Den beste maten under 100 danske kroner i København

  • Anders Husa og Kaitlin Orr
Publisert: Publisert:

København har noen av de mest spektakulære restaurantene du kan tenke deg, som mange mennesker reiser jorda rundt for å oppleve.

Vi snakker om steder som Noma, Alchemist og Geranium. Førstnevnte ble kåret til nummer én i verden i fjor, mens sistnevnte er en sterk kandidat til å ta over tronen i år. Alchemist er så populær at vi måtte lage en guide med tips til hvordan man kan booke et måltid her.

Dog koster en matopplevelse på disse restaurantene gjerne en kvart månedslønn, og mange må derfor spare lenge for å kunne ta seg råd til det.

Hvis du tenker deg til den danske hovedstaden med et litt mindre spisebudsjett, så er denne guiden perfekt for deg.

Dette er nemlig våre favorittretter i København som ikke koster en formue. Det er gatematen, de skjulte perlene, og de beste take-away-rettene som alle koster under 100 danske kroner.

Isted Grill – Flæskestegssandwich (37 DKK)

Isted Grill på Vesterbro byr på nattmat til kl. 5 i helgene.

Det blir ikke mer dansk enn flæskesteggsandwich – altså en sandwich med svineribbe.

Isted Grill er det beste alternativet for den type sen nattmat i København, og i helgene er dette stedet åpent til klokken 5 på natta.

På den lille sjappa i Istedgate er det nemlig lite som skjer før midnatt, det er først i de sene nattetimer at sultne ganer samler seg utenfor.

Anders glemmer aldri sitt første besøk her. Mens han stod og studerte den lange menyen på veggen så begynte en gruppe godt beduggede karer i hjørnet å rope: «Flæskesteggsandwich! Flæskesteggsandwich!»

Her råder altså ingen tvil, det er kun ett menyvalg som gjelder. Isted Grills flæskestegssandwich består av en sprø skive svineribbe som er pakket inn i et burgerbrød sammen med sylteagurk, rødkål og Béarnaise-majones. Smaken av jul, året rundt!

Adresse: Istedgade 92, København

Poulette – Fried Chicken Sandwich (75 DKK)

Poulette lager den beste frityrstekte kyllingsandwichen i København.

På Nørrebros nye hot spot er det kun to typer sandwicher å velge mellom: Signaturen, som er en Nashville-style hot fried chicken sandwich, og vegetarvarianten som kommer med mapo tofu i stedet.

Begge sandwichene koster 75 DKK, men du kan også få deg kyllingnuggets for kun 45 danske kroner. Kyllingen har fått seg en runde i saltlake for maksimal saftighet, før den rulles i pankomel og friteres sprø.

Deretter har du valget mellom hot eller not, altså med eller uten den sterke kryddermiksen. Du kommer absolutt til å kjenne det hvis du går for spicy, men vi vil påstå at det er overkommelig for de fleste. Uansett styrkenivå så pakkes den i et briochebrød sammen med majones, isbergsalat og sylteagurk.

Kyllingen er vår favoritt, men mapo tofu er et veldig godt vegetaralternativ, dog med en helt annen smaksprofil. Inspirert av den kinesiske retten med samme navn har mapo tofu-sandwichen sichuan chili-olje og en mapo-majones laget med doubanjiang (kinesisk fermentert bønnesaus).

Adresse: Møllegade 1, København

Killer Kebab – Falafelwrap (85 DKK)

Killer Kebab har en mer moderne twist på falafelwrap.

Killer Kebab på Vesterbro har blitt vår favoritt for falafelwrap, men merk at dette er en mer moderne variant enn de fleste andre steder i byen (vi anbefaler Dürüm Symfoni for en mer klassisk rull).

Alt lages på huset, fra surdeigslefsa til de sprø falafelkulene til smakfulle sauser og dipper.

Vi simpelthen elsker de rustikke falaflene her, som er litt grove i konsistensen med en intens grønn-gul farge innvending, og en deilig nøtteaktig smak.

Den kanskje viktigste ingrediensen er dog surdeigslefsa, som er utrolig luftig og holder et helt annet nivå enn konkurrentene.

Inni lefsa er finskåret spisskål, tynne skiver av epler, og noen friske mynteblader, samt en vanvittig digg trøffelmajones. Hvis du tåler det litt sterkere kan du be om ekstra harissasaus!

Adresse: Viktoriagade 11, København

John's Hot Dog Deli – Pølse i brød (45 DKK)

Ingen tur til København er komplett uten ei dansk pølse.

En pølse er den ultimate billigmaten i Danmark. Vi vil påstå at du nærmest ikke kan besøke København uten å ha spist minst én pølse, og denne guiden ville selvsagt vært ufullstendig uten en pølse på listen.

John’s Hot Dog Deli er en av våre favoritter, men la oss være ærlige – de fleste pølsekiosker funker (selv de på Kastrup flyplass er rimelig digg).

Praktisk nok finner du pølsevogna til John rett utenfor København sentralstasjon (tvers overfor Tivoli). Alt pølsetilbehøret her er hjemmelaget, og han har selvfølgelig en klassiske remulade på menyen.

Det er også mer funky ting å velge mellom, som misomajones, baconsyltetøy, rødbetchutney og wasabi-sennep, hvis du føler deg fancy.

Adresse: Bernstorffsgade 5, København

Gorda Empanadas – Empanadas (tre stykker for 100 DKK)

Gorda Empanadas funker bra hvis du har lyst på latinamerikanske smaker!

I København kan du kan spise smørrebrød og ny-nordisk mat til du velter, men hvis du får lyst på mer latinamerikanske smaker bør du ta turen til Gorda Empanadas.

Kjøkkensjef Gonzalo Wolfsohn er opprinnelig fra Buenos Aires i Argentina, men jobbet mange år i Danmark før han slo seg opp med et eget konsept.

Fra et lite, men koselig lokale på Vesterbro, selger han hjemmelagde empanadas (både ovnsbakt og fritert) med en rekke ulike fyll inspirert av det argentinske kjøkkenet.

Heldigvis er en empanada ganske liten slik at du kan prøve mange forskjellige smaker. Vi anbefaler tre per person, og våre personlige favoritter er biff, caprese (som smaker som pizza margherita) og karamellisert løk med ost.

Hver empanada-smak har et unikt mønster i deigen slik at du kan skille dem fra hverandre. Sørg for å bestille en chimichurrisaus ved siden av!

Adresse: Enghavevej 5, København

La Tre Street Kitchen – Bánh Mì (70 DKK)

La Tre Street Kitchens bánh mì er den beste vi noen gang har smakt.

Denne bittelille vietnamesiske restauranten i sentrum av København åpnet en uke før pandemien rammet oss alle i 2020 (snakk om dårlig timing!).

La Tre Street Kitchen har derfor fløyet litt under radaren for mange, men vi har en følelse på at ting snart vil endre seg.

Deres bánh mì med biff og sitrongress er kanskje den beste vietnamesiske sandwichen vi har smakt. Det saftige og smakfulle kjøttet legges på en baguette som er sprø utenpå og myk inni, og får følge av en chili- og honningmajones, sylta gulrøtter og kinesisk reddik, rista gresskarfrø, frisk koriander og agurk.

Hver bit ga oss lyst på mer! Vi har også prøvd de andre variantene deres, frityrstekt østerssopp og kylling marinert i honning, som var like rimelige og autentiske i smaken.

Adresse: Studiestræde 11, København

The Fat Greek – Gyros (70 DKK)

The Fat Greek serverer autentiske greske gyros på Østerbro.

The Fat Greek startet i en av Københavns mange mathaller, men har nå flyttet inn i et nytt og mye større lokale på Østerbro.

Her serverer de greske gyros fylt med enten svinekjøtt, kylling, lam eller grønnsaker.

Vår favoritt er svin og heldigvis sparer de ikke på kjøttet her! Det myke og luftige brødet er fylt til randen med saftige strimler av grillet kjøtt. Gyroen kommer også med sprø pommes frites, løk, tomater og en kremet saus. Dette er en av de beste gyroene vi har hatt utenfor Hellas!

Adresse: Ryesgade 30B, København

Hija de Sanchez – Tacos (tre stykk for 105 DKK)

En taco trio fra Hija de Sanchez koster rett over hundrelappen.

Ok, så er dette teknisk sett fem kroner over grensa vår på 100 danske kroner, men vi synes denne taco-trioen er et verdig unntak fra regelen.

Det ville jo ikke vært en ordentlig guide til billig gatemat uten taco, og leter du etter den beste tacoen i København så skal du besøke Hija de Sanchez.

Den tidligere Noma-kokken Rosio Sanchez har to taquerias – én i Kødbyen og en ved Torvehallerne om sommeren.

Smakene varierer, men signaturen med svin al pastor finnes oftest på menyen i Kødbyen. Tacolefsene her lages fra bunnen av på mais som de importerer direkte fra Oaxaca, men resten av ingrediensene er lokale.

Adresse:

Slagterboderne 8, København

Frederiksborggade 21, København

Hva er dine favoritter for billig mat i København? Kommenter gjerne under.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Anders & Kaitlin
  2. Anders & Kaitlin
  3. Mat og drikke
  4. København

Flere artikler

  1. Taco crawl i Los Angeles

  2. Guide til Athen

  3. Guide til Los Angeles

  4. Road trip i California

  5. Guide til Santorini