Ukens selskap i Aksje-NM:

Laksekjempen Marine Harvest kan enten gå så det suser eller falle kraftig denne uken, mener analytikerne.

<p><b>USIKKER LAKSEKJEMPE:</b> John Fredriksens laksekjempe er klar til å levere fjerde kvartalsoppdatering denne uken.<br/></p>

USIKKER LAKSEKJEMPE: John Fredriksens laksekjempe er klar til å levere fjerde kvartalsoppdatering denne uken.

Mandag braker det løs i Aksje-NM og i den forbindelse snakker E24 hver uke med analytikerne om utviklingen til et utvalgt selskap. Denne uken tror analytikerne det kan skje store endringer med aksjekursen til laksekjempen Marine Harvest. 

Har du ikke meldt deg på Aksje-NM ennå?Gjør det her!

For to uker siden vraket Nordea fondene Marine Harvest fra porteføljen etter at selskapet hadde hatt en dårlig uke på børs.

 
 

Likevel har de fleste meglerhusene fortsatt kjøpsanbefaling for selskapet hvor John Fredriksen er majoritetseier.

Mandag annonserte  selskapet at de ligger an til et fall i selskapets operasjonelle driftsresultater (EBIT) i fjerde kvartal. Dette endte på omtrent 990 millioner kroner i perioden, sammenlignet med 1.034 millioner kroner året før.

Dette var omtrent i tråd med konsensus, men noe lavere enn hva både Nordea og DNB hadde ventet. 

Driftsresultatet per kilo var høyest i Norge (12,6 kroner) og svakest i Skottland (minus 3,4 kroner).

Marine Harvest legger frem sitt fulle kvartalsregnskap den 4. februar.

– Marine Harvest vil være et risikabelt selskap å legge inn i porteføljen sin i den første uken av Aksje-NM på grunn av mandagens oppdatering fra selskapet, sier sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea til E24.

Han er blant dem som regnet med en EBIT på over en milliard for lakseoppdretteren i fjerde kvartal.

<p><b>ANBEFALER KJØP:</b> Kolbjørn Giskeødegård senior analytiker i Nordea Bank .</p>

ANBEFALER KJØP: Kolbjørn Giskeødegård senior analytiker i Nordea Bank .

– Jeg synes ikke disse tallene er skuffende. Dette er i praksis en milliard EBIT, sier Giskeødegård. 

Han legger til at han opprettholder kjøpsanbefaling av selskapet.

Kronår

De siste månedene har selskapets aksjekurs vært svært ustabil.

Mandag åpnet Marine Harvest opp 2,79 prosent og handles nå til en kurs på 107 kroner.

Giskeødegård selskapet har mer å gå på, og både Nordea og DNB har tro på et kursmål på 120 kroner.

– Vi tror at 2015 vil bli det tredje kronåret på rad for Marine Harvest og vi forventer at selskapet fortsatt vil ha god inntjening som følge av fortsatt høye laksepriser, sier han.

Årsaken til dette er at det fortsatt er lavt tilbud til et sterkt marked, dette vil føre til at lakseprisene forblir over 40 kr. per kilo, mener analytikeren. 

Preget av Russland

Også analytiker Alexander Aukner i DNB tror lakseprisen vil holde seg høy ut året, og at prissvingningene etter hvert vil avta. 

– Det er bedre for næringen at prisene holder seg stabilt enn at det er store svingninger slik det har vært tidligere, sier han til E24.

Likevel er han ikke like optimistisk til markedet som Giskeødegård.

– På kort sikt tror vi det kan bli litt tøft for laksemarkedet med tanke på at Russland ikke lenger kjøper like mye laks som før, både på grunn av sanksjoner, men også fordi valutaen deres har vært i fritt fall.

– Dette gjør at sanksjonene i seg selv nå er irrelevante fordi den lave rubelen gjør det for dyrt for russerne å kjøpe laks uansett, sier Aukner.

Forsiktige

– Jeg tror ledelsen i Marine Harvest kommer til å være litt mer forsiktige enn vanlig under denne mandagens oppdatering om fjerde kvartalstallene med tanke på utsiktene for 2015, sier Aukner.

Årsakene til dette er, ifølge analytikeren, at etterspørselen fra Russland er svært viktig både for markedet generelt, men også for Marine Harvest.

– De vil merke at denne kanalen er mindre, men de som eier dette selskapet tjener millioner av kroner så det er ikke noe synd på dem, sier Aukner til E24.

Usikker på kurs

Aukner og DNB er svært usikre på om Marine Harvest vil være et godt selskap å legge i porteføljen sin under Aksje-NM, eller kjøpe seg inn i på kort sikt.

– Våre prognoser alltid på lang sikt så jeg er litt forsiktig med å uttale meg om kursene på kort sikt.

– Men det vi ser er at folk i hvert fall ikke skal ha kjøpe i olje, eller oljeservice og da er det ikke så veldig mye igjen å investere i slik at mange da kjøper seg opp i sjømat, sier Aukner. 

Meldte om fusjon

Mandag kom også meldingen om at Marine Harvest har inngått en betinget avtale om fusjon mellom Marine Harvest Chile og selskapet AquaChile.

– Vår sterke posisjon innen lakseoppdrett i Chile vil styrkes ytterligere og kombinasjonen av disse veldrevne selskapene vil utgjøre en svært effektiv enhet som også vil komme hele den chilenske næringen til gode. Styret mener at en slik strategi vil vise seg å ha betydningsfulle operasjonelle fortrinn, i tillegg til å styrke og stabilisere den langsiktige inntjeningen til konsernet, sier styreleder Ole-Erik Lerøy i en melding mandag.

Har du ikke meldt deg på Aksje-NM ennå?Gjør det her!

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå