Handelsboom mellom Kina og Nord-Korea

På tross av at landet ligger under strenge handelssanksjoner ledet av USA og FN, når Nord-Koreas handel med Kina nye høyder. Så langt i år har den økt med 10,5 prosent. <p><b>HANDLES SOM ALDRI FØR:</b> Handelen mellom Nord-Korea og Kina vokser til nye høyder på tross av pågående sanksjoner mot militærdiktaturet. </p>

HANDLES SOM ALDRI FØR: Handelen mellom Nord-Korea og Kina vokser til nye høyder på tross av pågående sanksjoner mot militærdiktaturet. 

President Donald Trump og FNs stadige rop om strengere handelssanksjoner mot det nordkoreanske regimet ser ut til å gå Beijing hus forbi etter at handelen mellom de to landene økte med 10,5 prosent i første halvdel av 2017.

Eksporten til Nord-Korea steg med over 29 prosent, til 1,67 milliarder fra januar til juni. Kinas import gikk ned 13,2 prosent fra januar til juni i år og endte på 880 millioner dollar. Det viser ferske tall fra kinesiske tollmyndigheter, i følge Reuters.

– Normale handelsforhold 

I en tid der den økonomiske veksten avtar, vrir Kina eksporten vekk fra Vesten og mer mot de nærliggende landene.

Kina eksporterte mest tekstiler og jordbruksprodukter som ikke er på FNs liste over produkter man ikke skal eksportere til Nord-Korea. 

– Som naboer opprettholder Kina og Nord-Korea et normalt handelsforhold. Handelen med vanlige forbruksvarer er ikke underlagt sanksjoner, sier Huang Songping, talsperson for kinesiske tollmyndigheter, skriver nyhetsbyrået. 

– Ikke veldig oppsiktsvekkende 

Kina har vært Nord-Koreas viktigste allierte i lang tid, forklarer Vladimir Tikhonov, professor i Kina- og Korea-studier ved Universitetet i Oslo. 

– At det er et blomstrende handelsforhold mellom Kina og Nord-Korea er ikke så veldig oppsiktsvekkende. Flere kilder viser at den nord-koreanske økonomien har en høyere vekstrate enn Sør-Korea, noe som er drevet at investeringer fra Kina, spesielt innenfor mineralutvinning og kulldrift, sier han til E24. 

Han legger til at selv om Kina følger FNs sanksjoner, er det umulig for myndighetene å styre all handel mellom de to landene. 

 <p><b>IKKE OVERRASKET:</b> Korea- ekspert Vladimir Tikhonov </p>

IKKE OVERRASKET: Korea- ekspert Vladimir Tikhonov 

– Det er ikke nødvendigvis slik at myndighetene på begge sider kan kontrollere alt av varer og tjenester går mellom landene. Det bor kinesere i Nord-Korea og koreanere i Kina, og det er et blomstrende handelsfellesskap som blir drevet av de to etniske gruppene på hver sin side av grensen, sier Tikhonov. 

– Forretningvennlig  

Tikhonov beskriver et mer forretningvennlig og internasjonalt orientert Nord-Korea enn det man ellers får inntrykk av. 

Han forteller at nordkoreanerne ønsker kinesiske investeringer velkommen, og at kineserne er veldig interessert i landets naturressurser– spesielt jernmalm og kull. 

– Nord-Korea prøver å bli en «business friendly state», men med begrenset suksess så lagt. De prøver å tiltrekke seg utenlandske investeringer. Nord-Koreas økonomi vil vokse fremover siden landet har mange disiplinerte arbeidere med lave lønninger som er desperate for arbeid, sier han.

– Ikke transparente økonomier 

Professor ved handelshøyskolen BI, og Kina-ekspert, Jan Ketil Arnulf, forklarer at Kina handler med Nord-Korea av sikkerhetspolitiske grunner. 

– Kina vil ikke objektivt sett se at Nord-Korea bryter sammen, for da kommer det en strøm med flyktninger til Kina. Nord-Korea kan fort bli et kaos og det kaoset vil ikke Kina ha, sier han. 

 <p><b>KINA- EKSPERT:</b> Jan Ketil Arnulf tror det ligger politiske grunner bak Kinas handel med Nord Korea. </p>

KINA- EKSPERT: Jan Ketil Arnulf tror det ligger politiske grunner bak Kinas handel med Nord Korea. 

Arnulf forklarer at man også skal ta tallene fra offisielle kilder med en klype salt. 

– Det er mye rart i de landene der som ikke kommer frem. De er ikke transparent økonomier for å si det mildt, sier Arnulf.

Som Tikhonov viser han til at det er mye handel som foregår uten at det blir rapportert til myndighetene og at det er store mørketall. 

– Det er ikke lett å se hva som foregår og hva disse handelstallene gjenspeiler, sier han. 

Høyere handelsbalanse enn ventet i Kina

Den kinesiske handelbalansen landet på 42,77 milliarder dollar for juni. Det var mer enn ventet fra analytikerne som spådde en handelsbalanse på 42,44 milliarder dollar.

Kina rapporterte en årlig vekst i eksporten på 11,3 prosent, mens importen økte til 17,2 prosent, skriver CNBC

Det var ventet vekst i eksporten til 8,7 prosent, mens importen var ventet å stige til 13,1 prosent.

– Importen vil trolig avta sammen med eksportveksten. Det er kjøligere i boligmarkedet og det vil trolig føre til lavere investeringer, skriver en Nomura-analytiker i et notat gjengitt av CNBC.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå