Betal restskatten rentefritt i dag

I dag er siste frist for betaling av restskatt uten renter. Men det er langt fra enkelt å finne ut hva du faktisk skal betale. Her er oppskriften.

			BETAL: I dag er siste frist for å betale restskatten uten strafferenter.
BETAL: I dag er siste frist for å betale restskatten uten strafferenter.

I år er fristen for betaling av restskatt flyttet til i dag - 31. mai. Da slipper du renter på opp til 20 prosent.

Les saken:Betal restskatten din nå

Legg inn betalingen i dag
Selv om du ikke får gjennomført betalingen i dag i din nettbank, er det likevel ikke for sent.

Så lenge du har lagt inn betalingsoppdraget i dag, med dato 31. mai, vil skatteetaten godta dette som betalingsdato, selv om transaksjonen rent fysisk ikke gjennomføres før i morgen.

Det avgjørende er om du har «sendt» pengene i dag.

Finner ikke summen
Problemet for mange er at de ikke har notert hvor mye de skal betale. «Alle tall ligger jo tilgjengelig i Altinn på nettet», har du kanskje tenkt.

Og joda, de ligger der, men det er langt fra enkelt å finne frem summen på Altinn. For den ligger definitivt ikke i dagen.

- Vi ser at det er forbedringspotensiale når det gjelder selvangivelsen i Altinn, og vi arbeider med å gjøre sidene enda mer brukervennlige, sier senior kommunikasjonsrådgiver Eva Karin Dahle Rabben til Dine Penger.

Her er oppskriften
Finner du ikke restskattsummen din i Altinn? Fortvil ikke. Her er bruksanvisningen:

1) Logg inn på Altinn
Bruk koder som er sendt ut, eller passord som du har fått tilsendt.

2) Lat som om du skal levere selvangivelsen på nyttGå til «Mine leverte dokumenter» (på venstresiden). Øverst på listen finner du selvangivelsen som ble levert. Trykk på «Lag ny kopi».

Det er nemlig ikke bare å trykke på linken for selvangivelsen, for da får du bare se selvangivelsen du leverte - ikke skatteberegningen. Og det er den du er interessert i nå.I neste bilde trykker du på «Start innsending» (ikke vær redd, selvangivelsen blir ikke levert på nytt.)Nå trykker du på «Tilbake/Avbryt innsending». Ingen restskatt blir levert, men du har nå fått en fil i arbeidslisten din som du kan jobbe med.Trykk på «Tilbake til meny».

3) Finn hva du skulle betalt i skatt

Nå har du laget en basis for tallene du trenger. Det du nå må gjøre er å finne ut hva du skulle ha betalt i skatt og hva du faktisk har betalt i skatt.

Differansen er det du skal betale i restskatt (eller får igjen, hvis du har betalt mer enn du skulle).Trykk på «Se oppdatert skatteberegning».Noter beløpet som kommer på skjermen, i dette tilfellet 217.699 kroner.

Trykk på «Tilbake til meny».

4) Finn ut hva du har betalt i skattTrykk på «Se levert og mottatt...»Trykk så på «Tilsendt selvangivelse»

Du får nå en PDF av selvangivelsen som du fikk tilsendt. Gå ned til side tre på selvangivelsen, der du finner «Foreløpig beregning av skatter og avgifter 2009».Du skal finne linjen «-Forskuddstrekk (trukket av arbeidsgiver mv)». Dette er summen du har betalt i skatt for 2009. I dette tilfellet 216.845 kroner.

Du kan nå gå ut av Altinn.

5) Regn ut restskatten
Nå tar du beløpet du har i skatt - i vårt tilfelle 216.845
Trekk fra beregningen av utlignet skatt fra pkt 3 - i vårt tilfelle 217.699 kroner.

Regnestykket blir altså:
216 845 - 217 699 = 845 kroner

Restskattsummen er 845 kroner, og det er denne du må betale.
(Hvis summen av det du har betalt (fra pkt 4 over) er høyere enn det du skulle betale (fra pkt 3 over), så får du penger igjen. Da trenger du ikke betale noe.

6) Kontonummer og KID
Pengene som skal betales inn skal sendes til Skatteoppkreveren (Kemneren) i din kommune. Du finner kontonummeret i Skatteetatens oversikt her.

KID-nummer må du også ha, og det lager du her.
Husk at det du skal betale i dag er «Tilleggsforskudd», (og ikke «Restskatt»).

Dermed har du all informasjonen du trenger for å sende inn restskatten.

På forsiden nå