Trump: Tyskland skylder NATO «enorme pengesummer»

Donald Trump går i strupen på Tyskland dagen etter Angela Merkels besøk. Tyskerne skylder NATO «enorme pengesummer», hevder USAs president på Twitter.


<p><b>SKYLDER PENGER:</b> Her møttes Donald Trump og Angela Merkel i det Ovale kontor i Det hvite hus. Dagen etter kom kritikken på Trumps Twitter-konto. </p>

SKYLDER PENGER: Her møttes Donald Trump og Angela Merkel i det Ovale kontor i Det hvite hus. Dagen etter kom kritikken på Trumps Twitter-konto. 

Trump tvitret lørdag et flott møte med den tyske statsministeren, til tross for det han kaller «falske nyheter» om et anstrengt møte med Angela Merkel.

– Likevel skylder Tyskland enorme pengesummer til NATO, og USA må betales mer for det kraftige og veldig dyre forsvaret vi gir Tyskland, skriver Trump på Twitter lørdag.

På en felles pressekonferanse fredag sa Trump at andre NATO-land må bære en større del av byrden.

– Jeg gjentok for kansler Merkel min sterke støtte til NATO, så vel som behovet for at våre NATO-allierte betaler en rettferdig andel av forsvarsutgiftene, sa Trump.

– Mange land skylder store pengesummer fra tidligere år, og det er veldig urettferdig mot USA. Disse landene må betale det de skylder, sa han.

Kritikere påpeker etter Trumps Twitter-tirade lørdag at NATO-medlemmene ikke betaler USA for sikkerhet, men bidrar gjennom egne forsvarsbudsjetter.

– Sorry, det er ikke sånn NATO fungerer, tvitret USAs tidligere NATO-ambassadør Ivo Daalder.

– Dette er ikke en pengetransaksjon der NATO-land betaler USA for å forsvare dem. Det er en del av våre forpliktelser i traktaten, tilføyer Daalder.

En tysk regjeringstalsmann ville ikke kommentere Trumps tvitring, men viser til Merkels uttalelser om saken fredag.

NATO har tidligere besluttet at alle medlemslandene skal bruke 2 prosent av sitt bruttonasjonalprodukt på militæret, og Merkel lovet ved Trumps side at Tyskland skal innfri det målet. Foreløpig ligger Tyskland langt under, mens USA ligger langt over.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå