Moody's nedjusterer kredittvurdering av Kina

Bekymring for Kinas gjeld gjør at byrået Moody's kutter sin kredittvurdering for landet.


<p><b>GJELDEN VOKSER:</b> Nedskrivingen er den første på over 25 år, og vekker stor bekymring for økonomiske utsikter. Bildet viser passerende i Beijings gater. </p>

GJELDEN VOKSER: Nedskrivingen er den første på over 25 år, og vekker stor bekymring for økonomiske utsikter. Bildet viser passerende i Beijings gater. 

Samtidig med at kredittvurderingen reduseres fra «Aa3» til «A1», endrer Moody's også sine forventninger fra «stabil» til «negativ».

«A1» plasserer landet i det øvre mellomsjiktet av investeringsverdighet og er fortsatt et godt stykke unna såkalt søppelstatus.

Selskapet, som er ett av de tre store globale kredittvurderingsbyråene, venter at Kinas gjeld kommer til å fortsette å øke i årene som kommer. 

Til neste år tror Moody's at den samlede gjelden vil være på 40 prosent av brutto nasjonalprodukt.

Moody's endring bidro til at hovedindeksen på de kinesiske børsene i Shanghai og Shenzhen falt med en halv prosent da handelen startet onsdag.

Vekker bekymring

Moody's nedgradering er betydningsfull i lys av at det er første gang på over 25 år selskapet gjør en slik kredittvurdering av Kina.

Kredittvurderingsbyrået tror dermed verdens nest største økonomi vil slite med å kvitte seg med gjelden. 

Og bekymringene står sterkt for de framtidige utsiktene i den kinesiske økonomien. Gjelden vil vokse både for kinesiske myndigheter og statseide selskaper, skriver BBC

Mesteparten av gjelden er knyttet opp mot statseide selskaper, i motsetning til internasjonale investorer, og derfor vil effekten mest sannsynlig ikke slå inn på utenlandske økonomier, ifølge BBCs utenrikskorrespondent i Asia, Karishma Vaswani. 

Den kinesiske økonomien ekspanderte i 2016 med en 6,7 prosent vekst, sammenlignet med 6,9 prosent året før. Dette er den svakeste veksten siden 1990, ifølge BBC. 

– Nedgraderingen vil absolutt påvirke Kina negativt, sier Liao Qun i Hong Kong-baserte Citic Bank International til BBC. Qun mener nedgraderingen vil få en direkte påvirkning ved at Kina nå får det vanskeligere med å sikre gjeldsfinansiering. 

Vanskelig å betjene gjelden

Mange observatører og økonomer er bekymret over det de mener er en gjeldsdrevet vekst i Kina som kan stoppe brått opp når tilgangen til ny gjeld blir begrenset.

Seniorøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets mener vekstraten i Kina har passert toppen.

Han påpekte overfor E24 tidligere denne måneden at når rentene ikke lenger avtar, blir det vanskeligere for bedrifter å betjene gjelden. 

Dermed blir det særlig utfordrende for bedrifter å holde investeringene oppe. 

Pengepolitikken har blitt mindre ekspansiv ved at den kinesiske sentralbanken har hevet styringsrenten ved to anledninger så langt i år. Sentralbanken vil trolig komme med flere rentehevinger og stramme inn likviditeten ytterligere i tiden som kommer, mener Kjennerud. 

– Nå som rentene er på vei opp, boligbyggingen på vei ned, samtidig som at veksten i produsentprisene har toppet ut, ligger det an til at flere selskaper vil slite med å betjene gjelden, sier Kjennerud.

Fallende etterspørsel

Veksten i Kina bremset kraftig opp i april, hvor innkjøpsjefindeksen falt mer enn ventet. 

Innkjøpsjefindeksen for produksjonssektoren falt fra 51,8 i mars til 51,2 i april, ifølge tall fra det offisielle kinesiske statistikkbyrået.

Ifølge Reuters er april-målingen den laveste på seks måneder, noe som ble forklart med en fallende etterspørsel i økonomien, som igjen er en følge av myndighetenes tiltak for å begrense finansiell ubalanse. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå