Tøffere fronter mellom Google og Kina

Konflikten mellom det amerikanske IT-selskapet Google og Kina tilspisser seg ytterligere.
<b>STRID:</b> Google og Kina har havnet i en dramatisk kamp.
STRID: Google og Kina har havnet i en dramatisk kamp.

Kina sier Google må følge Kinas sensur, mens Google utsetter lanseringen av en ny mobiltelefon.

– Utenlandske firmaer, inkludert Google, må respektere kinesiske lover og tradisjoner, sa en talsmann for Kinas utenriksdepartement tirsdag.

Det var første gang Kina offisielt nevnte Google ved navn i striden som har pågått mellom internettgiganten og Kina etter nyttår.

Google opplyste tirsdag at selskapet utsetter lanseringen av to nye mobiltelefoner på det kinesiske markedet. Telefonene, som bruker Googles operativsystem Android, skulle etter planen lanseres onsdag i samarbeid med det kinesiske selskapet China Unicom.

Det blir ikke oppgitt noen ny dato for lanseringen, og det er dermed ikke sikkert at telefonene lanseres i Kina i det hele tatt.

Striden om Kinas internettsensur kan fyre ytterligere opp under motsetninger mellom Kina og USA. Stormaktene er allerede på kant med hverandre på grunn av uenighet om den kinesiske valutaen yuanens verdi, handelsspørsmål, opphavsrettigheter, våpensalg til Taiwan, klimapolitikk og andre spørsmål.

Les også: – Mistenker Google-ansatte etter Kina-innbrudd

Mot sensuren

Google truet i forrige uke med å trekke seg ut av Kina fordi selskapet ikke lenger er villig til å sensurere sin søkemotor og føye kinesiske sensurregler.

Advarselen kom etter at Google og minst 20 andre internettselskaper ble utsatt for et svært sofistikert cyberangrep i desember. Google sier at hackerne forsøkte å bryte seg inn i Gmail-kontoene til flere kinesiske menneskerettighetsaktivister og aktivister andre steder i verden. Men hackerne skal også ha stjålet programvare. Anonyme kilder sier til Reuters at det sofistikerte i angrepet var at hackerne visste nøyaktig hvor angrepet skulle settes inn.

Konfrontert med opplysningen om at Google var blitt utsatt for hacking fra det sentrale Kina, forsøkte UD-talsmann Ma Zhaoxu å avvise spørsmålet ved å si at kinesiske selskaper også er utsatt for hacking, og at kineserne er de største ofrene for denne virksomheten.

India

Institusjoner i andre land er også blitt utsatt for kinesiske internettangrep.

Indias nasjonale sikkerhetsrådgiver M.K. Narayanan sa tirsdag til London-avisen The Times at både Indias nasjonale sikkerhetsråd og en rekke andre regjeringsinstitusjoner ble utsatt for hackerangrep fra Kina 15. desember, samtidig med angrepene mot Google og andre IT-selskaper.

– Det er ingen basis for denne påstanden, svarte Kinas UD-talsmann Ma i Beijing.

Indias handelsminister Anand Sharma som tirsdag var i Beijing, ville ikke kommentere saken og sa at han ikke hadde tatt opp spørsmålet med sin kinesiske kollega da de møttes.

Interne Kina-hjelpere?

Google etterforsker om noen av deres ansatte i Kina har hjulpet hackere med å gjennomføre det omfattende datainnbruddet, opplyser kilder i Google til nyhetsbyrået Reuters.

Flere av Googles rundt 700 ansatte i Kina har mistet tilgangen til selskapets interne nettverk mens etterforskningen pågår. Andre ansatte er blitt permittert.

Hackerangrepet i desember betegnes av Google som svært avansert, og gransking har vist at hackerne meget godt visste hvor de skulle angripe. Offisielt sier Google at selskapet ikke kommenterer sin forretningsvirksomhet.

Opprettholder sensur

Kina har det største antall internettbrukere i verden, men alle brukere i Kina er underlagt sensur og begrensninger i tilgangen til internett. Til nå har samtlige amerikanske selskaper som driver virksomhet i Kina godtatt sensuren, men IT-giganter som Yahoo, Microsoft og en rekke andre utfordres nå av Googles eksempel.

Kinesiske myndigheter fastslo i forrige uke at de ikke har noen planer om å gi opp sensuren av internett.

Google benekter rykter om at selskapet allerede har bestemt å stenge virksomheten i Kina, men opplyste mandag at selskapet skal ha samtaler med kinesiske myndigheter de nærmeste dagene.

Flere nyheter på E24.

På forsiden nå