Måleforvirring i Skatteetaten

Fredag er siste frist for å måle opp boligen din og sende tallene til Skatteetaten. Bare tre dager før fristen har etaten plutselig endret måle-reglene.

			Skatteetaten har endret definisjonen på p-rom tre dager før innleveringsfristen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Skatteetaten har endret definisjonen på p-rom tre dager før innleveringsfristen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Om du ikke var forvirret fra før, vil du i hvert fall bli det nå!
Tidligere opplyste Skatteetaten at garderobe skulle regnes som primær rom (p-rom) og dermed beskattes. Nå har de plutselig ombestemt seg. I går ettermiddag endret etaten nemlig definisjonen for hva som skal regnes med.

Les alt om den nye ligningsverdien her.

Dine Penger og takstmann Nils-Erik Christiansen svarer Tett på nett om boligskatt og boligmåling i dag, 13. oktober kl. 13:00. Send inn spørsmål her.

I den opprinnelige definisjonen av p-rom som Skatteetaten opererte med, stod det eksplisitt at garderober skulle regnes med.

Dette er imidlertid stikk motsatt definisjon av hva Norges Takseringsforbund opererer med, og Skatteetaten har nå valgt å «presisere» definisjonen av p-rom,» skriver Skattebetalerforeningen på sine nettsider.

- I en slik opplisting som vi har på nettsidene om hvilke rom som skal regnes som p-rom, blir det feil å ha med garderobe. Derfor har vi fjernet det fra listen, sier Sigmund Wiker, senior skattejurist i Skattedirektoratet til Dine Penger.

LES OGSÅ:Halve Norge har ikke målt boligen

Gulvet under garderobeskapet skal med
Samtidig presiserer han hvilken betydning garderobeskap har ved oppmåling av p-rom.

- Når det gjelder reglene for hva som anses som målbart areal i p-rom, skal det underliggende arealet til garderobeskap regnes med ved beregningen av hvor stort det primære rommet er, sier Wiker.

LES OGSÅ:1 av 3 får for høy boligskatt

- Men fortsatt står omkledningsrom listet opp som p-rom. Hva er forskjellen på en garderobe og et omkledningsrom?

- Jeg jobber med skattejus, og kan ikke detaljene rundt definisjonene. Det er takseringsbransjen som innehar fagkunnskapen på området, men vi vil se om vi kan legge ut forståelig informasjon om forskjellen mellom garderoberom og omkledningsrom på våre nettsider, sier Wiker.

Mange må sende inn opplysninger på nytt
- Svært mange har allerede sendt inn sine boligopplysninger, og mange av disse har sikkert regnet med garderobe som p-rom og får dermed for høy ligningsverdi. Hva skal disse gjøre nå?

- Forhåpentligvis gjelder ikke dette så veldig mange, men om man har sendt inn opplysninger inkludert garderobe, kan man sende inn arealopplysningene på nytt.

LES OGSÅ:Alt du må vite om boligskatten

- Haster ikke
- Men leveringsfristen går jo ut på fredag?

- Fristen på 15. oktober har kun betydning for skattekortet ditt. Sender du inn opplysningene innen 1. februar 2011, får du likevel med tallene i selvangivelsen, sier Wiker.

- «Garderobe» er fjernet fra listen over p-rom, men står ikke listet opp som sekundær rom (s-rom)?

- Vi skal se om vi kan få inn «garderobe» på listen over s-rom, sier Wiker.

Følg Dine Penger på Facebook

Spør!
Har du blitt noe klokere? Hvis ikke, kan du spørre om det du lurer på de neste dagene.

Skatteetaten står denne uken på stand rundt omkring i hele landet. Se hele oversikten over hvor de skal være her.

Send også inn spørsmål til Tett på nett med Dine Penger og takstmann Nils-Erik Christiansen her. Du møter dem tett på nett klokka 11 I DAG!

På forsiden nå