Aksjeskolen del 2: Slik handler du din første portefølje

Lurer du på hvordan du best kan sette sammen porteføljen din, kan du få noen tips her.

<p><b>KORTSTOKK:</b> Det kan lønne seg å ikke satse alt på ett kort når man går inn i aksjemarkedet. Heldigvis er det mange aksjer å velge i på Oslo Børs.<br/></p>

KORTSTOKK: Det kan lønne seg å ikke satse alt på ett kort når man går inn i aksjemarkedet. Heldigvis er det mange aksjer å velge i på Oslo Børs.

Skal man lykkes på Børsen, er det lurt å investere i flere aksjer for å redusere risikoen.

– Et gammelt ordtak sier at man ikke skal putte alle eggene i en kurv. Det er god finansiell styring, og sikrer at du ikke taper for mye om du velger feil aksje, sier investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet.

19. januar starter Aksje-NM. Meld deg på her!

– Må ta høy risiko

 
 

– Skal man bli rik kjapt, skal man ta meget høyt selskapsspesifikk risiko, sier Hans Thrane Nielsen, porteføljeforvalter hos Storebrand.

Å satse alt på ett kort kan imidlertid slå begge veier, og i Aksje-NM kan en slik strategi like gjerne føre deg til topps som rett til bunns.

Det er to typer risiko i aksjemarkedet. Den ene kan du unngå, den andre kan du ikke.

På fagspråket blir det kalt usystematisk og systematisk risiko. Usystematisk risiko kan du redusere ved å spre en portefølje på flere aksjer, såkalt diversifisering. Det innebærer at du reduserer risiko som er knyttet til forhold som er spesielle for den enkelte aksje.

Det er verre med den systematiske risikoen, som er en del av risikoen ved svingninger i markedet ved opp- og nedgangstider, og som ikke kan diversifiseres bort. Den må alle investorer leve med.

Smart med diversifisering

Investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet
Investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet

Med en diversifisert portefølje med flere aksjer gir man fra seg både oppside og nedside, og får en mindre volatil portefølje.

– Ifølge de første analysene sent på 1950-tallet er 25 aksjer i en portefølje tilstrekkelig for å ta bort usystematisk risiko. Da tar du bort avkastningen som det ikke er knyttet noen risikopremie til.

– Aksjer har risikopremie kontra andre aktivaklasser, men den er bare knyttet til den systematiske risikoen. Over tid viser det seg at det på Oslo Børs er mulig å finne feilprising av aksjer, som man kan trekke noe meravkastning ut fra, sier Thrane Nielsen.

<p>Forvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand<br/></p>

Forvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand

Få aksjer

Skal man vinne en konkurranse som Aksje-NM derimot, er det historisk best å satse på en portefølje med få aksjer.

Det er risikofylt, og vinneren kan like gjerne ha en like dårlig diversifisert portefølje som dem som ligger på bunnen av listen. Små oljeselskaper eller bioteknologiselskaper er gode eksempler på selskaper som kan doble seg hvis man er heldig.

– I en slik kortvarig konkurranse vinner enten en som har flaks med en posisjon, en som er dyktig med trading eller en med begge deler. Jeg anbefaler en mer spisset portefølje i et så kort perspektiv som Aksje-NM, men mindre enn fem posisjoner bør man ikke ha, sier Strøm.

Oslo Børs er en energitung børs, preget av selskaper innen oljebransjen og oljeservice. Det gjør børsen sensitiv for svingninger i både dollarkurs og oljepris. Relativt sett er det få aksjer notert på Oslo Børs målt mot andre børser, med om lag 200 noterte selskaper.

Slik vant de

Fjorårets vinner Peder Thorup hadde en avkastning på hele 98 prosent gjennom seks uker. Informatikkstudenten fra Blindern satset på gruveselskapet Avocet Mining, legemiddelselskapet Diagenic, solenergiselskapet Rec og oljeselskapet Rocksource.

Trønder og NHH-student Jonas Kvalheim Klock vant konkurransen i 2013, med hovedvekt på de to Røkke-selskapene Aker Philadelphia Shipyard, American Shipping Company og Sevan Drilling. Det ga ham en avkastning på 58,17 prosent.

– Man kan få høy avkastning på kort tid, men man blir ikke en dyktig investor på seks uker. Det tar minst tre år med et betydelig investert beløp å finne ut av, mener Thrane Nielsen.

Meld deg på Aksje-NM her!

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå