Alle tipsene du trenger til selvangivelsen

Lurer du på om det er mulig for deg å spare skatt? Her er alle rådene du trenger på ett brett.

			FRADRAGSTIPS: Gå gjennom våre fradragstips, før du leverer selvangivelsen. Kanskje er det noe du har glemt? Foto: Scanpix
FRADRAGSTIPS: Gå gjennom våre fradragstips, før du leverer selvangivelsen. Kanskje er det noe du har glemt? Foto: Scanpix

I godt over en måned nå har Dine Penger jevnlig kommet med gode tips til hvordan du kan redusere skatten.
Nå er leveringsfristen like rundt hjørnet, og i den anledning har vi samlet alle rådene vi har kommet med hittil i én og samme sak:

Skattesjekk for deg med dårlig tid
Dersom du har lite tid til å sette deg ned med selvangivelsen før levering, bør du ta en tips på våre guide til hvordan du kan spare skatt på 10 minutter. Her gir vi deg en oversikt over de viktigste postene i selvangivelsen

Nyttige lenker
Dersom du trenger mer informasjon om noen av disse eller andre poster, kan det være en idé å lese denne saken, hvor vi har samlet en rekke nyttige linker du trenger til å sjekke tall og informasjon til din selvangivelse.

Fradragstips
- Trekk fra jobbreisen:Du har rett på fradrag på reise til og fra jobb, uansett hvordan du kommer deg frem. Les mer om blant annet hvor langt unna du må bo for å få fradraget.

- Ikke gå glipp av foreldrefradraget:Har du barn i privat barnehage, privat SFO eller hos dagmamma, må du passe på at foreldrefradraget er ført inn i selvangivelsen din.

- Samboer? Slik deles gjeldsrentene:Samboere har ingen rett til å dele renteutgiftene uten videre. Pass på at det blir riktig oppført.

- Tjen skattefritt på hobbyen:Les hvor mye du kan tjene før hobbyen regnes som næring og skal beskattes.

- Aktive bloggere må skatte: Er du ivrig blogger, bør du sjekke om du må skatte av det du tjener på bloggaktiviteten.

-Rydd opp i mobilskatten:Finn ut hvordan du kan kutte i skatt på mobil og bredbånd, dersom du deler regningen med jobben.

Du kan også bruke vår Mobil- og surfeskatt-kalkulator.

- Du skal ikke betale skatt av arv og gaver:Du må ikke betale inntektsskatt av arv og gave. Les mer om i hvilke tilfeller du likevel må føre opp dette i selvangivelsen.

- Tenåringer må ha egen selvangivelse: Jobber tenåringen i huset? Sjekk her om han eller hun må levere egen selvangivelse.

- Du kan bli nektet skattefradrag på spareprodukt-tap: Du får ikke alltid fradrag, selv om du har tap penger på garanterte spareprodukter. Finn ut i hvilke tilfeller du ikke får fradrag.

- Få skattefradrag for lavere rente: Dersom du har vært lur og skaffet deg bedre rente på lånet forrige år, kan du få fradrag.

- Sjekk om du kan trekke fra boligtapet: I enkelte tilfeller kan du få fradrag for tap på boligsalg. Finn ut om du kan få fradrag.

- Ikke før opp skattefrie leieinntekter: Du må ikke føre opp skattefrie leieinntekter, på selvangivelsen. Trykk på lenken, så får du forklart hvorfor.

- Gifte kan spare 11.000 i skatt:Har din ektefelle lav inntekt? Sørg for at dere er i riktig skatteklasse.

- Ligningsverdien på boligen din kan være for høy: Boligen kan gi deg formuessskatt, så pass på at det ikke er for høy ligningsverdi på huset. Hvis det er tilfelle, er det mulig at du kan kreve lavere ligningsverdi.

Du kan også prøve vår Ligningsverdi-kalkulator.

Kuriosa til slutt
Til sist velger vi å presentere noen av de mer kuriøse måtene å få fradrag på. I denne saken kan du lese om hvordan du kan få skattefradrag for festmiddag og snøscooterkjøring.

Kalkulator
Sjekk om skatteberegningen i selvangivelsen er riktig.

Bruk Dine Pengers kalkulatorer og kontroller om du har betalt for mye eller for lite i skatt:

KALKULATOR: REGN UT RIKTIG SKATT FOR 2009

KALKULATOR: REGN UT RIKTIG MOBILSKATT 2009

KALKULATOR: REGN UT RIKTIG FIRMABILSKATT 2009

Quiz deg selv
Etter å ha lest deg gjennom saken, og klikket deg inn på de enkelte artiklene, bør du være godt rustet til å ta våre skattequizer:

FRADRAGS-QUIZ

SKATTEQUIZ

Mer informasjon
For mer informasjon, kan du gå til Skatteetatens nettsider.

Her finner du også adresser og telefonnumre til ditt skattekontor.

Skatt på Facebook og Twitter
Følg skattetipsene på Facebook

Vil du ha skattetips på Twitter? Følg oss på twitter.com/sparskatt

På forsiden nå