Derfor bør du følge med på selskapenes kvartalstall

Hvordan aksjen reagerer på tall, gir statistisk sett en god indikasjon på hvordan aksjen kommer til å gå den neste tiden, ifølge finansanalytiker Thomas Nygaard.


<p><b>RESULTATSESONG:</b> Mens Aksje-NM pågår skal svært mange av selskapene notert på Oslo Børs legge frem resultater for fjerde kvartal.</p>

RESULTATSESONG: Mens Aksje-NM pågår skal svært mange av selskapene notert på Oslo Børs legge frem resultater for fjerde kvartal.

1. februar starter Aksje-NM.

Konkurransen pågår i fire uker og sammenfaller langt på vei med ukene hvor børsnoterte selskaper legger frem sine resultater for fjerde kvartal.

Det kan det være nyttig å følge med på for Aksje-NM-deltakerne, mener finansanalytiker Thomas Nygaard.

Han har lang erfaring med bruk av kvantitativ aksjeanalyse, blant annet som analysesjef i Christiania Securities og TrendTech.

Nylig startet Nygaard sitt eget selskap, NorQuant, som driver med rådgivning inn mot forskningsbasert kapitalforvaltning.

Ennå ikke meldt deg på Aksje-NM? I år er aksjekursene i sanntid – for aller første gang.  Meld deg på her!

PEAD-effekten

Nygaard trekker frem noen kvantitative faktorer som han mener kan komme til god nytte for dem som vil ta rask gevinst i Aksje-NM.

 <p><b>ANALYTIKER:</b> Thomas Nygaard.</p>

ANALYTIKER: Thomas Nygaard.

Den første han nevner er PEAD-effekten. PEAD står for Post Earnings Announcement Drift.

– Mye forskning bekrefter at når selskaper leverer tall og beveger seg enten opp eller ned, så fortsetter den effekten de neste ukene. Med andre ord tas ikke hele effekten ut med en gang. Hvordan aksjen reagerer på tall, gir statistisk sett en god indikasjon på hvordan aksjen kommer til å gå den neste tiden, sier Nygaard.

Ifølge ham kan effekten vare i alt fra dager til uker og frem til neste kvartalstall legges frem.

Interessert i aksjehandel? Diskuter aksjer, markedet og Aksje-NM her!

De kvantitative analysemetodene overlater imidlertid til markedet å tolke selve informasjonen i kvartalstallene.

– Det er mange analytikere og investorer som følger med på de fundamentale faktorene og gjør selve tolkningsjobben, sier Nygaard, og legger til:

– Forskning viser at det er veldig få som klarer å gjøre det bedre enn markedet ved å følge med på bare fundamentale forhold. Kvantitativ analyse sier at det lønner seg å se på en bred mengde data over lange perioder.

Momentum, reversal effect og seasonality

Nygaard mener en annen faktor av interesse for Aksje-NM-deltakere er momentumfaktoren. Den viser at aksjer som har gjort det bra, pleier å fortsette og gjøre det bra.

– Aksjer som har gjort det bra de siste tre til tolv månedene har økt sannsynlighet for å gjøre det bra også den neste måneden, sier han.

– Og så har vi en litt motstridende effekt som kalles reversal effect. Den viser at aksjene som har korrigert tilbake den siste måneden, ofte reagerer opp igjen. Dette er en kortsiktig effekt som kan være nyttig å være obs på under Aksje-NM, fortsetter han.

En fjerde faktor Nygaard trekker frem er seasonality-faktoren. Den sier at aksjer har økt sannsynlighet for å gjøre det bra i måneder de har gjort det bra i tidligere.

– Selskaper som gjennomsnittlig har gjort det bra i februar, kan altså være interessante å se på nå, sier han.

– Det er imidlertid ikke noen garanti, som for alt annet i markedet, for at dette slår til hver gang, men forskning viser at det er en tydelig effekt over tid, oppsummerer Nygaard.

Telenor og DNB med tall torsdag

Da Telenor la frem resultater i oktober, falt aksjen kraftig og holdt seg svak i ukene etterpå. I motsatt tilfelle reagerte DNB-aksjen positivt på tallene og holdt seg bra i perioden etterpå.

– Den kvantitative tankegangen sier at det er best å se på hvordan markedet tolker tallene den dagen. Det gir en god indikasjon på tallene fremover. Ser vi på Telenor og DNB ved forrige resultatfremleggelse, stemte dette bra, sier Nygaard.

– Det blir derfor spennende å se på Telenor og DNB nå på torsdag. Stiger for eksempel Telenor på tallene, kan det være artig å følge med på aksjen fremover. Faller aksjen denne dagen, ville jeg holdt meg unna aksjen resten av februar.

– Overraskelser kan gi kursutslag

Aksje-NM-deltaker Karl Oscar Strøm i Pareto Securities har en litt annen tilnærming til selskapsrapporteringene enn Nygaard. Mens Nygaard altså overlater til andre å tolke selve tallene, ser Strøm på hvordan tallene samsvarer med forventningene.

 <p><b>DELTAR I AKSJE-NM:</b> Karl Oscar Strøm i Pareto Securities.</p>

DELTAR I AKSJE-NM: Karl Oscar Strøm i Pareto Securities.

– Det er i hovedsak tre ting som er interessant å følge med på i forbindelse med fremleggelse av tall, sier Strøm.

Saken fortsetter under annonsen.

– Det første er hvordan tallene ligger i forhold til bildet som analytikerne har av situasjonen og markeder er guidet på. Er tallene som forventet skal du ikke få noen store kursbevegelser, men er det overraskelser, enten positive eller negative, kan det gi kursutslag, sier han.

Det andre er hvis selskapet rapporterer noe spesielt knyttet til balansen, for eksempel nedskrivninger eller refinansieringer.

– Mange av selskapene har kapitalmarkedsdag i tilknytning til tallene, og da kan det komme meldinger som er relevant for prisingen av selskapet, sier Strøm.

Det tredje han følger med på er selskapers guiding for situasjonen nå og fremover og om det er i tråd med det som tidligere har blitt sagt og markedets og analytikernes oppfatning.

Meglerhuset Pareto Securities tilbyr daglige analyser og markedskommentarer til sine kunder, som også Strøm følger med på. Han forteller at han dermed blir holdt godt oppdatert på tallene.

– Vi får god guiding både på deres analyser og på hva som ligger i konsensus. Men jeg følger også med på dette selv, sier han.

– Jeg liker å se på om det er store overraskelser. Hvis det for eksempel er en overraskelse på tallene, men ikke på guidingen, kan man få et stort kursutslag der og da. Som trader tok jeg tidvis posisjoner imot den initiale kursbevegelsen i slike tilfeller.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå