Slik velger du riktig firmabil

*Her er de smarteste tipsene fra de firmabilekspertene. *Slik tilpasser du deg regelverket i 2012. *Dette er firmabilskatten for de populæreste bilmodellene.

			VW Passat er Norges mest popluære firmabil. Her ser du en ny og en fire år gammel VW Passat stasjonsvogn. Den nye bilen er til høyre. Foto: Trond Solberg, VG
VW Passat er Norges mest popluære firmabil. Her ser du en ny og en fire år gammel VW Passat stasjonsvogn. Den nye bilen er til høyre. Foto: Trond Solberg, VG

De fem mest populære personbilmodellene i 2011 er: VW Passat, Ford Mondeo, Audi A4, Volvo V60 og Volvo V70. Dette viser nye tall fra LeasePlan.
- Siden motoreffekten skattes lettere og NOx-komponent er innført i bilavgiftsreglene som gjelder etter nyttår, er prisforskjellen minket noe mellom de minste dieselmotorene og de noe større - og til bensinbiler, sier Marius Paus, markedsdirektør i Leaseplan til Dine Penger.

Han har følgende tips til de som skal velge firmabil:

* Det kan være fornuftig å lete etter en bil med kampanjer som gir ekstra utstyr. Det kommer nye biler med ny teknologi. For eksempel diesel/hybrid i kombinasjon med 4wd.

* For brukeren er det listepris som avgjør skattebelastning. El bil er spesielt gunstig da det gir skatt på kun 50 prosent av skattegrunnlaget.

* Å velge en elbil som for eksempel Nissan Leaf er veldig gunstig for brukeren, og dekker samtidig mange av hverdagsbehovene til en bilist. Ok totaløkonomi for arbeidsgiver også.

* Generelt gir fornuftige stasjonsvogner eventuelt med 4*4 god annenhåndsverdi og dermed mye bil for pengene.

Les mer på VG Nett:Håndverkere kjører de farligste bilene

Ny beløpsgrense i firmabilbeskatningen
Fordel ved privat bruk av firmabil fastsettes i 2012 til 30 prosent av bilens listepris som ny inntil 270.600 kroner og 20 prosent av overskytende listepris.

I 2011 var tilsvarende beløpsgrense 266.300 kroner.

Kjøregodtgjørelse endret
Kompensasjonen til de som kjører på kjøregodtgjørelse etter statens satser med egen bil har også økt noe.

Slik blir firmabilskatten for de mest populære variantene blant de mest populære personbilmodellene i 2011:

 
Finansuroen kan påvirke bilsalget
Norge kan i sterkere grad bli mer påvirket av finansuroen i resten av Europa i 2012. Og det er mye usikkerhet rundt hva dette vil bety for bilsalget.

På grunn av forrige finanskrise ble det solgt relativt få biler i første del av 2009 - hvilket gjør at det også er færre firmabiler som skal «fornyes» i 2012.

Samtidig vil det bli lansert nye modeller som vil være attraktive for firmabilbrukere som for eksempel Volvo V70 drive e med automat og VW Passat Alltrack.

Men skal du ha bilen mer enn tre år OG kjører mer enn 40.000 i yrkesøyemed, kan du være litt taktisk på når du tar ut firmabilen, grunnet disse reglene:

* Er bilen eldre enn tre år per 1. januar i inntektsåret og yrkeskjøringen din overstiger 40.000 km i inntektsåret, blir det ved skatteutregningen tatt utgangspunkt i 56,25 prosent av bilens listepris som ny.

* Ved kombinasjon av bil eldre enn tre år og el-bil, blir det brukt 37,5 prosent av bilens listepris som ny.

* Har du el-bil og yrkeskjører mer enn 4000 km i inntektsåret, blir det tatt utgangspunkt i 50 prosent av bilens listepris som ny.

Forøvrig gis det 25 prosent skatterabatt fra år 4 år (regnet fra 1. januar).

Les også: Sikkerhetssystemer kan skape trafikkfare

Du kan selv enkelt beregne hva som er gunstigst for deg med Dine Pengers firmabilkalkulatorer:

Firmabil 2012
Kalkulatoren gir deg svaret på hvor mye du må betale i skatt for firmabilen. Den tar hensyn til inntekten din. Reglene gjelder for 2012.

Firmabil eller privatbil 2011
Kalkulatoren hjelper deg med å finne den beste bilordningen for deg. Det er spesielt viktig å være oppmerksom på at en kombinasjon av kjøregodtgjørelse og lønnskompensasjon kan være gunstigere enn å ha firmabil.

OBS! Det er skatteregler i 2011 som er brukt her. (Ny versjon av denne kalkulator kommer i 2012)

Slik kan du bruke kalkulatoren
Takker du nei til firmabilen, men i stedet mottar kjøregodtgjørelse og bruker egen bil, kan firmaet betale deg høyere lønn.

Ved å sette inn ulike lønnsforhøyelser, kan du se hvor stor lønnsforhøyelsen må være før du velger bort firmabilen.

Bilens pris dersom du kjøper billigere bil privat: Hvis ditt alternativ til firmabil er en billigere privatbil, kan du fylle inn prisen i dette feltet. Hvis du ikke fyller inn noe her, regner kalkulatoren som at ditt private bilalternativ er like dyr som firmabilen.

Kalkulatoren regner med at det er en ny firmabil. Skal du regne på en eldre firmabil må du huske at for firmabiler eldre enn tre år pr. 1. januar i inntektsåret, regnes det bare med 75 prosent av bilens listepris.

Ansvarer for 37.000 biler
LeasePlan drifter, finansierer og administrerer bilflåter til næringslivet og offentlig sektor. I Norge har selskapet ansvaret for mer enn 37.000 biler.

På forsiden nå