Fengslet bankkritiker

Ikke snakk stygt om den latviske valutaen lats eller Latvias banker! Det er lærdommen for økonomen Dimitrijs Smirnovs. Han ble pågrepet av Latvias sikkerhetspoliti.
<b>STRENGE REGLER:</b> Latvias største lokale bank Parex har mange filialer, som denne i hovedstaden Riga. Banken måtte reddes av myndighetene i oktober.
STRENGE REGLER: Latvias største lokale bank Parex har mange filialer, som denne i hovedstaden Riga. Banken måtte reddes av myndighetene i oktober.

Latvias sikkerhetspoliti skal ikke lenger bare forsvare den baltiske nasjonens 2,3 millioner innbyggere mot terrorister og spioner. Nå har politietaten åpenbart fått i oppgave fra høyt hold om å rykke ut mot økonomer og til og med en lokal rockestjerne etter at de kom med kritikk eller fleipete uttalelser om landets banker og valutaen.

"Ikke ha penger i banken."

-Jeg sa bare hva alle vet, sier 32 år gamle Smirnovs, ifølge Wall Street Journal.

Han er fortsatt under etterforskning.

–Det eneste råd jeg kan gi, er: Ikke ha pengene i bankene, og unngå at sparepengene er i lats, som er meget farlig akkurat nå, sa Smirnovs nylig under en forelesning ved Ventspils-universitetet, ifølge Baltic Times.

Politiets forhørsledere brukte to døgn på å få klarlagt om Smirnovs spredte "usannferdig informasjon" om landets banker og valuta. Det er strenge regler om dette i Latvia. Personer som undergraver landets finansielle stilling, kan bli strafferettslig forfulgt.

Den 32 år gamle økonomen har fått beskjed om at han ikke skal forlate landet. Politiet har beslaglagt hans PC.

Uønsket på visning.

Finanskrisen har gitt tynnslitte nerver i mange land. I Norge fortalte nylig økonomiprofessoren Ola H. Grytten at han ble nektet adgang til en boligvisning fordi eiendomsmegleren på stedet mente at Grytten har mye av skylden for de fallende boligprisene. Grytten har i lengre tid spådd en kraftig nedtur i boligmarkedet.

Men slikt blir småtterier i forhold til reaksjonene i Latvia.

Lederen for et lokalt forskningssenter forteller at han for en stund siden kritiserte landets voksende budsjettunderskudd. Like etter meldte sikkerhetspolitiet seg. Senere har han ikke hørt noe.

–Å kritisere regnes som upatriotisk, sier lederen Alf Vanags.

Rockeglipp.

Vokalisten Valters Fridenbergs i det lokale bandet Putnu Balle rådet under en konsert 9. november sitt publikum til å ta ut sine penger fra blant annet banken Parex gjennom minibanker. Men vent gjerne til konserten er over, tilføyde han. Også han ble forhørt av politiet, melder blant annet BBC og den nederlandske avisen Telegraaf.

–En vits, forsikrer Fridenbergs til den tyske avisen taz.

51 prosent av aksjene i den største lokale banken Parex måtte overtas av myndighetene sent i oktober for å forhindre en total kollaps. Latvia er nå i samtaler med Det internasjonale pengefondet om mulig milliardhjelp.

Norsk nærvær.

DnB NOR er én av de mange utenlandske bankene som har etablert seg i de baltiske landene, ikke minst gjennom samarbeidet med Westdeutsche Landesbank.

Representanter for finansministeriet i landet innrømmer at aksjoner fra sikkerhetspolitiet ikke kan redde bankene eller den vaklende valutaen. Men det hemmelige politiets inngrep får i hvert fall folk til å tenke seg om to ganger før de sprer sladder.

–Det er en form for avskrekking, sier Martins Bicevskis til Wall Street Journal.

–Denne medisinen fører bare til at folk blir enda mer engstelige, sier Smirnovs.

Han innrømmer imidlertid at han vil utvise større forsiktighet i sine uttalelser.

Les flere nyheter på E24

På forsiden nå