- Får jeg fradrag for å kjøre til barnehagen?

Dette var et av rundt 2.500 spørsmål Dine Pengers skatteeksperter fikk om selvangivelsen tirsdag. Les alle svarene her.

			Dine Pengers eksperter svarte i Tett på nett. Foto: Sjur Jansen, Dine Penger
Dine Pengers eksperter svarte i Tett på nett. Foto: Sjur Jansen, Dine Penger

Det kom inn formidable 2.500 spørsmål da Dine Pengers eksperter stilte til Tett på nett på VG Nett om selvangivelsen i dag.
Se alle svarene her

KALKULATOR:Regn ut skatten for 2009

Frist 30. april

Det er bare noen dager igjen til innleveringsfristen går ut 30. april, og mange har spørsmål i innpurten før innlevering.

Leserne spurte om alt fra fradrag for bryllupsutgifter til hvordan man kan utsette leveringen.

Gjengangere

Det var likevel mange spørsmål som gikk igjen. Det gjaldt blant annet spørsmål om foreldrefradrag, reisefradrag i forbindelse med jobb, fordeling av renter mellom samboere og fradrag for store sykdomsutgifter.

Samleside: Les alt om selvangivelsen her.

LES OGSÅ:Alle tipsene du trenger til selvangivelsen

Her er et utdrag av spørsmålene med svar:

Spørsmål: Ett barn i barnehage, ett barn født 2008, begynt i barnehage 01.08.09. 40.000 i fradrag totalt?

Svar: Du kan få fradrag for inntil 40.000 kr, når du har to barn, men du får bare fradrag for faktiske utgifter - altså til barnehagen og evt til kjøring for «omveien» du må ta hvis barnehagen ikke ligger på veien mellom hjem og arbeid.

Les mer om dette her.

Spørsmål: Vi er samboere med felles barn og felles boliglån. Hvordan løse dette på mest lønnsomme måte? Begge har fått tilbake på skatten ( 12.000 uten fradrag på min samboer og 1.100 på meg uten fradrag) Hele lånet står på meg, dvs 1.660.000 kr. vi har pleid å dele dette med halvparten på hver, men lurer på hva som lønner seg for oss? Min samboer tjente 1.270.000 i fjor og jeg 300.000, dvs at han betalte 550.000 i skatt.

Svar: Egentlig spiller det ingen rolle hvordan dere fordeler lånet, så lenge det ikke innebærer formuesskatt for den som ikke får ført deler av lånet på seg.

I og med at dere begge har inntekt, blir totalsummen i fradrag den samme, om dere så flytter. Totalskatten blir da også den samme. Dere må bare huske å gjøre opp dere i mellom. Hvis dere betaler halvparten av rente hver, skal du ha penger fra dine samboer.

Husk også at samboere ikke fritt kan fordele renter seg imellom, det må stå i forhold til hvem som står oppført på låneavtalen med hvilken brøk.

Les mer om dette her.

Spørsmål: Får man reisefradrag for all kjøring til og fra jobb? for eksempel hvis man har flere arbeidsgivere og har jobbet 350 arbeidsdager i året?

Svar: Du får 1,50 kr pr km, men bare for beløp over 13.700 kroner. Fyll ut regnestykket i post 3.2.7.

Les mer om dette her.

Spørsmål: Hver dag kjører jeg ungene i barnehagen på vei ut til jobb. Kan jeg føre opp dette eller er det bare veien direkte til jobb som man får fradrag på?

Svar: Du kan trekke fra utgifter til kjøring til barnepass. Da er det «omveien du må kjøre i forhold til kjøring til jobben, som kan føres opp. 1,50 kr pr km.

Fradrag for utgifter til helse/sjukdom

Spørsmål: Er det beløp som overskrider 9.000 en får trekkt i frå eller heile beløpet? Kan ein rekne med utgifter som reseptfrie apotekvarer,spessialsåler og tape en har kjøp hos fysioterapaut, pilatestimer o.l?

Svar: Når man først har utgifter over 9.180 kroner til varig sykdom, så får man fradrag for hele beløpet.

Det er merkostnader til sykdommen man får fradrag for. For eksempel medisiner, hjelpemidler mm. Før opp de utgiftene du har! (Det er litt vanskelig å svare konkret på spørsmålet ditt, da vi ikke vet hvilken diagnose du har.)

Spørsmål: Hei, jeg fikk problemer med tennene mine i fjor, tanncyster med mer, jeg fikke dekket noe, dvs 2000, men har lagt ut selv nærmere 14.000 selv til nyttår og brukt 12.000 frem til i år. Er det fratrekk å hente for slike store utgifter. Kan nevne at jeg eg regelmessig til tannlege, så dette var plutselig problem og følgende er ikke ferdig før om 2 år da jeg kan kjøpe nye tenner for 20.000 stk (ikke støttet) og sette inn igjen der jeg måtte trekke tenner nå.

Svar: Tannutgifter gir ikke fradrag i selvangivelsen.

Tannkjøttlidelser kan gi særfradrag for store sykdomsutgifter i post 3.5.4. Men da er det krav om at lidelsene er varige (minst to år). Man må da ha hatt utgifter over 9.180 kroner, men får da fradrag fra første krone.

På forsiden nå