Verdens største gruveselskap kan få sitt Deepwater Horizon-øyeblikk

Verdens største gruveselskap, BHP Billiton, må betale for Brasils største miljøkatastrofe. Det blir dyrt.


<p>DEMNINGSULYKKE: Da Samarco-demningen brast i Brasil, ble minst 19 mennesker drept og 700 hjemløse. Det som virkelig blir dyrt for de ansvarlige gruveselskapene, er imidlertid miljøskadene.</p>

DEMNINGSULYKKE: Da Samarco-demningen brast i Brasil, ble minst 19 mennesker drept og 700 hjemløse. Det som virkelig blir dyrt for de ansvarlige gruveselskapene, er imidlertid miljøskadene.

I november i fjor brast en demning ved en åpen jerngruve i Minas Gerais sørøst i Brasil. Det Business Insider kaller Brasils største miljøkatastrofe noensinne, var et faktum.

Minst 19 personer ble drept, 700 personer gjort hjemløse og vassdrag i en utstrekning på mange hundre kilometer forurenset.

Gruveprosjektet var drevet av Samarco, et fellesforetak mellom gruvegiganten BHP Billiton og det brasilianske gruveselskapet Vale.

Så langt kreves de to selskapene for over 443 milliarder kroner (over 55 milliarder dollar).

Enda mer forurensning

BHP Billiton og Vale har allerede skrevet ned alt de har investert i Samarco, totalt 17,7 milliarder kroner (2,2 milliarder dollar).

Brasilianske politiadvokater tror kravet vil bli større. Uvanlig mye regnvær har gjort det ekstra vanskelig å unngå at enda mer avfallsprodukter fra gruvedriften skal renne ut i vassdragene.

Myndighetene mener det vil kunne bli like dyrt å rydde opp i skadene som opprydningen etter ulykken på oljeplattformen Deepwater Horizon, skriver Business Insider.

BP, som drev oljeplattformen, sa tidligere i sommer at kravene fra oljeutslippet totalt utgjør nær 500 milliarder kroner (nesten 62 milliarder dollar).

Halverte lønnen til sjefen

Demningsulykken har også kostet for BHP Billitons administrerende direktør, Andrew Mackenzie.  På grunn av ulykken får han ingen bonuser i år.

Lønnen hans ender på 18 millioner kroner (2,24 millioner dollar) for regnskapsåret 2016, skriver Financial Times. Til sammenligning fikk Mackenzie 36 millioner kroner i fjor og 64 millioner kroner i 2013.

– 2016 har vært et veldig utfordrende år for selskapet. Det reflekteres i våre godtgjørelser, som følger resultatene, sier Carolyn Hewson, styreleder i selskapets godtgjørelseskomité, til Financial Times.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå