Aksjeskolen del 1: Slik bestemmes aksjekursene

Det er ikke så vanskelig, men uendelige mange faktorer kan spille inn.

<p><b>AKSJESKOLE:</b> E24 vil i en artikkelserie fram til starten på Aksje-NM belyse og gi innsikt i de elementære sidene av aksjemarkedet. I dag skriver vi om hvordan aksjekursen bestemmes.<br/></p>

AKSJESKOLE: E24 vil i en artikkelserie fram til starten på Aksje-NM belyse og gi innsikt i de elementære sidene av aksjemarkedet. I dag skriver vi om hvordan aksjekursen bestemmes.

Som 11-åring innledet Warren Buffett sin investorkarriere med å kjøpe aksjer i «Cities Services» for 38 dollar stykket. Etter en stund solgte han dem for 40 dollar, godt fornøyd med fortjenesten.

Senere steg imidlertid aksjekursen til 200 dollar, og Buffet har sagt at det var da han lærte seg viktigheten av langsiktige investeringer. Etter en lang investorkarriere er 82-åringen nå blant verdens rikeste menn.

I Aksje-NM utfordres deltagerne til å investere 100.000 «lekepenger» best mulig over seks uker. Konkurransen starter 21. mai, og påmeldingen har allerede startet.

I forkant av oppstarten av Aksje-NM vil E24 skrive om hvordan aksjemarkedet fungerer gjennom artikkelserien «Aksjeskolen».

Meld deg på i Aksje-NM og bli med i kampen om 50 000 kroner!

Les mer om konkurranseregler og premier i Aksje-NM.

- Alle bør spare i aksjer

John Peter Tollefsen i stiftelsen Aksjenorge mener at alle bør spare i aksjer, enten direkte i enkeltaksjer eller ved å spare i aksjefond.

- Mange tror at aksjemarkedet bare er til for dem som har flere hundre tusen kroner å investere, men man kan også investere 5.000 eller 10.000 kroner for å komme igang. Også for mindre summer er det smart å bruke en spareordning som på sikt vil gi bedre avkastning, sier han til E24.

Tollefsen viser til at aksjer historisk sett har gitt bedre avkastning enn rentene man får i banken, og at det derfor kan lønne seg for mange som har penger i banken å plassere dem i aksjer. Til gjengjeld må man tåle høyere risiko for at man kan tape penger.

Senere i Aksjeskolen skal vi komme tilbake til sammenhengen mellom risiko og avkastning på pengene i aksjeinvesteringer.

Tollefsen mener man ikke trenger å være «aksje-ekspert» for å finne noen enkeltaksjer man vil investere langsiktig i.

- De som har litt interesse for å følge næringslivet og vil ta litt ekstra risiko kan utmerket godt spare i enkeltaksjer. Imidlertid bør de aller fleste nøye seg med langsiktig sparing og ikke prøve seg på kortsiktig spekulasjon. Langsiktig aksjesparing handler om å finne noen selskaper man har tro på at vil være viktige selskaper i flere år fremover, som man regner med at kan gi verdistigning og utbytte, sier han.

Grunnleggende om aksjer

Hva er en aksje?

En aksje er en eierandel i et aksjeselskap, og gir rett til en andel av overskuddet i selskapet. De fleste aksjer gir også stemmerett på selskapets generalforsamling.

Hva bestemmer verdien av en aksje?

Aksjeverdien er til enhver tid det noen er villige til å betale for den. I utgangspunktet utgjøres aksjekursen «bare» av det forventede overskuddet til selskapet i fremtiden, fordelt på antall aksjer.

Selv om dette kan høres enkelt ut er det nesten uendelig mange faktorer som spiller inn på hva et selskap kan forventes å tjene i fremtiden. Driften av selskapet, utviklingen i verdensøkonomien og psykologi spiller alle sentrale roller.

Det er heller ikke slik at en aksje til ti kroner er «billigere» enn en aksje til hundre kroner. Den totale verdien av selskapet er antall aksjer ganget med aksjekursen. Den lavere aksjekursen kan derfor enten skyldes at det er trykket opp flere aksjer (slik at hver aksje utgjør en mindre eierandel i selskapet) eller at selskapet er mindre og derfor mindre verdt totalt sett.

Siden det er forventningene om fremtidig inntjening som avgjør aksjekursen kan aksjekurser noen ganger gå i taket lenge før selskapet har begynt å tjene penger, fordi mange nok i markedet forventer at selskapet i fremtiden vil tjene mye penger.

Det var slike forventninger om eventyrlige inntekter fra det dengang så spennende internettet som drev opp aksjekursene til mange it-selskaper på slutten av 1990-tallet, og aksjekursene raste da det gikk opp for investorene at forventningene var urealistiske.

Hva får aksjekursen til å stige eller synke?

I utgangspunktet er det nyheter som påvirker hvor mye penger selskapet ventes å tjene i fremtiden som driver aksjekursen opp eller ned.

Hvert kvartal offentliggjør de børsnoterte selskapene hvordan de har gjort det de siste tre månedene. Da stiger gjerne kursen om de har gjort det bedre enn ventet, mens den vil synke om selskapet har gjort det dårligere enn forventet.

Markedets mottakelse av slike resultater avgjøres altså ikke nødvendigvis av om selskapet har gjort det bra eller dårlig, men om det har gjort det bedre eller dårligere enn forventningene. Høye forventninger har gjerne ført til at aksjekursen allerede er høy, så da må det enda mer til for at aksjekursen skal stige enda høyere enn det den ligger på.

Påmelding på www.aksjenm.no.

Hva kan man tape?

Dersom et selskap går konkurs blir aksjene helt verdiløse, og da taper man alt man har investert i dette selskapet. Man bør derfor tenke seg godt om før man plasserer penger man ikke har råd til å tape i aksjer.

For store, børsnoterte selskaper er sannsynligheten for at en konkurs skal skje over natten svært liten, men store nedturer kan skje også med selskaper mange har tro på.

Et eksempel fra Norge er de 25.000 småinvestorene som har brent seg kraftig på nedturen i solenergiselskapet Rec de siste årene.

Her har aksjekursen sunket fra godt over 100 kroner siden toppen ble nådd høsten 2007, til en drøy krone i dag. De som satset sparepengene på solskinn den gang har derfor tapt nesten alt.

Hva kan man tjene?

Dette kan illustreres med et eksempel fra 2009, og medisinselskapet Algeta, som steg med hele 790 prosent i løpet av året.

Kjøpte du aksjer for 1.000 kroner her i begynnelsen av året ville de ha steget til nesten 9.000 kroner etter bare ett år.

De større og mer stabile selskapene har gjerne mindre svingninger, og dermed også mindre sannsynlighet for slik enorm avkastning. Til gjengjeld kan man gjerne sove bedre om natten om sparepengene er plassert i noen av de store tunge selskapene på Oslo Børs.

Del 2 i Aksjeskolen handler om hvordan man velger vinneraksjene.

21. mai starter E24 opp Aksje-NM for femte året på rad. Da kan du konkurrere med andre investorer om hovedpremien på 50 000 kroner.

Meld deg på her: www.aksjenm.no

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå