Hvem får Michelin-stjerner i Norden i år?

Publisert: Publisert:

Den nye utgaven av den nordiske Michelin-guiden slippes mandag 4. juli.

Nok en gang vil stjerner og andre utmerkelser bli delt ut til de beste restaurantene i Norge, Sverige, Danmark, Island og Finland.

For øyeblikket er det totalt 208 restauranter omtalt i den nordiske guiden, med 27 stjernerestauranter i Danmark, 19 stjernerestauranter i Sverige, 11 stjernerestauranter i Norge, 7 stjernerestauranter i Finland og én stjernerestaurant på Island.

I 2020 ble stjernene delt ut i Trondheim, men på grunn av pandemien var fjorårets utdeling heldigital. Kanskje du så at vi fikk æren av å overraske Kong Hans Kælder i København med nyheten om deres andre stjerne?

Årets utdeling finner sted i Stavanger, denne gang med kokker og presse til stede. Gwendal Poullennec, Michelin-guidens internasjonale direktør, vil presentere de nye nordiske stjernerestaurantene fra Stavanger Konserthus kl. 18. Du kan også følge våre liveoppdateringer på Instagram, @andershusa og @carnivorr, da vi kommer være til stede i salen.

De siste årene har vi hatt for tradisjon å forsøke å spå hvem som får stjerner i den nordiske guiden. Nytt i år er imidlertid at Michelin selv, i forkant av den offisielle utdelingen, har avslørt en hel del om hvilke nye restauranter som blir å finne i årets utgave.

Vi vet allerede at Boen Gård blir å finne i guiden, men får de en utmerkelse?

I en serie artikler på nettstedet deres har de nemlig publisert såkalte «live additions». Vi vet derfor allerede nå at følgende restauranter er inkludert i 2022-guiden (dog vet vi ikke hvilke utmerkelser de får):

Norge: Avalon, Boen Gård, Code, Hyde, Jossa Mat & Drikke, Moon, Sabi Enso, Villa Heftye og Xef.

Danmark: ARO, Bjørnekælderen, Connection by Alan Bates, Jatak, Lieffroy, Molen, MOTA, Plin, ROKS og Villa Vest.

Sverige: Boo Natur, Brasserie Astoria, Nour, Human, Knystaforsen, Koizen, Oxenstiernan, Ruths, Villa Dagmar, vRÅ.

Finland: Boulevard og Shelter.

Code fra TV-kokk Christer Rødseth er med i den nye utgaven. Den 4. juli får vi vite på hvilket nivå.

Først den 4. juli får vi altså vite hvilke av disse som har fått en eller flere Michelin-stjerner (den høyeste utmerkelsen), Bib Gourmand (god mat til en moderat pris) eller en grønn stjerne (fokus på bærekraft).

Det er sannsynligvis også flere nyheter som Michelin-guiden ikke har avslørt.

Hvem tror vi får stjerner i år? Fortsett å lese for å se våre Michelin-spådommer for 2022.

Norge

De siste årene har vi spådd at À L'aise og Rest i Oslo skulle få hver sin stjerne, men Michelin-guiden har dessverre hatt andre planer. Vi mener fortsatt disse to fortjener det, men har nærmest gitt opp å håpe at Michelin-inspektørene er enige.

Schlägergården er en annen potensiell kandidat i hovedstaden. Stjernene ser ut til å følge kjøkkensjef Björn Svensson uansett hvor han flytter på seg, og hans nye restaurant utenfor sentrum er ikke noe dårligere enn hans tidligere restauranter Galt, Fauna og Oscarsgate (som alle hadde stjerner).

Björn Svensson er velkjent for Michelin-guiden, så hans nye restaurant Schlägergården kan lett være med i konkurransen om stjerner.

Som nevnt over er Avalon inkludert i årets guide, noe som ikke er overraskende da den drives av Mikael Svensson fra Michelin-restauranten Kontrast. Siden Kontrast kun har én stjerne tror vi imidlertid ikke at Michelin gir den samme utmerkelsen til Svenssons mer uformelle restaurant.

En annen potensiell fremtidig stjernekandidat er Mon Oncle, den nye franske restauranten fra Esben Holmboe Bang (som driver Maaemo med tre Michelin-stjerner). Men med tanke på at dette stedet kun har vært åpent i to måneder, er det usannsynlig at inspektørene har hatt tid til å vurdere det ordentlig, spesielt siden stabilitet over tid er et viktig kriterium i guiden.

Utenfor Oslo tror vi Kvitnes Gård i Vesterålen er på vei mot en stjerne – selv om det fortsatt kan være litt for tidlig. Spørsmålet er om Michelin-inspektørene har rukket å besøke den avsidesliggende gårdsrestauranten til Halvar Ellingsen?

En annen perle i nord er Lofoten Food Studio i Ballstad, hvor Roy Magne Berglund har bygd om garasjen sin til restaurant og styrer skuta som et one-man-show.

Historisk sett har Michelin-guiden holdt seg unna de mer utradisjonelle lokalene, men med tanke på at de nå har inkludert steder som Hyde i Oslo (i det tidligere lokalet til Pjoltergeist, som før det huset en Hells Angels bar), så er det ikke umulig.

At et sted som Hyde inkluderes i Michelin-guiden tyder på en modernisering av den ellers så tradisjonelle institusjonen.

Vi har ikke rukket å spise på alle de norske restauranten som Michelin har annonsert er inkludert i årets guide, men basert på hva vi har hørt og sett tror vi i utgangspunktet ikke at noen av dem er stjernekandidater.

Sabi Enso i Stavanger kan være et unntak siden kjøkkensjef Roger Asakil Joya ser ut til å ha flyttet på seg fra flaggskipet Sabi Omakase (som har én stjerne). Men med flere konsepter under samme tak kan det være utfordrende for Michelin-inspektørene å vurdere kvaliteten.

Danmark

Sushi Anaba fortjener en stjerne – men har inspektørene klart å booke bord?

I København krysser vi fingrene for Sushi Anaba.

Kjøkkensjef Mads Battefelds omakase-meny kan konkurrere med noen av de beste sushimåltidene vi spiste i Japan, og er uten tvil en Michelin-stjernekandidat. Du finner ikke bedre sushi enn dette i Norden!

Jatak er en ny restaurant fra kjøkkensjef Jonathan Tam som tidligere var å finne på Relæ.

Selv om restauranten åpnet for bare noen måneder siden, er Jatak en annen het stjernekandidat.

Det er typisk Michelin å gi stjerner til kokker som har hatt det før, og Jonathan Tam hadde teknisk sett stjerne som kjøkkensjef på (nå nedlagte) restaurant Relæ.

Connection av Alan Bates er i guiden, men får de en stjerne?

Connection by Alan Bates er et intimt spisested med plass til kun ti gjester hver kveld, og siden Michelin allerede har avslørt at den er med i guiden, så kan det vanke en stjerne for den britiske kokken.

Spesielt med tanke på at restauranten deler eier med to andre Michelin-restauranter – Kong Hans Kælder og Henne Kirkeby Kro (begge med to stjerner).

Danskene håper også på første Michelin-stjerne på Fyn, hvor restauranten Lieffroy har jobbet hardt med menyen og serviceopplevelsen i mange år.

Vi er ikke i tvil om at restaurant Alchemist en dag blir med i den prestisjetunge trestjerneligaen, men vi er usikre på om Michelin vil gi kjøkkensjef Rasmus Munk sin tredje stjerne allerede i år.

Alchemist ble nemlig lagt til i guiden (med to stjerner) for første gang i 2020, og vanligvis lar Michelin det gå noen flere år mellom to og tre stjerner. Anerkjente Noma måtte for eksempel jobbe hele 13 år for sin tredje.

Samtidig så kan det hende at økt oppmerksomhet rundt andre guider som World’s 50 Best og OAD tvinger den franske guiden til å agere kjappere enn før for å holde tritt med konkurrentene, og ikke minst også sosiale medier.

Det snakkes av mange varmt om Jordnær som trestjernekandidat, men vi har ikke vært der nok ganger selv til å kunne gjette. Også her ville en tredje stjerne allerede nå overrasket oss (Jordnær fikk to stjerner samme år som Alchemist).

Sverige

I Stockholm synes vi at både AIRA og Operakällaren fortjener to stjerner. Vi spiste fantastiske måltider på begge disse restaurantene i vår, og mener bestemt at de er to av de mest spennende spisestedene i Skandinavia.

Men med tanke på at AIRA fikk sin første stjerne i fjor høst, og at Operakällaren byttet kjøkkensjef til Viktor Westerlind i fjor, så er det sannsynlig at begge må vente et år eller to til før de blir forfremmet av Michelin. 

Brasserie Astoria kan imidlertid få en stjerne i år. Michelin-guiden ser ut til å elske Björn Frantzéns restauranter like mye som oss!

Men Michelin-guiden er alt annet enn konsekvent, og det har alltid vært vanskeligere å få en stjerne i Skandinavia enn i andre regioner – så tiden vil vise!

Brasserie Astoria fra kokken Björn Frantzén er en sterk stjernekandidat i Stockholm.

Vi mener også at Adam/Albin fortjener en stjerne, men Michelin-guiden har oversett dem i noen år nå. Kanskje det hjelper at de nylig pusset opp?

Ellers er det en rekke steder i Stockholm som vi ikke har rukket å spise på selv, men som nevnes som mulige kandidater av folk vi stoler på. Det inkluderer Nour fra kjøkkensjef Sayan Isaksson (som hadde tidligere en stjerne på restaurant Esperanto), Petri og La Tour.

Finland

Det går dessverre for lenge mellom hver gang vi besøker Finland, så her må vi også lene oss på andre som har spist seg rundt mer nylig.

Det ryktes blant annet at restauranten Palace burde hatt to stjerner (de har én stjerne i dag), og at restaurantene Savoy og Boulevard er kandidater for én stjerne.

Island

Etter en nylig tur til Island tidligere i vår er vi rimelig sikre på at den neste Michelin-stjernen i Reykjavík bør gå til speakeasy-restauranten ÓX – et superkoselig krypinn av et lokale som ligger gjemt inni en annen restaurant.

ÓX bør gi en ny stjerne til Island hvis inspektørene har gjort jobben sin.

Vi hadde en utrolig smaksmeny her som kjøkkensjef Thrainn Freyr Vigfusson bør belønnes med en stjerne for – la oss se om Michelin er enig!

Hvem tror du får stjerner i år? Legg gjerne igjen en kommentar under.

Publisert:
Gå til e24.no