Menn endrer mest i selvangivelsen

Vesentlig flere menn enn kvinner endrer selvangivelsen - og sørlendingene er slappest på å kontrollere at ting stemmer.

			Kvinner er nøye med å sjekke selvangivelsen, men det er menn som gjør flest endringer. Foto: Scanpix
Kvinner er nøye med å sjekke selvangivelsen, men det er menn som gjør flest endringer. Foto: Scanpix

6 av 10 menn har gjort, eller skal gjøre endringer i årets selvangivelse, mens bare 4 av 10 kvinner gjør det samme.
Det kommer frem i en rykende fersk landsrepresentativ undersøkelse InFact har gjennomført for Dine Penger.

De aller fleste som endrer, gjør det på bakgrunn av opplysninger skatteetaten ikke visste om fra før.

Les alt om selvangivelsen her.
Fristen nærmer seg!Spar skatt på 10 minutter

Ikke overraskende
- At menn endrer mer i selvangivelsen, er ikke overraskende, mener skattedirektør Svein Kristensen.

- Menn kontrollerer økonomien i mange parforhold, det er ofte de som for eksempel har konti, lån og eventuelle aksjeposter i sitt navn. Her er det nok de tradisjonelle kjønnsrollene som spiller inn, sier Kristensen.

Det er Høyre-velgere som i størst grad gjør endringer i selvangivelsen, med 53,9 prosent. Til sammenligning er det bare 19,2 prosent av Krf-velgerne som endrer selvangivelsen.

Spørsmål:Har du, eller kommer du til å endre noen poster i årets selvangivelse?

    Kilde: InFact/Dine Penger
Kilde: InFact/Dine Penger

    Kilde: InFact/Dine Penger
Kilde: InFact/Dine Penger

Sjekker nøye
På spørsmål om hvor godt man sjekker alle opplysninger i selvangivelsen, er kvinner og menn mer likestilte. 71,5 prosent av kvinnene svarer at de kontrollerer selvangivelsen nøye eller svært nøye. 64 prosent av mennene svarer det samme.

- Det at kvinner er mer opptatt av å kontrollere opplysninger i selvangivelsen, stemmer vel med det bildet man har ellers også. Kvinner er jo flinkere til å undersøke opplysninger enn menn, er de ikke det? Her har nok menn litt å lære av kvinner, sier Svein Kristensen.

LES OGSÅ:Siste helg før skattelevering

Nordmenn flest er flinke til å sjekke om opplysningene i selvangivelsen er riktige. Bare 4,9 prosent svarer at de ikke kontrollerer selvangivelsen overhode.

Spørsmål:I hvilken grad kontrollerer du at alle opplysningene om inntekt og fradrag i den ferdigutfylte selvangivelsen er korrekte?

    Kilde: InFact/Dine Penger
Kilde: InFact/Dine Penger

    Kilde: InFact/Dine Penger
Kilde: InFact/Dine Penger

Mest nøye i Nord-Norge
Det kan virke som om noen er mer skeptiske til de ferdigutfylte selvangivelsene enn andre. Hele 47,8 prosent av de som bor i Nord-Norge sier at de sjekker selvangivelsen svært nøye.

Bare 29 prosent av sørlendingene sjekker like godt. Blant sørlendingene er det faktisk hele 11,6 prosent som svarer at de ikke kontrollerer selvangivelsen overhode.

- Vi er glad for å se at en svært stor andel oppgir at de kontrollerer selvgivelsen sin godt, kommenterer skattedirektør Kristensen.

- Det er selvfølgelig beklagelig at en en liten andel ikke kontrollerer selvangivelsen sin. Vi vet jo at det alltid vil være enkelte som ikke forholder seg til selvangivelsen i det hele tatt.

- Vi understreker igjen og igjen hvor viktig det er at du tar ansvar for å kontrollere og sette inn opplysninger som mangler, sier Svein Kristensen.

Les mer:Verktøykasse til selvangivelsen

Om undersøkelsen: Utfører: InFact AS for Dine Penger. Landsrepresentativt utvalg av nordmenn over 18 år. Antall intervjuer: 1.021. Periode: 21. april 2010

På forsiden nå