Aksjeskolen: Hvordan fungerer teknisk aksjeanalyse?

Metoden er enkel å bruke og gir gode statistiske forutsetninger for å slå markedet, mener ekspertene.


<p><b>ARBEIDSVERKTØY:</b> Teknisk analyse er et viktig verktøy for traderne i løpet av handledagen. Her en trader på jobb på The New York Stock Exchange.</p>

ARBEIDSVERKTØY: Teknisk analyse er et viktig verktøy for traderne i løpet av handledagen. Her en trader på jobb på The New York Stock Exchange.

Aksjeskolen har tidligere gått igjennom det aller mest grunnleggende med aksjehandel. Nå skal det handle om noe som er litt mer avansert, nemlig aksjeanalyse.

Er du interessert i å lære aksjeanalyse, kan Aksje-NM være en god mulighet til å teste metodene. I Aksje-NM investerer deltakerne fiktive penger på børsen.

Du kan melde deg på her!

Les også:

Aksjeskolen del 1: Hvordan fungerer aksjemarkedet?

Aksjeskolen del 2: Slik kommer du i gang med aksjehandel

Aksjeskolen del 3: Hvordan velge vinneraksjene

Aksjeskolen del 4: Aksjer eller aksjefond?

Hva er teknisk analyse?

En av metodene mange tradere bruker daglig i jobben sin, er teknisk analyse. Målet med teknisk analyse av aksjer er å kunne si noe om og forutse fremtidige kursbevegelser.

Metoden baserer seg på analyse av historisk kursutvikling i aksjen. Tanken er at historiske adferdsmønstre har en tendens til å gjenta seg. Gjennom å forstå

psykologiske endringer hos investorene kan man forutse økende og fallende optimisme og kjøpsinteresse.

For å forstå hvordan det fungerer, tenk på psykologien i aksjehandel. Kommer en aksje ned på et nivå hvor den har vendt opp igjen før, vil mange kunne tenke at den kanskje snur opp igjen herfra også denne gangen, og vurdere det som et godt kjøpsnivå. Mange kjøpere kommer dermed på banen, og det legger press oppover på aksjen.

I den sammenheng snakker man gjerne om støtte og motstand (les mer i faktaboksen nederst i artikkelen).

Analysemetoden brukes på både enkeltaksjer og indekser.

Interessert i aksjehandel? Diskuter aksjer og Aksje-NM her!

Hvorfor bruke teknisk analyse?

Forskningssjef Geir Linløkken i Investtech mener det er tre hovedgrunner til hvorfor du skal bruke teknisk analyse: For å plukke vinneraksjene, sitte på de tilstrekkelig lenge, og selge til riktig tidspunkt.

 <p><b>–ENKEL Å BRUKE:</b> Forskningssjef Geir Linløkken i Investtech om teknisk analyse.</p>

–ENKEL Å BRUKE: Forskningssjef Geir Linløkken i Investtech om teknisk analyse.

– Teknisk analyse, med hjelp av gode verktøy, er en veldig objektiv analyseform, der man får helt konkrete anbefalinger om kjøp eller salg, sier Linløkken.

Metoden er enkel å bruke, mener han. Den krever lite forståelse av økonomi, finans og markedet, og lite kunnskap om de enkelte aksjene og selskapene man handler i, ifølge Linløkken.

– Brukt over tid, viser Investtechs forskning at metoden gir gode statistiske forutsetninger til å slå markedet, sier han.

Hvordan kommer du i gang med teknisk analyse?

Linløkken mener teknisk analyse er en analyseform som egner seg godt for private investorer. Han mener at fordi de er små og kan gå raskt inn i og ut av enkeltaksjer, har de spesielt gode forutsetninger til å få mye ut av teknisk analyse.

For å komme i gang anbefaler Linløkken å lese litteratur om teknisk analyse.

– Vær nysgjerrig og tålmodig. Vær også skeptisk. Krev statistiske forklaringer, og gjerne også logiske og psykologiske forklaringer på analyser og anbefalinger, sier han, og fortsetter:

– Tenk porteføljerisiko. Spre investeringene over minst fem aksjer, gjerne ti. Følg opp minst ukentlig.

– Husk at investering i aksjer er gøy! Tål å ta tapene, og gjør det gjerne raskt. Gled deg over gevinstene og ikke selg for tidlig.

Holder det å lene seg på teknisk analyse?

Indeksanalyse-trader og Aksje-NM-deltaker Nicolay Steensen har et klart tips til nybegynnere:

Saken fortsetter under annonsen.

– Finn en aksje man liker, enten det er Facebook, Tesla eller NANO, og følg nyhetsstrømmen og prisbevegelsene til aksjen hver dag. Det lærer man mye av.

I analyseselskapet Indeksanalyse, som Steensen er daglig leder i, handler de på avansert teknisk analyse.

Steensen mener teknisk analyse bør kombineres med det som kalles fundamental

analyse til en viss grad.

 <p><b>BRUKER TEKNISK ANALYSE:</b> Daglig leder og trader Nicolay Steensen i Indeksanalyse.</p>

BRUKER TEKNISK ANALYSE: Daglig leder og trader Nicolay Steensen i Indeksanalyse.

– Se etter kjøpsformasjoner i sektorer du liker, men hold deg unna sektorer du ikke liker, sier han, og forteller at det er enkelte aksjer Indeksanalyse rett og slett ikke vil kjøpe.

– Nyheter og tall kan også lure deg. Markedet er ikke alltid logisk. Vi har sett flere eksempler i 2016 på at aksjer har bunnet ut ved negative nyheter, fortsetter Steensen.

Han viser eksempelvis til REC Silicon-aksjen, som i høst bunnet ut samme dag som de leverte et resultatvarsel. 

– Vi kjøpte den dagen basert på en teknisk formasjon, mens de fleste fundamentale analytikere anbefalte å selge, forteller Steensen.

– Kan være godt for nattesøvnen

Linløkken mener teknisk analyse i seg selv er nok for å danne seg et godt grunnlag for aksjehandel.

– Noen mener at det faktisk er en ulempe å bruke fundamental analyse og tillegg følge med på nyhetsstrømmen og diskusjonsgrupper. Da kan man lett begynne å tvile på tekniske signaler og kvantitative anbefalinger, sier han.

– Teknisk analyse bygger på prinsippet at all relevant informasjon kommer til uttrykk gjennom aksjekursens bevegelser. Man tjener på tregheter og overraksjoner i markedet.

Han tilføyer at om man bruker fundamental analyse i tillegg til den tekniske, kan man få en større trygghet i investeringene.

– Dette kan være godt for nattesøvnen.

– Ideelt sett ønsker man jo å kjøpe aksjer både fordi de er fundamentalt billige og investoretterspørselen er økende. Investtechs anbefaling her, er å analysere innsidehandlene kvantitativt, og se på det som en fundamental analyse. Innsidere kjøper aksjer og putter sparepengene i egen bedrift når de mener selskapet av fundamentalt billig.

Følg med videre: Neste del av Aksjeskolen vil handle om utfordringene med å bruke teknisk analyse.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå