– Regjeringen gir med den ene hånden, tar med den andre

Du vil sitte igjen med mer av inntekten din etter skatt, men samtidig blir det dyrere å ha det moro, ifølge regjeringens forslag til statsbudsjett 2016.

BUDSJETTFREMLEGGING: Finansminister Siv Jensen (Frp) under fremleggelsen av statsbudsjettet 2016 i Stortinget, onsdag.
BUDSJETTFREMLEGGING: Finansminister Siv Jensen (Frp) under fremleggelsen av statsbudsjettet 2016 i Stortinget, onsdag.

– Skattelettelsene påvirker de aller fleste, bortsett fra dem som tjener mest. Noe som betyr at en vanlig lønnsmottaker får litt mer å rutte med i året, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til NTB.

For en vanlig familie med en samlet årslønn på 900.000 kroner og et lån på 4 millioner kroner vil skattereduksjonen være på 3.100 kroner i året, opplyser DNB.

Dyrere moro

Samtidig foreslår regjeringen å øke momsen på kultur- og transporttjenester fra 8 til 10 prosent. Det betyr at det blir dyrere å reise med tog, buss og fly, og det blir også dyrere å bo på hotell, se fotball, dra på kino. I tillegg blir NRK-lisensen 25 kroner dyrere.

– Regjeringen gir med den ene hånden og tar med den andre, akkurat som det skal i et statsbudsjett. Bruker man mye, spiser det fort opp skattelettelsen. Så her har man et valg. Man kan sitte igjen med hele gevinsten, sier Sandmæl.

– Det er sånn at om du får beholde mer av inntektene dine, så skal det koste å ha det moro, legger hun til.

– Begredelig lesning

Forbundsleder Roger Hansen i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) mener å gjøre kollektivtrafikken og kulturopplevelser dyrere og privatbilisme billigere er hinsides.

– Statsbudsjettet er begredelig lesning for alle som ønsker mer og bedre kollektivtrafikk. Regjeringen øker momsen på tog-, buss- og ferjebilletter for å finansiere skattelette for de aller rikeste. Samtidig blir det billigere å kjøre privatbiler. Dette henger ikke på greip, sier forbundsleder Roger Hansen i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF).

Pendlersmell

Regjeringen vil i statsbudsjettet 2016 heve bunnfradraget for pendlere fra 16.000 til 22.000 kroner. Det betyr at du må ha lengre vei til jobben for å få reisefradrag. Det anslås at dette rammer 125.000 pendlere.

– Pendlere med lang pendlervei er blant taperne i dette budsjettet, fordi du må ha mye høyere reisekostnader før du får lov til å trekke dem fra på skatten. Det kommer til å svi for mange, særlig i distriktene, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Øker alkoholavgiftene

Regjeringen foreslår å sette opp alkoholavgiftene med 2,5 prosent.

– For fjerde gang siden Frp-leder Siv Jensen inntok Finansdepartementet gjør hun det mer attraktivt å handle alkohol i utlandet. Avgiftene øker, Vinmonopolet får dårligere rammevilkår, og det stimuleres til lite miljøvennlig handel, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i VBF, og fortsetter:

– Frp har siden Anders Langes åpningstale i 1973 kjempet mot høye alkoholavgifter. I regjeringsposisjon øker de avgiftene ved hver mulige anledning.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå