Guide til Stavanger

Stavanger-regionen er en av de mest spennende matdestinasjonene i Norge. I denne guiden finner du syv gode mat- og drikkesteder du må kjenne til i byen.

 • Anders Husa og Kaitlin Orr
Publisert:

Trondheim har fått mye skryt de siste årene, og det er velfortjent, men etter vår mening er Rogaland fortsatt det mest interessante matfylket nest etter Oslo – i hvert fall om man ser det i forhold til befolkningen.

Er dette delvis Vestlandspatriotisme fra Anders? Mulig, det, men de egentlige vinnerne i denne konkurransen er uansett alle de heldige gjestene som har fått spisesteder i verdensklasse over det langstrakte land.

I denne guiden har vi med vår favorittkaffebar, den mest prisvinnende cocktailbaren, den beste burgersjappa og både mer og mindre eksklusive restauranter.

Sjekk ut vår kartguide til Stavanger for enda flere gode steder for mat og drikke!

Söl

Squash med poteter og en kremet løyromsaus.

Et ungt par har de siste årene drevet et av Stavangers mest spennende spisesteder.

Restaurant Söl har stort fokus på bærekraft og bruker utelukkende lokale, og helst økologiske, råvarer. Menyen består i stor grad av grønnsaker, men med innslag av kortreist sjømat og kjøtt fra utvalgte gårder.

Les også

Oslos beste cocktailbarer

Smaksmenyen her gir mye verdi for pengene! Kjente og mindre kjente råvarer tilberedes med presisjon og kreativitet. På et av våre siste besøk var squashretten med poteter og en kremet løyromsaus høydepunktet.

Vinlista er lang og domineres av naturviner fra produsenter som for eksempel Octavin, Frank Cornelissen, Gut Oggau, Tom Shobbrook og Gabrio Bini. Nylig åpnet paret også en vinbar, Lapin (kanin på fransk), i Pedersgata noen kvartaler unna.

Adresse: Hetlandsgata 6, Stavanger

Re-naa

Tartar av reinsdyr i jordskokkterte med kaviar.

Re-naa var Norges første restaurant utenfor hovedstaden til å få en Michelin-stjerne i den prestisjetunge franske matbibelen. I dag har de to stjerner, og er, etter vår mening, godt på vei mot den tredje og siste.

Matkunsten til Renaa er helt i toppsjiktet i Norge og Skandinavia, og det er faktisk få som kan måle seg, selv internasjonalt.

Etter å ha flyttet til ny lokasjon i første etasje på det flotte Eilert Smith-hotellet, har Sven Erik og kona Torill løftet hver eneste detalj til nye høyder – alt fra smaker, til presentasjoner, til vinmeny, service og atmosfære.

Bøkling-taco med rømme og løjrom.

Et måltid her koster mer enn matbudsjettet til de fleste, men er vel verdt å spare til for en spesiell anledning.

Om du ikke helt har spart opp enda, så har duoen flere rimeligere alternativer i Stavanger, deriblant den franske bistroen Re:naa Matbaren (med en egen vinbar – Lou-Lou), kafeen Renaa Xpress og bakeriet Sirkus Renaa. De to sistnevnte byr i tillegg begge på pizza bakt i steinovn.

Adresse: Nordbøgata 8, Stavanger

Hekkan Burger

Hekkan Burger lager enkle burgere av gode råvarer.

Burgerelskere kan glede seg over at Rogalands beste burgersjappe, Hekkan Burger, er tilgjengelig i stadig flere byer.

Innehaver Ole Dysjaland startet opprinnelig i nabobyen Sandnes, med en drøm om en burgerkjede uten kompromisser på kvalitet.

Kjøtt med riktig fettprosent kvernes friskt hver dag, før det grilles over glødende trekull for den gode røyksmaken. Brødet er bakt lokalt på Dysjalands egen oppskrift, med ekte smør og melk, og uten tilsetningsstoffer.

Les også

Guide til Belgia

I dag er det få burgere i Norge som kan måle seg med Hekkan, i hvert fall i fast food-kategorien.

Navnet er for øvrig hentet fra lokaldialekt. «Å drive hekkan» betyr at man er ute på jævelskap – men kokkene på Hekkan oppfører seg heldigvis fint. «Hekkan» kan for øvrig også oversettes til «wow» som er en passende beskrivelse av burgersmaken.

Adresse: Pedersgata 8, Stavanger

Pjolter & Punsj

Sjefsbartender og medeier Truls Thomsen.

Den prisbelønte cocktailbaren Pjolter & Punsj er en av Norges aller beste – i hvert fall for de som setter pris på en velbalansert drink laget med gode råvarer.

Bak bardisken finner du som oftest grunnlegger og medeier Truls Thomsen – en lidenskapelig brennevinselsker og bartender. En av hans signaturdrikker er Colada Milk Punch laget med norsk akevitt, ananas, kokosnøtt, te og diverse krydder.

I 2019 vant Pjolter & Punsj flere priser i Bartender’s Choice Awards, deriblant Norges beste bartender, beste cocktail, beste cocktailmeny, og sist, men ikke minst, People's Choice Award.

Pjolter og punsj er navn på relativt enkle og typisk hjemmelagde drinker med billig brennevin, og sånn sett kunne ikke menyen her vært lenger unna det navnet tilsier.

Adresse: Bakkegata 16, Stavanger

Fisketorget

Fiskesuppen på Fisketorget er en bestselger av en grunn.

I et land med så sterke fisketradisjoner som Norge skulle man kanskje tro at det var en god sjømatrestaurant på hvert gatehjørne, men vår erfaring er at det er langt mellom dem.

Fisketorget er kanskje Norges beste sjømatrestaurant, drevet av den unge og lidenskapelige kokken Karl Erik Pallesen.

Les også

Guide: Københavns beste burgere

Naturlig nok varierer menyen her fra dag til dag, avhengig av sesong og dagens fangst, som ankommer kaien direkte fra fiskebåter. Men den fantastiske fiskesuppen får man som regel alltid, og det er en toppselger av god grunn.

I tillegg til restauranten, er Fisketorget også blant landets beste fiskebutikker. Med dagligvarehandelens grep om markedet er det en sjeldenhet i disse dager å finne så godt utvalg i fersk sjømat.

Adresse: Strandkaien 37, Stavanger

Bellies

Menyen på Bellies er 100 prosent vegansk.

I en koselig, gammel steinbygning (som tidligere var en hermetikkfabrikk) i enden av Pedersgata ligger Bellies. Den gulmalte fasaden skjuler et av Stavangers mest interessante og unike kjøkken.

Bellies byr nemlig på en 100 % plantebasert smaksmeny som endrer seg med sesongen.

Veganske restauranter har fått et dårlig rykte, da mange konsepter drives mer av ideologi enn talent på kjøkkenet. Men grønnsaker trenger så absolutt ikke være kjedelig i de rette hendene.

Les også

Fem nye steder i Oslo du må spise

Den erfarne kjøkkensjefen Tony Martin, med bakgrunn fra blant annet Bagatelle og Tango, evner å løfte smakene til nye høyder.

Dette er vegansk mat som faktisk smaker godt, og som metter deg. Maten her er så velsmakende og flott presentert, at du mest sannsynlig ikke tenker over at noe «mangler».

I tillegg har Bellies en av byens beste vinlister for naturvinselskere, med hyggelige priser på enkelte flasker som gjerne koster langt mer andre steder.

Adresse: Støperigata 6, Stavanger

Kokko

Kokko er vår favorittkaffebar i Stavanger.

En arkitekt med lidenskap for spesialkaffe ønsket seg en god kaffebar i Stavanger, så han designet den like greit selv rett under kontoret sitt.

Resultatet ble Kokko – en utrolig vakker og gjennomdesignet kaffebar med eget brenneri.

Tre unike etasjer, hvorav de to nederste inviterer deg til å sitte ned for en matbit og håndbrygget kaffe. Den tredje og øverste etasjen er arkitektkontoret, som naturlig nok er avstengt for gjester, men du kan titte inn gjennom et vindu i gulvet.

Ostekaken fra Kokko kan måle seg med den hjemmelagde «te na mor».

Gå ikke glipp av den fantastiske ostekaken om den er på menyen. Den kan faktisk måle seg med den hjemmelagde fra moren til Anders, og det er det ikke ofte vi sier! Det aller meste du ser i kafeen kan kjøpes – også møblene.

Adresse: Østervåg 43, Stavanger

Hva er dine favoritter i Stavanger? Kommenter gjerne under.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Anders & Kaitlin
 2. Anders & Kaitlin
 3. Mat og drikke
 4. Restaurant
 5. Stavanger
 6. Guide
 7. Rogaland

Flere artikler

 1. Guide: Her bør du drikke naturvin i Oslo

 2. Fem nye steder i Oslo du må spise

 3. De beste burgerne i New York

 4. Guide til Santorini

 5. Guide til Belgia