banker

Men innskuddsrenten i DinBank er bare 1,86 prosent. Rentedifferansen er 1,34 prosentpoeng. Har du både lån og innskudd i DinBank taper du altså på denne rentedifferansen.

KALKULATOR:Finn beste boliglån

Beste innskuddsrente i en bank som også tilbyr boliglån, er i dag 3,30 prosent. Renten får du i KLP Banken og gjelder innskudd på over 50.000 kroner for vanlige kunder.

Effektiv rente (rente inklusive gebyrer) på boliglån i KLP Banken er 3,63 prosent for et boliglån på 1 million kroner nedbetalt over 20 år.

Forskjellen er faktisk ikke så stor, men du vet nå at du kan få samme boliglånet til 3,20 prosent rente i DinBank.

KALKULATOR:Finn beste høyrente

Her ser du renteforskjellen mellom boliglånsrenten og innskuddsrenten i utvalgte banker i Norge.

    Kilde: Dine Penger/bankenes prislister/Finansportalen. Med forbehold om mulige feil og endringer.
Kilde: Dine Penger/bankenes prislister/Finansportalen. Med forbehold om mulige feil og endringer.
 
OBS! Det finnes enda lavere lånerenter og enda høyere sparerenter, men da er det knyttet betingelser som for eksempel arbeidsforhold, bindingstid mm. til renten.

Det finnes også nettbanker som kun tilbyr sparekonto som har høyere rente enn i tabellen. Blant annet topper Blue Step Finans Dine Pengers høyrentebarometer med en innskuddsrente på 3,35 prosent fra første krone.

Har du lån i DinBank betyr det en rentedifferanse i din favør på 0,15 prosentpoeng, hvis du har sparepengene i Blue Step Finans.

Flere bytter bank
I fjor byttet 170.000 bankkunder hovedbank, viser undersøkelsen Norsk finansbarometer fra TNS Gallup, ifølge Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

- Undersøkelsen viser at folk med god økonomi bytter bank oftere enn andre, sier senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i FNO.

Det var 26.000 flere kunder som byttet i 2010 enn i 2009.
Dette utgjør imidlertid fortsatt bare fem prosent av kundene i bankene.

Skeptisk til konkurransen
Konkurransetilsynet er skeptisk til konkurransesituasjonen i bankmarkedet. De holder strengt øye med totalpakkene i bankene.
- Utbredelsen av slike totalpakker er noe som bidrar til å gjøre markedet enda mer uoversiktlig, sier seksjonsleder Eivind Stage i Konkurransetilsynet til Aftenposten.

- Bankenes produkter er i utgangspunktet vanskelig tilgjengelige for kundene. Det er ikke så mye som skal til for at konkurransen skal fungere bedre, men noe må du som kunde gjøre. Du må reforhandle eller bytte bank. Passivitet er det dårligste utgangspunktet for forhandlinger, sier Stage.

På forsiden nå