Guide til Santorini

I fjor høst satte vi blikket mot Santorini for en avslappende solferie. I vår guide har vi samlet en liste over alle de beste restaurantene, samt noen praktiske reisetips.

  • Anders Husa og Kaitlin Orr
Publisert: Publisert:

Selv om det meste av turen ble brukt på å late oss ved bassenget, så klarte vi ikke dy oss for å finne noen gode restauranter mens vi var på den populære øya.

Hvis du har mulighet anbefaler vi å besøke Santorini enten på våren eller høsten, for å unngå høysesongen og det største rushet av besøkende.

Selv om gatene er stappfulle av turister om sommeren, kan du praktisk talt ha øya for deg selv hvis du planlegger turen riktig. Da vil du faktisk kunne gå nedover de sjarmerende brosteinsbelagte gatene uten å føle deg som del av en saueflokk. Og du kan fotografere vindmøllene og kirkene med de fantastiske blå kuplene uten å få med andre turister i bildene!

Når det er sagt, vær oppmerksom på at dette er en veldig sesongbasert øy, og de fleste steder stenger helt om senhøsten og vinteren, så du kan ikke vente for lenge med å reise heller.

En av de mange vindmøllene i Oia.

Mens vi var på Santorini bodde vi i Oia, den sjarmerende landsbyen på den nordligste spissen av øya.

Alle de postkortbildene du har sett fra Santorini? Ja, de er tatt her – dette er den mest pittoreske delen av øya.

Horisonten er spekket med vindmøller og de gjenkjennelige kirkene med blå kupler, trapper går i sikksakk mellom bygninger og blomstrende planter slynger seg over hustakene. Sett fra avstand ligner de hvite klyngene av hus snødekte fjelltopper.

Fra avstand likner de hvite klyngene av hus snødekte fjelltopper.

For virkelig å se hele øya, anbefaler vi en seiltur rundt Santorini. Dette er det en hel rekke selskaper som tilbyr. Spør hvem hotellet ditt anbefaler, så organiserer de transport til og fra båten.

Du kan svømme i de varme kildene fra den sovende vulkanen, snorkle på forskjellige strender (turen gikk innom både den hvite, røde, og sorte stranda) og nyte solen og sjøluften på dekk.

Vi dro på morgencruise, men hvis du vil se solnedgangenen fra havet så velger du cruiset som starter på ettermiddagen og avsluttes ved Ammoudi Bay.

Solnedgang i Oia, med utsikt over Ammoudi Bay.

Her bør du spise

Det er mange turistfeller på øya, spesielt i hovedbyene Oia og Fira. Men det finnes også noen perler hvis du vet hvor du skal lete og har fått tips fra de rette folkene.

Vi var i kontakt med noen av Hellas fremste matskribenter før vår tur, noe som ga oss et godt utgangspunkt.

Det er klart, hvis du ønsker en fantastisk utsikt mens du nyter hvert måltid, så er utvalget av kvalitetsteder noe mer begrenset. Dersom maten er viktigere derimot, så kan det være verdt å ta en drosje til utkanten av byene for et mer autentisk måltid.

Det er sjarmerende, men ikke kast bort pengene dine på et måltid her.

Hva enn du gjør, unngå spisestedene i området Ammoudi Bay. Ta gjerne en drink på et av stedene her i solnedgangen, men med mindre du vil punge ut tusenvis av kroner for en middelmådig tallerken med sjømat, så foreslår vi at du heller spiser et annet sted.

Det hjelper ikke at fisken er fersk når kokken steker den i hjel. Det ligger kanskje i kortene at det var her vi spiste vårt eneste dårlige måltid på Santorini.

Ammoudi Bay er et flott sted å ta en drink i solnedgangen.

Roza’s

En kveld på Roza’s krever at du er villig til å ta en drosje i 20 minutter til landsbyen Vourvoulos (den ligger midt mellom Oia og Fira).

Fra utsiden ser det ikke veldig imponerende ut, men på innsiden venter en hyggelig taverna.

Fra vår samtale med faren i huset var det tydelig at denne familiedrevne restauranten hadde vært åpen i mange år, og at det er mest lokale som spiser her.

Gresskarrisotto med fersk torsk.

Den erfarne restaurantverten fortalte at en ung kokk nylig hadde tatt over kjøkkenet og satt et litt mer moderne preg på de klassiske greske rettene.

Maten er fortsatt tradisjonell, men har et friskt pust over seg.

Vi elsket deres versjon av keftedes – greske kjøttboller servert med et slags pitabrød, og saganaki – frityrstekt ost med tomatmarmelade.

Greske kjøttboller servert med pitabrød.

Vi likte også veldig godt en sesongbasert gresskarrisotto servert med fersk torsk, samt kokkens tolkning av baklava servert med iskrem.

Adresse: Vourvoulos Santorini Island, 847 00, Santorini

Lycabettus

Restauranten Lycabettus henger på en klippe over Egeerhavet.

Det høres kanskje rart ut, men vi vil påstå at du kan spare noen kroner på den luksuriøse fine dining-restauranten Lycabettus, fremfor å brenne pengene dine på en overpriset turistfelle.

Denne restauranten i Oia gir i alle fall mye mer verdi for pengene, etter vår mening, og her får du faktisk den flotte utsikten med på kjøpet også.

Måltidet på Lycabettus startet med fire forskjellige typer smør.

Restauranten har en spektakulær lokasjon, stikkende ut på en klippe. Du føler nærmest at du svever over Egeerhavet.

Etter hvert som dag blir til natt, blekner utsikten over kalderaen og de blå og hvite lysene i byen begynner å blinke i stedet.

Smaksmenyen her byr på ingredienser som kaviar, hummer, kongekrabbe, kråkebolle, trøffel og wagyu. De fargerike og forseggjorte presentasjonene er noe av det mest imponerende vi har sett.

En liten terte med ørretrogn.

Ikke bare var vi overrasket over nivået på maten, men vi fant til og med naturvinsprodusenter på vinlisten! Det var riktignok flest konvensjonelle viner, men vi fant også to av våre favorittprodusenter, Gut Oggau og Stéphane Tissot.

Vær oppmerksom på at flaskeprisene er en del høyere sammenlignet med norske priser.

Adresse: Oia 847 02, Santorini

Vezené

Den gresk-amerikanske kokken Ari Vezenés restaurant har blitt en klassiker i Athen, og nå har den også en utpost på Santorini.

Menyen på Vezené kan skilte med mange av de samme signaturrettene – fra fersk sjømat til pasta, til moderne vrier på greske klassikere.

Biff tartare pastitsio – biff tartar med pasta og kremet saus.

En biff tartar med pasta og kremet saus var en av de beste rettene vi spiste i Hellas. Og sjømaten her er av en kvalitet som selv nordmenn vil kunne gå god for.

I det åpne kjøkkenet står en vedfyrt grill og det er i dette brennende hjertet av restauranten at det meste av maten tilberedes.

Den vedfyrte grillen er hjertet i kjøkkenet på Vezené.

Vi avsluttet måltidet vårt med et perfekt stekt stykke av wagyu-kjøtt. Spar plass til Ari's Deal Closer – et fjell av en iskremservering, så massiv at den kommer med en kniv som du må benytte for å dele den opp. Denne anbefales ikke for mindre enn fire personer!

På drikkesiden må vi nevne cocktailmenyen. Den talentfulle bartenderen laget en versjon av daiquiri (med mørk rom, sake og bitters) som har blitt en ny målestokk for oss når det gjelder denne typen drink.

Adresse: Imerovigli 847 00, Santorini

Panigyri Festival Food

Stekte poteter med en geitostdip og en salat av sesongens grønnsaker og pistasjnøtter.

Vi gikk den tre timer lange turen fra Oia til Fira langs fjellsiden med utsikt til kalderaen.

På slutten av turen belønnet vi oss selv med lunsj på Panigyri Festival Food. Kokken her heter Fanis Maikantis, og som restaurantens navn tilsier, så lager han mat som vanligvis er forbeholdt store feiringer. Men hver dag er jo en fest når man er på ferie!

Kaninkjøttboller med sjalottløk og sorte oliven.

Vi spiste stekte poteter med en nydelig dip på geitost, sprø kjøttboller laget av kanin, karamellisert sjalottløk og sorte oliven, og en salat på sesongens grønnsaker og pistasjnøtter.

Restauranten har en utendørs gårdsplass hvor det er perfekt å tilbringe en solrik dag på Santorini.

Adresse: Agiou Athanasiou, Thira 847 00, Santorini

Andre steder å besøke

Er du keen på mer fine dining så er Laura og Opson to gode alternativer som begge tilhører de luksuriøse hotellene fra Andronis-kjeden – men vi var mindre imponert over disse sett i forhold til Lycabettus.

Det er også en restaurant kalt Elements på hotell Canaves som vi ble anbefalt, men dessverre ikke fikk testet.

For en drink med utsikt, stikk innom den nyåpnede restauranten og baren Mia's. Vi prøvde ikke noe av maten her, men vi likte cocktailene.

Hvis du har lyst på noe søtt mens du er i Oia, anbefaler vi en gelato fra Lolita's, som hadde vennlig service og god iskrem!

Du kan ri på et esel ned trappene til Ammoudi Bay.

Overnatting i Santorini

Det mangler ikke på flotte hoteller på Santorini.

Vi bodde på et hotell i Oia hvor vi var i gangavstand fra alle butikkene og restaurantene i den travleste delen av byen, men fordi selve hotellet ikke lå midt i smørøyet, hadde vi også privatliv. Det kan være verdt å tenke på når man booker.

Hotellene som har de aller flotteste utsiktene (for eksempel mot de blå kirkekuplene) har også ivrige turister med kamera utenfor fra morgen til kveld.

Har du vært på Santorini? Del gjerne dine egne tips i kommentarfeltet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Anders & Kaitlin
  2. Anders & Kaitlin

Flere artikler

  1. Guide til Athen

  2. Guide til Belgia

  3. Guide til Los Angeles

  4. Taco crawl i Los Angeles

  5. Road trip i California