Guide til Belgia

Til et lite land å være er Belgia full av restauranter i verdensklasse. Her får du oversikten over hvilke du bør besøke.

 • Anders Husa og Kaitlin Orr
Publisert: Publisert:

Noen av de beste restaurantene har blitt institusjoner, og har beholdt sine Michelin-stjerner helt siden 80-tallet. Altså tiår før den franske guiden brydde seg om lille Norge, men så er Belgia også nærmeste nabo til Frankrike.

På bloggen vår har vi et kart over alle stedene vi besøkte. I denne mini-guiden har vi gjort et utvalg av noen av våre favorittspisesteder i Belgia, fra flamske byer som Antwerpen, Brussel og Gent og helt ut på landsbygda i Vallonia – den fransktalende regionen av landet.

Du finner alt fra enkle bistroer til Michelin-restauranter til belgiske frittes fra gatekjøkken.

The Jane

Den spektakulære matsalen til The Jane.

Et gammelt militærkapell har blitt forvandlet til en av verdens mest spektakulære spiserom, og et måltid her er virkelig en religiøs opplevelse.

Der presten ville ha stått ved prekestolen, står i stedet kjøkkensjef Nick Bril og teamet hans i et åpent kjøkken foran gjestene i matsalen.

Iskrem med pære, sjokolade, nøtter og krydder.

Delta på gudstjeneste i matens tempel, syng lovsanger til det norske kamskjellet og piggvar fra Nordsjøen, og be om tilgivelse for å slikke tallerkenen ren for saus.

Ja, du vil bli ført inn i mange fristelser på The Jane. Restauranten ble nylig rangert som nr. 66 på listen over verdens 50 beste restauranter i 2021.

Adresse: Paradeplein 1, Antwerpen, Belgia

Vi besøkte grønnsakshagen på taket og Kaitlin kledde seg for å matche blomstene.

Frittes Atelier

Belgia er synonymt med frittes, og vi prøvde mange varianter i løpet av vår tid i landet.

Vår favoritt var uten tvil Frites Atelier fra den velkjente kokken Sergio Herman (som for øvrig har restauranter i både Belgia og Nederland). Disse frityrstekte potetene er riktignok langt mer avanserte enn de fleste gatekjøkken-variantene av belgiske frittes, og selv om mange belgere nok vil si seg uenige, så er de etter vår mening flere hakk over alle konkurrentene.

Belgerne oppfant pommes frites, men ingen lager det bedre enn Frites Atelier.

Det er faktisk det beste vi noen gang har smakt av pommes frites. Hemmeligheten er selvsagt at de er trippelstekt.

Et supertynt og krønsjy ytre omslutter et varmt senter av potetmos inni, og det er nettopp denne kontrasten som gjør dem så magiske. Det er som et perfekt stekt stykke kjøtt som fortsatt er mørt og saftig innvendig.

Frites Atelier tilbyr et rikt utvalg av sauser og dipper som man selv forsyner seg av – vi valgte majones, trøffelmajones, bearnaise og ketchup.

Adresse: Korte Gasthuisstraat 32, Antwerpen, Belgia

Hof Van Cleve

Hof Van Cleve ligger i et gammelt gårdshus omtrent 30 minutters kjøretur utenfor Gent.

Kokken Peter Goossens er Belgias svar på vår Bent Stiansen.

Hof van Cleve fikk sin første Michelin-stjerne på 80-tallet, den andre stjernen på 90-tallet og den tredje stjernen i 2005.

Hele 37 år etter at den åpnet er det fortsatt en av de beste (noen vil si den aller beste!) restaurantene i Belgia. Hof van Cleve ble rangert som nr. 36 på listen over verdens 50 beste restauranter i 2021.

Restauranten ligger i et gammelt gårdshus nær landsbyen Kruisem, omtrent en halvtimes kjøretur utenfor Gent.

Kyllinglever, melon og hasselnøtter.

Her finner du fortsatt Goossens lykkelig på kjøkkenet hver dag, mens hans kone, Lieve Fermans, ønsker alle gjester hjertelig velkommen til restauranten deres.

Maten er åpenbart inspirert av det japanske kjøkkenet i tillegg til det franske. Hver rett vi hadde var bedre enn den forrige, og menyen eskalerte i smak i et perfekt tempo.

Vi var spesielt imponert over den spektakulære dessertvognen som avslutter måltidet. Gjester får lov, og nærmest oppmuntres, til å prøve hvert eneste kakestykke, terte og småkake som rulles ut.

Adresse: Riemegemstraat 1, Kruisem, Belgia

Racines

Vi elsket interiørdesignet på Racines!

Racines er et pasta- og naturvinparadis i Belgias hovedstad.

Det er det perfekte stedet å nyte en lang lunsj i Brussel, og vinlisten er et eventyr for naturvinselskere. Vi drakk blant annet Tanca Nica fra Pantelleria i Italia og Celler la Salada fra Catalonia i Spania.

Pappardelle med 'nduja og en kremet ostesaus.

All pastaen her er håndlaget og tilberedes à la minute.

Gå ikke glipp av pappardellen som kommer med en kremet ostesaus med ‘nduja (smørbar salami) som helles over ved bordet, eller raviolien som Racines serverer som en gigantisk pastapute fylt med en hel burrata (en ekstra kremete mozzarellaost), delikate små reker, og masse smør.

Adresse: Chau. d'Ixelles 353, Brussel, Belgia

En pastapute fylt med burrata og reker.

L'Air du Temps

Omtrent en time fra Brussel ligger L'Air du Temps, en restaurant med to Michelin-stjerner fra den sørkoreanske kokken Sang-Hoon Degeimbre.

Settingen er fantastisk – en slags hemmelig foodie-oase på landsbygda utenfor Brussel.

L’Air du Temps er en foodie-oase på landsbygda i Belgia.

Veggene i spisesalen er laget av glass, slik at du kan se ut i den enorme grønnsakshagen under måltidet.

Favorittrettene våre var de franske kamskjellene som ble servert med sellerirot og en smørete saus smaksatt med kamille og sansho-blader, samt Degeimbres vri på den belgiske klassikeren tomate crevette (tomat og reker).

En fantastisk variant av tomate crevette – reker og tomat.

Vi ble også positivt overrasket over vinlisten deres som i tillegg var hyggelig priset. Selv om den i hovedsak besto av konvensjonelle viner, var det flere perler fra naturvinsprodusenter som Laherte Freres, Muster og Overnoy.

L'Air du Temps har 11 gjesterom på gården for de som ønsker å overnatte.

Gårdsfrokosten om morgenen er også veldig koselig, og alt som serveres er laget på huset – fra smøret til croissantene.

Adresse: Rue de la Croix Monet 2, Éghezée, Belgia

Franske kamskjell med sellerirot, og saus med kamille og sanshoblader.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Anders & Kaitlin
 2. Restaurant
 3. Guide
 4. Antwerpen
 5. Restauranter
 6. Brussel
 7. Guider

Flere artikler

 1. De 25 beste rettene vi spiste i 2021

 2. Anmeldelse: Lofoten Food Studio

 3. Fem nye steder i Oslo du må spise

 4. Guide til Stavanger

 5. Slik booker du bord på Alchemist