Slik bygger du din første aksjeportefølje

Onsdag 18. mai starter E24s Aksje-NM. Lurer du på hvordan du skal sette sammen porteføljen din, gir seniorstrateg Ole Morten Naftstad i Nordea deg noen tips her.

PORTEFØLJEBYGGING: De store meglerhusene gjør hver uke endringer i sine anbefalte porteføljer. Her lærer du mer om hvordan du kan sette sammen en aksjeportefølje på egenhånd.
PORTEFØLJEBYGGING: De store meglerhusene gjør hver uke endringer i sine anbefalte porteføljer. Her lærer du mer om hvordan du kan sette sammen en aksjeportefølje på egenhånd.

Torsdag denne uken starter E24 opp årets «Aksjeskole». Artikkelserien vil gi en introduksjon til hvordan aksjemarkedet fungerer, før børskonkurransen Aksje-NM starter opp den 18. mai.

Her varmer vi opp med tips og råd til porteføljebygging, altså hvordan spre en portefølje på flere aksjer.

Ifølge seniorstrateg Ole Morten Nafstad i Nordea kan man bygge opp en portefølje basert på både globale eller kun norske aksjer, men minner om at man da bør ta ulike hensyn.

I Aksje-NM utfordres deltagerne til å investere 100.000 «lekepenger» best mulig over fem uker. Konkurransen starter 18. mai, og påmeldingen har allerede startet.

Bli med på Aksje-NM og vinn 50.000 kroner! Meld deg på her: www.aksjenm.no

Les mer om konkurranseregler og premier i Aksje-NM.

Les mer om fjorårets vinner: - De skal «ta» sjefen i Aksje-NM

Diversifisering

Å spre en portefølje på flere aksjer, såkalt diversifisering, innebærer at du reduserer risiko som er knyttet til forhold som er særskilte for den enkelte aksje. Denne type risiko kalles usystematisk risiko, og kan diversifiseres bort uten å redusere forventet avkastning.

Nafstad sier at det er viktig å spre investeringene godt, og ha i bakhodet at Oslo Børs er en energitung børs:

- En portefølje, enten det er en global investeringsportefølje eller en ren, norsk aksjeportefølje, bør bestå av elementer som har en lav samvariasjon med hverandre. For å oppnå dette kan det være lurt å spre seg på ulike aktivaklasser, aksjeregioner, aksjesektorer og rentesegmenter, sier Nafstad.

Les om vinneren av fjorårets Aksje-NM

- Sterk eksponering mot energi

For dem som planlegger porteføljebygging basert på aksjer på Oslo Børs, har Nafstad følgende råd:

- For en aksjeinvestor som utelukkende skal plassere på Oslo Børs, gjenstår det å spre seg på ulike sektorer og enkeltaksjer. Man skal samtidig være klar over at en ren «Norge-portefølje», eksempelvis om man ser på Oslo Børs sin hovedindeks (OSEBX), gir en forholdsmessig sterk eksponering mot energi, om lag 50 prosent. Samtidig gir hovedindeksen en meget lav eksponering mot for eksempel helsevern, snaue én prosent.

Nafstad legger til at for å kompensere for en snever sektorsammensetning på Oslo Børs, så kan diversifiseringen gjøres ved å gå internasjonalt.

Les også: Slo aksjeproffene

Følg med på utenlandske investorer

På spørsmål om hvilke faktorer en bør følge med på når man setter sammen en portefølje, eller skal gjøre endringer i den, peker Nafstad på tre forhold:

- Normalt viktige faktorer å følge med på er oljeprisen, dollarkursen og utlendingenes eierandel på børsen.

Ifølge Nafstad har utenlandske investorer en evne til å både løfte og senke børsen, og drive kronekursen:

- Norge regnes som et av de få stabile landene hvor man kan gjøre finansielle veddemål innen råvarer og olje. Husk at under finanskrisen solgte utenlandske aktører seg kraftig ut, og deres andel sank fra 40 til 30 prosent på Oslo Børs, sier Nafstad.

Portefølje-eksempel: Nordea Markets

Nordea Markets presenterer hver uke oppdateringer i sin anbefalte portefølje.

Nordea-porteføljen består av norske selskaper innen ulike sektorer som fiskeoppdrett, gjødsel, olje og cruise-virksomhet, satt sammen av aksjestrateg Erik Fosland og hans team.

E24 skrev om Nordea-porteføljen tidligere denne uken, da meglerhuset valgte å gjøre et par omrokkeringer.

Les mer: Tror på Fredriksens laksefabrikk

Laksekjempen Marine Harvest ble tatt inn i ukeporteføljen, med begrunnelse at selskapet støttes av sterke laksepriser, attraktiv verdtsettelse og høy direkteavkatning.

Ole Morten Hafstad, Nordea
Ole Morten Hafstad, Nordea

Ut av porteføljen gikk TGS-Nopec, som er leverandør til olje- og gassektoren.

Oversikten under viser hvordan Nordeas portefølje er satt sammen denne uken, hvordan aksjene har utviklet seg og hvilken risiko Nordea mener er knyttet til hver enkelt.

(Saken fortsetter under bildet.)

Nordea Markets' gjeldende ukesportefølje
Nordea Markets' gjeldende ukesportefølje

Portefølje-eksempel: DnB NOR Markets

Også meglerhuset DnB NOR Markets operer med en ukentlig oppdatert aksjeportefølje.

Meglerhusets analytikere foretok kun én endring denne uken. Riggselskapet Seadrill ble hentet inn i den anbefalte aksjeporteføljen.

Les mer: - Sea Drill har vist evne

- Vi mener fundamentalutsiktene for oljerelatert virksomhet ser bra ut. Seadrill har vist evne til å kombinere drift med markedsopportunisme. Hovedaksjonæren har god historikk for å skape merverdi for sine medaksjonærer, skrev DnB Nor Markets tidligere denne uken.

Dette er DnB NORs anbefalte aksjer:

  • Algeta
  • Wilh. Wilhelmsen
  • Deep Sea Supply
  • Statoil
  • BWG Homes
  • Northern Offshore
  • EMGS
  • RCL
  • Seadrill

 

I morgen starter E24s Aksjeskole, en artikkelserie i fem deler om aksjer og aksjemarkedet. Første del er en introduksjon til aksjer og forklarer hvorfor aksjer stiger og synker i verdi.

Følg markedene på E24 Børs

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå