Fradragene du bør se etter

Nå kan 580.000 e-brukere gå inn på Altinn og sjekke selvangivelsen sin. Bruk Dine Pengers hurtigsjekk til å se at alle tall er på plass og er riktige.
<p><b>I Altinn-postkassen:</b> Ved midnatt 19. mars ble selvangivelsen klar i Altinn til de som har registrert seg som e-brukere.</p>

I Altinn-postkassen: Ved midnatt 19. mars ble selvangivelsen klar i Altinn til de som har registrert seg som e-brukere.

Ikke gå i fellen.De fleste vil få igjen på skatten, men det skyldes en teknisk finurlighet. Du må selv gå på skattejakt, råder Dine Penger-redaktør Tom Staavi:

– Skattetrekket er satt litt høyt gjennom året, så de aller fleste vil få igjen penger. Men dette er penger staten har tvangsspart, Derfor er det viktig å at du selv går gjennom selvangivelsen for å sjekke om det er mer du kan få tilbake, forteller Tom Staavi.

Strammere for kronisk syke.Det er få nyheter i årets selvangivelse, men for de som har rett på fradrag for kroniske sykdommer er det en viktig innstramming.

Skattereglene for det såkalte særfradraget for sykdom er i ferd med å endres. Derfor er det bare de som har fått særfradrag i 2010 og 2011 som får fradraget for 2012. I årets selvangivelse gis det heller ikke fradrag for tannkjøttbehandling, ombygging av bolig og transport, slik det har vært gjort tidligere år.

Har du spørsmål til selvangivelsen? Dine Pengers eksperter stiller i nettmøte tirsdag kl 13.00. Legg inn spørsmål allerede nå!

Går greit.Innloggingen på Altinn ser ut til å gå greit i morgentimene tirsdag. Hvis du ikke ser selvangivelsen din, kan det være at du ikke har registret deg som e-bruker.

Opplever du trøbbel ved innlogging til Altinn? Tips vår journalist!


Her er fradragene du bør sjekke

1. Reduser inntekten.Få ned overskuddet på reise-, bil- og andre godtgjørelser. For eksempel ekstra avisabonnement som du har pga jobb, eller reiseutgifter som kan være feilført som inntekt.(Post 2.1.1)

Les mer: Noen inntekter er skattefrie, andre ikke

Sjekk riktig mobilskatt (Post 2.1.4) Du skattes for å ringe i mobilen for arbeidsgiver

2. Senk boligskatten.Sjekk at ligningsverdien på boligen er lavest mulig. Skal ikke overstige 30 prosent av markedsverdi. (Post 2.8/4.3)

Sjekk at andel av fellesgjeld, formue og renter i borettslag/-sameie er ført opp. (Post nr 2.8.3/4.5.3, og 3.3.4/4.8.2)

3. Fradrag for utgifter i jobben.Har du hatt store utgifter i jobbsammenheng, kan det kanskje lønne seg med fradrag for reelle utgifter i stedet for minstefradrag. Dette kan for eksempel være når du har måttet flytte pga jobb, da kan du få fradrag for flyttekostnadene. (Post 3.2.1/3.2.2) Les mer: Få fradrag for utgifter på jobben

4. Trekk fra fagforeningskontingenten:Trekk fra 3750 kroner på skatten for fag­foreningskontingent som du har ­betalt av egen lomme. (Post 3.2.11)

5. Få fradrag for sykdomsutgifter:Krev særfradrag for sykdomsutgifter over 9180 kr. Nytt i 2012: Bare for de som fikk fradraget i 2010 og 2011. (Post 3.5.5)

Les mer: Særfradrag for store sykdomsutgifter

6. Få mest mulig i rentefradrag!Se post 3.3.1/4.8.1

  • Husk rentefradrag for lån fra arbeidsgiver. Dette må du føre opp selv.
  • Husk rentefradrag for lån fra private (for eksempel familiemedlemmer). Dette må du føre opp selv.
  • Flytt gjeld/rentefradrag mellom ektefeller eller samboere for å utnytte hele fradraget!


Samboer? Slik fører samboere lånerentene og får fradrag


7. Redusér formuesskatten.Har du kjøpt eller solgt bil, båt eller campingvogn? Da må du sørge for å oppdatere postene så formues­skatten blir riktig. Post nr 4.2.

Les mer: Senk formuesskatten

8. Få fradrag for arbeids- og pendlerreisen.Du som bor over 20 km fra jobben, kan trekke fra 1,50 kr pr km i reiseutgifter.

NB: Dette gjelder uansett hvordan du kommer deg til jobben. Fradraget gis også til de som kjører buss, tog eller sitter på med andre!

Husk at begge ektefeller har rett på fradrag selv om dere sitter på med hverandre. Post 3.2.8.

Pendlerfradrag:Husk at også enslige pendlere kan få fradrag! Post 3.2.9 + 3.2.7.

9. Fradrag for barnehage og SFO.Krev foreldrefradrag når du har barn under 12 år i barnehage, hos dagmamma eller i SFO eller hos dagmamma det betales skatt for. Post 3.2.10.

Les mer:Fradrag for SFO og barnehage

10. Få fradrag for aksjeutgifter. Få med alle fradrag til aksjekjøp og -salg. Sjekk særlig den forhåndsutfylte RF-1088!

Mer om selvangivelsen finner du her!


Selvangivelsen i to runder

<p><b>Ønsker e-brukere:</b>Skattedirektør Svein Kristensen ønsker at flere skal bruke nettbrett og PC, og droppe selvangivelsen på papir.</p>

Ønsker e-brukere:Skattedirektør Svein Kristensen ønsker at flere skal bruke nettbrett og PC, og droppe selvangivelsen på papir.

I dag er det de som er e-brukere som får selvangivelsen. Det var de som har sagt fra til Skatteetaten at de kan ha bare elektronisk kommunikasjon med etaten. Resten får tilgang til selvangivelsen tirsdag 2. april.

– Regjeringen og Skatteetaten ønsker økt digitalisering. At e-brukere får tilgang på selvangivelsen tidligere, er akkurat den type vennlige dytt i riktig retning vi ønsker, kommenterer skattedirektør Svein Kristensen til Dine Penger.

En annen grunn til at de andre må vente, er at de også skal få selvangivelsen i papirform. Og Skatteetaten vil ikke sende ut selvangivelser før påske, slik at de kanskje blir liggende i postkassen gjennom påsken.


Følg Dine Penger på Facebook for gode skatteråd gjennom hele mars og april
Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå