Slik sjekker du skatten på nett

Nå er selvangivelsen din klar på nett. Har du tilgang til MinID, trenger du ikke PIN-kodene fra skatteetaten heller. Se hvordan du finner tallene dine her.

			SJEKK: Nå kan du balnt annet sjekke selvangivelen via minside.no. Illustrasjon:Dine Penger.
SJEKK: Nå kan du balnt annet sjekke selvangivelen via minside.no. Illustrasjon:Dine Penger.

I dag klokken 08.00 ble skatteoppgjørene tilgjengelig på nett. Selv om det kan se ut som du har fått restskatt, kan opplysningene Skatteetaten har fått være feil.
Dine Penger svarer Tett på nett onsdag 23. mars kl. 11:00. Send inn spørsmål NÅ.

Treghet i systemet
En time etter at skatteoppgjørene ble tilgjenglig, er det store problemer med Altinn.

- Det ser ut til at det er en treghet i systemet og vi har lagt ut en melding om dette på Skatteetaten.no. Vi råder folk til å prøve igjen litt senere. Akkurat nå er det veldig stor trafikk, forteller senior kommunikasjonsrådgiver i Skattedirektoratet Eva Karin Dahle Rabben til Dine Penger.

Får du penger tilbake? Ikke slå deg til ro med det. Kanskje har du enda mer penger tilgode.

Det kan være masse å spare ved å bruke noen minutter på å sjekke selvangivelsen.

Sjekk tallene dine nå
Selvangivelsen kan sjekkes elektronisk på Altinn.no ved bruk av MinID. For å gjøre dette trenger du PIN-koder. Disse skal tidligere være sendt deg fra Skatteetaten.

SPØRSMÅL OM SELVANGIVELSEN? Dine Pengers skatteeksperter Carsten Pihl og Günther Bache stiller til nettmøte onsdag klokken 11.00.Send inn dine spørsmål nå!

LES OGSÅ:Spar skatt på 10 minutter
KALKULATOR:Beregn skatten for 2010 her

Trenger PIN-koder
Det er nå rundt 2,5 millioner nordmenn som er registrert som brukere av MinID, og de aller fleste av disse har bedt om å få SMS-kode på mobilen, istedenfor å bruke PIN-kodene de har på papir fra Skatteetaten.

- PIN-kodebrevet trenger du bare første gang du registrerer deg. Neste gang du logger inn kan du få en kode på SMS, forteller kommunikasjonsansvarlig for e-ID-programmet Guro Aardal Hagen Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT) til Dine Penger.

Når du har registrert deg på MinID, logger du deg på ved hjelp av fødselsnummer og et selvvalgt passord. Du får så tilsendt en engangskode på SMS som du bruker videre i innloggingen.

Bestille nye koder
Har du ikke registret deg på MinID, trenger du PIN-kodene fra Skatteetaten.

Har du mistet brevet fra Skattetaten, kan du bestille nye på skatteetaten.no, eller via SMS. Da vil du motta dem i løpet av tre dager.

Når du har logget deg inn via Altinn.no finner du selvangivelsen i «Min meldingsboks». Når du trykker på den får du valg om å sende inn, endre eller se på selvangivelsen.

Feller
Her er fellene du kan gå i ved å bare godta tallene som står i selvangivelsen:

- For høy skatt fordi frynsegoder er ført som lønn.
- Fradrag er glemt, feilaktig ført.
- Du glemmer fradrag du skal ha - som pendlerfradrag ­eller foreldrefradrag.
- Du kan få straffeskatt fordi inntekts- eller gjeldsposter er glemt av arbeidsgiver ­eller bank.

LES OGSÅ:Bare halvferdig selvangivelse

E-aktører må huske å åpne selvangivelsen
I år er det omlag 400.000 som er e-aktører - det vil si at de kun mottar selvangivelsen elektronisk via Altinn. Det sparer 6 tonn papir.

På forsiden nå