Guide til Los Angeles

 • Anders Husa og Kaitlin Orr
Publisert: Publisert:

L.A. er en unik by. Det bor nesten 19 millioner innbyggere i det som kalles Greater Los Angeles Area. Med andre ord, en større befolkning enn de fleste land i verden.

Byen er enorm, den er vidstrakt, det er en by som består av mindre byer, alle med sine egne personligheter og subkulturer.

Det er en vanskelig by å navigere og forstå uten en lokal guide – ikke bare fordi du trenger noen som kan snakke flytende freeway talk (og vet om du bør ta motorvei 405 eller 101 eller 10 for å komme raskest frem), men også på grunn av det store antallet restauranter å velge mellom.

Du kan spise godt i Hollywood med vår guide.

Heldigvis er Los Angeles Kaitlins hjemby, så du har en lokal ekspert til tjeneste.

Hvis du leter etter kjendisenes favorittsteder i West Hollywood eller steder du kan møte reality-TV-stjerner, er ikke dette guiden for deg. Men hvis du ser etter de beste av de beste restaurantene i den mest mangfoldige og spennende matbyen i USA, bør du fortsette å lese.

Vi har spist mye rundt i Los Angeles på alt fra hole-in-the-wall-steder, anbefalt av den legendariske (nå avdøde) matkritikeren i L.A. Times, Jonathan Gold, til smaksmenyer i verdensklasse.

Dette er våre fem favorittrestauranter i Los Angeles.

Bavel

Bavels grillede reker med harissamarinade og tzatziki.

Når folk spør oss hvor de bør spise i L.A., er det første stedet vi anbefaler alltid Bavel.

Den dynamiske duoen Ori Menashe og Genevieve Gergis, ekteparet som står bak den hypede italienske restauranten Bestia, har åpnet enda en restaurant, denne gangen for å hylle sine røtter i Midtøsten.

Du kjenner umiddelbart lukten av grill i det du ankommer, og du vil gjenkjenne grillsmaken i nesten alt du bestiller – fra shawarma av lammenakke, til kebab av østerssopp, til hummus med nduja, til de luftige pitabrødene.

Bavel serverer enkelt og greit noe av den beste maten som er å oppdrive i L.A. Hva enn du gjør, gå ikke glipp av de grillede rekene med harissa-marinade eller malawach-brødet med crème fraîche og jordbær-zhoug (søt og sterk saus).

Glemte du å reservere bord? Heldigvis kan du droppe innom uten reservasjon og bestille fra den fulle menyen i baren – gitt at det er ledige stoler så klart.

Adresse: 500 Mateo St, Los Angeles

Horses

Gnocchi med ostesaus og sort trøffel.

Horses er den hotteste restauranten i Los Angeles akkurat nå.

Lokalet er et historisk tilholdssted i Hollywood (tidligere kalt Ye Coach & Horses) hvor stjerner som Alfred Hitchcock, Jim Morrison og Quentin Tarantino en gang vanket.

Det er en glamorøs Hollywood-setting, perfekt for en kveld på byen – men menyen er ikke laget for de som er på skuespillerdiett.

Dette er utrolig velsmakende mat laget av kokker som ikke teller kalorier og hvis eneste mål er at du slikker tallerkenen ren etter hver rett.

Kjøkkensjefene som holder i tøylene er Liz Johnson og Will Aghajanian, som tidligere har jobbet på blant annet Noma i København.

Menyen er også en hyllest til noen av favorittrestaurantene deres – blant annet en rett med røykelaks som gir et nikk til den ikoniske laksepizzaen på Spago i L.A., og en kyllingrett som vekker minner om institusjonen Zuni Café i San Francisco.

Allerede ved forrettene skjønte vi at dette kom til å bli et minneverdig måltid, men det var først når vi ble servert hovedretten at Horses gikk rett til topps på lista vår.

Ironisk nok var det noe så åpenbart amerikansk som en burger vi ble servert, men den ble umiddelbart vår nye favoritt i L.A.

Burgeren på Horses er tilsynelatende enkel (akkurat slik som vi liker en god burger!), toppet med cheddarost og løk (både karamellisert og rå), men smakene er komplekse!

Adresse: 7617 Sunset Blvd, Los Angeles

Angler

Anglers signaturrett – potet med ostesaus.

Tro det eller ei, men en av L. A.s beste restauranter er lokalisert i parkeringshuset til kjøpesenteret Beverly Center.

Det er et merkelig inngangsparti, men det glemmer du fort når du står i døren og skuer ut over den gjennomdesignede restauranten.

I den ene enden av matsalen er et åpent kjøkken med store vedfyrte griller. Elementer i nær sagt alle rettene skal innom disse flammene på et eller annet tidspunkt i løpet av kvelden.

På en av langsidene av rommet er store akvarietanker fylt med dagens ferske fangst, og alt er selvsagt tilgjengelig på menyen. Av sjømaten her elsker vi de grillede rekene og cevichen som er toppet med sprø plantainchips.

Bananpannekake med kaviar på Angler.

De legendariske bananpannekakene som serveres med kaviar og banansmør kan du rett og slett ikke gå glipp av. Ja, de koster skjorta (ca. 1000 kroner), men vi vil påstå at de er verdt det.

Denne retten balanserer så bra mellom det søte og salte at du gjerne kan lure på om den passer best som forrett eller dessert. Kan vi si ja, takk, begge deler?

Hvis du tenker at en potetrett er kjedelig, så skal du bestille Anglers signaturrett – potet med ostesaus. Det er som en dekonstruert og rekonstruert Hasselback-potet, for de som er kjent med den svenske varianten.

Du kommer heller ikke unna Anglers brødservering, en såkalt Parker House Roll. Disse rundstykkene er så lette og luftige og pakket så fulle av smør at du nesten ikke trenger smøre mer på dem, men du gjør det likevel.

Selv iskremen på Angler har fått smak fra grillen. Softisen serveres med en karamellsaus som er smaksatt med glødende kull.

Hele menyen på Angler tilbys à la carte, og du finner mange rimelige retter rundt 200 kr, men du kan også bruke en formue på en hel kongekrabbe fra Alaska til nærmere 8000 kroner.

Adresse: 8500 Beverly Blvd Suite 117, Los Angeles

Found Oyster

Et utvalg av dagens fangst på Found Oyster.

California er et paradis for sjømatelskere, og Found Oyster gjør en god jobb i å vise frem det beste fra USA sin vestkyst.

På tavlemenyen finner du daily specials som endres basert på dagens fangst, men det er alltid et stort utvalg av ulike typer østers (som du kan toppe med kaviar hvis du har lyst).

Da vi besøkte hadde de lobster roll på menyen, en krabbecocktail (kremet salat) med Ritz-kjeks, et nydelig grillet kragebein av en lokal fisk, og en brandade laget med ost og artisjokk servert med tortillachips.

Men retten vi alle var enige om var en «must eat» var meksikansk tostadas (sprø tortillalefser) toppet med kamskjell, yuzu kosho, eple og basilikum. Denne retten var så god at vi bestilte den tre ganger i løpet av kvelden!

Kort oppsummert byr Found Oyster på utrolig fersk og velsmakende sjømat, interessante viner og god stemning.

Adresse: 4880 Fountain Ave, Los Angeles

Night + Marked

Night + Markets «verdensberømte» kyllingsandwich med jalapeño, koriander, tomat og papaya.

Det er mange steder i L.A. hvor du ikke føler deg kul nok, steder som er utrolig pretensiøse, men Night + Market er ikke et av dem. Dette steder er for alle, det er alltid god stemning, og de ansatte er imøtekommende og vennlige.

Her finner du i tillegg fantastisk thaimat og en av de beste naturvinlistene i L.A.

Kjøkkensjef Kris Yembamroongs restaurantimperium inkluderer Night + Market Song i Silver Lake og Night + Market Sahm i Venice, men det er kun på originalen i West Hollywood at du kan reservere bord.

Fra menyen (hvis tilgjengelig) må du bestille cold noodle, crispy rice salad (en av de mest spicy rettene i hele L.A.), wontons med krabbe og kremost, og den «verdensberømte» kyllingsandwichen som selvsagt også har smaker fra Thailand.

Hvis du elsker naturvin like mye som oss så kan du be om den hemmelige «reservevinlisten» med Yembamroongs favorittflasker.

Adresse: 9043 Sunset Blvd West, West Hollywood

Har du noen favorittrestauranter i Los Angeles? Kommenter gjerne under.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Anders & Kaitlin
 2. Anders & Kaitlin
 3. Hollywood
 4. Guide
 5. Los Angeles
 6. California
 7. Restaurant

Flere artikler

 1. Taco crawl i Los Angeles

 2. Guide til Athen

 3. Den beste maten under 100 danske kroner i København

 4. Guide til Stavanger

 5. Guide til Santorini