Gir deg rikingene der du er

Vil du vite hvem som eier byens feteste villaer? Du trenger bare å stå i området med en iPhone for å kartlegge nabolagets pengesekker.

			SKEPTISK: Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon testet i går iPhone-applikasjonen som gjorde at han fikk oversikt over de rikeste menneskene i det området han befant seg. Foto: Eivind Griffith Brænde, VG
SKEPTISK: Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon testet i går iPhone-applikasjonen som gjorde at han fikk oversikt over de rikeste menneskene i det området han befant seg. Foto: Eivind Griffith Brænde, VG

Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet, holder en iPhone i hånden. Han er inne på TV 2s iPhone-applikasjon «Skattelisten» og trykker på knappen «Rikest her jeg er». Raskt får han oversikt over de aller rikeste menneskene innenfor postnummeret han befinner seg i Oslo sentrum. Han rister oppgitt på hodet.
Sjekk skattelistene her

Thon mener applikasjoner med skatteopplysninger til mobiltelefoner viser med all tydelighet at skattelistene nå er et rent underholdningsprodukt som ikke brukes etter hensikten.

- Det viser hvor langt vi har beveget oss bort fra det egentlige formålet, nemlig en viss demokratisk kontroll med personer som kan mistenkes å gjemme unna penger, sier han.

LES OGSÅ:Slik blokkerer du Facebook-skattesøk

- Viktig opplysning
Funksjonen ble lagt inn i gratis-applikasjonen forrige uke, og kommunikasjonssjef Aleksander Valestrand i TV 2 sier dette er et ledd i å gjøre mer innhold tilgjengelig på mobile plattformer.

- Skattelistene er offentlig informasjon som sier noe om norsk skattepolitikk. Det er interessante og viktige opplysninger. Hovedtanken vår er å gi folk journalistikk og innhold der de er, sier Valestrand.

Thon i Datatilsynet er svært skeptisk til at skatteopplysningene til alle i et tilfeldig område blir tilgjengelig ved et tastetrykk på telefon.

Følg Dine Penger på Facebook

- Beklagelig og uheldig
- Jeg mener utviklingen har gått altfor langt, det er beklagelig og uheldig. Det er virkelig på tide at man setter foten ned og gjør en ordentlig risikovurdering av dette. Det er enda et skritt videre å gjøre alt tilgjengelig i håndholdte enheter, og dette kan selvfølgelig brukes av folk som leter etter et sted å bryte seg inn. Det er veldig enkelt å koble navnet til en adresse, sier Thon.

Dine Penger svarte Tett på nett om skattelistene.

Valestrand i TV 2 avviser at det nye søket, «Rikest her jeg er», er betenkelig, og viser til at du kan søke på postnumre og få samme informasjon i skattelistene på nettet.

- Vi gjør alltid journalistiske vurderinger rundt ting vi publiserer, det har vi også gjort nå. Dette er offentlig informasjon som vi bearbeider og tilbyr på nye plattformer. Teknologien har kommet for å bli, dette er medievirkeligheten i 2010. Så får andre enn vi vurdere om offentlighetsgraden skal være slik den er, sier han.

LES OGSÅ:Enorm prisforskjell på iPhone 4

VG fjerner applikasjonen
VG Skatt, VG Netts skatteliste-applikasjon, har hatt muligheten til å søke i kart og få topplistene for det enkelte postnummer siden i fjor. Redaksjonssjef René Svendsen sier denne søkemuligheten nå vil forsvinne.

- Vi har ikke sett at det er en nyttig funksjon, rett og slett, forklarer Svendsen.

Han avviser at det er andre grunner enn tekniske til at denne delen av applikasjonen tas ut.

- Vi diskuterte det før vi la den inn, og kunne ikke se at informasjonen var noe annerledes enn det vi allerede presenterer på nett.

Politiet har sagt at man ikke ser noen signifikant sammenheng mellom skattelistene og kriminell virksomhet. Det høres banalt ut å skulle lete etter de rikeste med en slik app, når disse opplysningene ligger ute på alle offentlige nettsider, sier Svendsen.

Bjørn Erik Thon presiserer at Datatilsynet ikke er imot all åpenhet, men mener det har gått for langt.

- Du sender ikke inn skatteopplysninger med det formål at det skal lages applikasjoner til iPhone, og heller ikke for at det skal være et underholdningsprodukt, eller at ungdommer skal ha «søkefester», fastslår han.

Slik fungerer det:
TV 2, Dagbladet og VG Nett tilbyr alle skatteliste-applikasjoner til iPhone, som selges via iTunes App Store.

DAGBLADET: I appen ligger lister over ulike grupper kjendiser: «Skal vi danse 2010», «Kjendisadvokatene», «Himmelblå og Hvaler» og «Eiere og ledere Tippeligaen». Trykk på en kategori, og få deltagernes skatteopplysninger. Passer: iPhone. Koster 17 kroner.

 

VG NETT: Søk etter personer sortert på navn, alder eller bosted. VG Skatt-søket gir deg også beregning av bruttoinntekt og aktuelle topplister personen er registrert i. Du kan merke personer som favoritter i appen, og merke av deg selv i listen.
 

TV 2: Trykk på knappen «Rikest her jeg er», og du får listen over de høyest lønte, mest formuende og tyngst beskattede personene i området.Passer: iPhone og iPad. Gratis.
 
Kilde: iTunes App Store, TV 2, Dagbladet og VG Nett

På forsiden nå